Ειδήσεις

Οι δεκατέσσερις αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

Οι αλλαγές που έγιναν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και εκείνες που θα γίνουν παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε.

Το Σ.ΕΠ.Ε. έρχεται να λειτουργήσει σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, με αποτελεσματικότερη στόχευση των παραβατικών επιχειρήσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα βελτιωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους.

Συγκεκριμένα, για τον εργαζόμενο η βελτίωση της επικοινωνίας του με το Σ.ΕΠ.Ε. συνίσταται στη:

1. Δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. μέσω απόκτησης προσωπικού λογαριασμού στη διαδικτυακή του πύλη (portal).
2. Βελτίωση της εξυπηρέτησης μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικεντρωμένων στις ανάγκες των εργαζομένων.
3. Δυνατότητα υποβολής καταγγελιών μέσω πολλαπλών καναλιών: διαδικτυακή πύλη (portal)Σ.ΕΠ.Ε., Πολυμεσικό Κέντρο Επικοινωνίας, φυσική παρουσία.
4. Παροχή αξιόπιστης και δομημένης πληροφόρησης για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος των εργαζομένων (ισχύουσα νομοθεσία, εργασιακά δικαιώματα, κλπ) μέσω της ιστοσελίδας του Σ.ΕΠ.Ε.
5. Λήψη άμεσης πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα των εργαζομένων μέσω του Πολυμεσικού Κέντρου Επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε.
6. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
7. Δημιουργία εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Εργασίας Ανηλίκων στο οποίο εγγράφονται όλοι οι ανήλικοι που απασχολούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Σ.ΕΠ.Ε., οι αλλαγές στη λειτουργία είναι:
1. Δημιουργία λογαριασμού της επιχείρησης στη διαδικτυακή πύλη (portal), μέσω του οποίου πραγματοποιείται αμφίδρομη επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.
2. Κατάργηση της ανάγκης για φυσική παρουσία μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή αιτήσεων, δηλώσεων και στοιχείων προς το Σ.ΕΠ.Ε., πέραν της χρήσης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
3. Δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης των αιτημάτων και λήψης απαντήσεων στο λογαριασμό της επιχείρησης.
4. Αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων του Σ.ΕΠ.Ε. με αξιοποίηση στοιχείων παραβατικότητας, καταγγελιών και εργατικών ατυχημάτων.
5. Δυνατότητα αναγγελίας ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) ή του Πολυμεσικού Κέντρου Επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε.
6. Παροχή αξιόπιστης και δομημένης πληροφόρησης για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων (ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεώσεις, διαδικασίες, κλπ) μέσω της ιστοσελίδας του Σ.ΕΠ.Ε.
7. Καθιέρωση Ηλεκτρονικού Μητρώου Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας.
Ανάθεση καθηκόντων σε Τεχνικούς Ασφάλειας και Ιατρούς Εργασίας από το αντίστοιχο Μητρώο ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Σκουρλέτης: Το ΣΕΠΕ θα είναι «από τις πρώτες υπηρεσίες η οποία θα ενισχυθεί και με έμψυχο δυναμικό»

Ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρέτησε την εκδήλωση σημειώνοντας: «Εκείνο το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε, είναι ότι μπαίνουμε σ’ αυτή τη νέα εποχή με μια διαφορετική αντίληψη. Μια αντίληψη που δεν θα είναι διεκπεραιωτική, που δεν θα είναι αυτό που λέει ο κόσμος «δημοσιοϋπαλληλική», αλλά που θα στοχεύσει στην αναβάθμιση της ίδιας της δουλειάς του Σώματος, αλλά και στην συμφιλίωσή του και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις. Είναι παρά πολύ σημαντικό αυτό και διαμεσολαβείται μόνο μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό. Έχει τεράστια λοιπόν, σημασία, να αντιλαμβάνεται ο καθένας, από το πόστο του ότι είναι μέρος μιας συνολικότερης συλλογικής προσπάθειας, η οποία αποσκοπεί στο να γίνουν πράξη οι βασικές στοχεύσεις αυτού του Σώματος, που είναι βέβαια η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας , ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, και η προσπάθεια εξυπηρέτησης εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Εν συνεχεία, τόνισε: «Το μεγάλο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι ποια πολιτική ερχόμαστε να εφαρμόσουμε. Ποια εργατικά δικαιώματα ερχόμαστε να υπερασπίσουμε. Να αναλογιστούμε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε. Αν κοιτάξουμε τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση είναι «μαύρη». Οι εργασιακές σχέσεις έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η απορρύθμιση έχει φτάσει σε μία κατάσταση, η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Η κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα να αποκαταστήσει την ζημιά που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις.

Το πρώτο νομοθέτημα το οποίο ήδη επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο, με τους αντίστοιχους υπηρεσιακούς παράγοντες, αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με ό’ τι μπορεί να σημαίνει αυτό, σε μια κατεύθυνση αποκατάστασης του κύρους και του περιεχομένου τους, ώστε να πάψουν να είναι ένα «αδειανό πουκάμισο».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, επεσήμανε: «Ιδιαίτερα για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έχουμε ήδη συζητήσει και με τον κ. Κατρούγκαλο, έτσι ώστε να είναι από τις πρώτες υπηρεσίες η οποία θα ενισχυθεί και με έμψυχο δυναμικό. Αν θέλουμε να επιτελέσει το ρόλο του, προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και με τα αντίστοιχα στελέχη. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας, συμφώνησε και ο ίδιος και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Κωνσταντίνος Πανταζής, η εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΕ Σοφία Καζάκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ Παναγιώτης Κολλάρος, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης, ο Προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, η εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ρένα Μπαρδάνη, ο εκπρόσωπος του Ε.Σ.Α.μεΑ Γιάννης Λυμβαίος, ο τέως Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος του ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου