Στην πιο κρίσιμη στιγμή έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε συμφωνία. Ελάχιστες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο που έδωσε στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο αποστέλλουν στις Βρυξέλλες το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, μέχρι δηλαδή το τέλος Αυγούστου.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της διαδικασίας: «Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης. Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking Group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε χθες, εξερχόμενος της Βουλής μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση πάντως καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι διαπραγματεύσεις και προφανώς και η συγκεκριμένη επιστολή θα πρέπει να ικανοποιούν αφενός την ελληνική κοινή γνώμη, διατηρώντας την έντονη αντιμνημονιακή ρητορική και το άρωμα των προεκλογικών δεσμεύσεων και αφετέρου τους δανειστές για τις καλές της προθέσεις, οι οποίες ερμηνεύονται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και με την κανονική πληρωμή του χρέους της χώρας. Εξ ου και η ανάγκη χρήσης των κατάλληλων διατυπώσεων οι οποίες θα καλύπτουν τους πάντες.
Λύση στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο ενδέχεται να δώσει η νέα συμβιβαστική πρόταση που, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, έχει ήδη κάνει γνωστή στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Eurogroup.
Μεταρρυθμιστικό σχέδιο
Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι η θετική ανταπόκριση της επιστολής – αιτήματος που θα φτάσει σήμερα στις Βρυξέλλες εν πολλοίς θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις που αυτή θα περιλαμβάνει, αποτυπώνοντας τις ελληνικές δεσμεύσεις σε ένα ζήτημα που οι δανειστές θεωρούν πρωτεύον. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο δείγμα των προθέσεών της φάνηκαν από τα έγγραφα και τα non paper που δημοσιοποιήθηκαν χθες αναφορικά με τη διαπραγματευτική τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε στα δύο κρίσιμα προηγούμενα Eurogroup.
Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη φορολογία και στις δημόσιες συμβάσεις, η αντιμετώπιση των φοροφυγάδων και η πάταξη του λαθρεμπορίου με μαξιμαλιστικούς μάλιστα όρους (δέσμευση για συγκέντρωση 5,5 δισ. για φέτος), η καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς ανταγωνιστικότητας.
Κομβικό δε σημείο στις προτάσεις της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου φαίνεται να παγώνει προς ώρας την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σε μια κίνηση που φανερώνει την επιθυμία του να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις σε ήρεμο κλίμα και χωρίς να κατηγορηθεί από τους εταίρους πως προχώρησε σε μονομερή κίνηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Και ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε χθες την αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ της «οροφής» του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης ELA, δίνοντας παράλληλα έγκριση για παράταση κατά δυο εβδομάδες, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα ηχηρά μηνύματα από το εξωτερικό εξακολουθούν να καταφτάνουν στην Αθήνα.
Έτσι, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «περιορισμένα τα περιθώρια για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις» και ο αμερικανός ΥΠΟΟΙΚ Τζακ Λιού απηύθυνε έκκληση στον Έλληνα ομόλογό του να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία γιατί χωρίς αυτήν «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσα κακουχίες».
Κοινοβουλευτικές έριδες
Στο εσωτερικό μέτωπο, σε μια νέου είδους επικοινωνιακή τακτική, ο Αλέξης Τσίπρας, επιζητώντας τη συναίνεση της αντιπολίτευσης (και η αλήθεια είναι ότι τη βρήκε σε μεγάλο βαθμό), συναντήθηκε χθες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέφερε στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών, ενώ και ο επικεφαλής του Ποταμιού διεμήνυσε πως το κόμμα του «στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η κατάσταση δεν είναι απόλυτα ήρεμη, καθώς οι αντιδράσεις από την επιλογή του κ. Τσίπρα να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια ήταν και χθες έντονες. Οι κοινοβουλευτικές έριδες προέκυψαν από τους Κώστα Λαπαβίτσα, Δημήτρη Κοδέλα, Ιωάννα Γαϊτάνη (η οποία δεν προσήλθε για να ψηφίσει) και Ελένη Σωτηρίου, οι οποίοι, με ανακοινώσεις τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή του κεντροδεξιού υποψηφίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, παρακολουθούν με προσοχή –χωρίς πάντως να σχολιάζουν- και τη στάση του κυβερνητικού τους εταίρου, του Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση, με το γνωστό του ύφος, εκτίμησε: «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι. Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι τέλους».
euro2day.gr