Ειδήσεις

Οι 5 κορυφαίες προκλήσεις για τον τουρισμό το 2016

Σταθερή, ανοδική πορεία καταγράφει ο τουρισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2010 κι έπειτα, παρά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις και τις πολιτικές αναταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), το 2015 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν χώρες του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 4,4%, φτάνοντας το 1,2 δισ., ενώ περαιτέρω άνοδο προβλέπεται για το 2016. Τι κάνει όμως την τουριστική βιομηχανία να αυξάνεται και τι την καθιστά στάσιμη;
Το Tourism-Review.com καταγράφει και παρουσιάζει τις κορυφαίες 5 προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας τους προσεχείς μήνες.

Η οικονομία
Ο τουρισμός εξαρτάται κυρίως από την προσωπική οικονομική ευημερία των ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται προς την ανάκαμψη και πρόσφατα άγγιξε ένα νέο ποσοστό ανεργίας του 9,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Οι ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρίες ωστόσο, έχουν φέτος μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερους πελάτες. Οι ταξιδιώτες από τη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν για ακόμα μια φορά τις δαπάνες για τις διακοπές τους, παρά το χαμηλό ποσοστό κρατήσεων, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015.
Στην τουριστική χρονιά που έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου 2015, η Γερμανική Ένωση Τουρισμού, για παράδειγμα, κατέγραψε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις σημείωσαν 3-4% περισσότερα έσοδα από ό,τι το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο συνολικό ποσό των 27 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1%.

Η πολιτική κρίση
Μια άλλη πρόκληση για τον τουρισμό, ήταν και παραμένει, η πολιτική αστάθεια σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, η Τουρκία βιώνει από πρώτο χέρι την καταστροφική επίδραση των διπλωματικών προβλημάτων, στους τουριστικούς προορισμούς. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, οι Ρώσοι «γύρισαν την πλάτη» τους στη χώρα. Οι Ρωσικές αρχές σταμάτησαν όλες τις πτήσεις τσάρτερ και 19 μεγάλα τουρκικά ταξιδιωτικά πρακτορεία έχασαν τις άδειές τους. Το 2014, 4,4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα με προορισμό τον Βόσπορο.

Η τιμή του πετρελαίου
Σύμφωνα με το WTO, οι ταξιδιώτες θα επωφεληθούν από τη μαζική πτώση των τιμών του πετρελαίου, (το φυσικό αέριο γίνεται όλο και πιο φτηνό), με συνέπεια να μειώνονται τα ταξιδιωτικά έξοδα. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου έχει ήδη μειώσει το κόστος ζωής στην Ευρώπη. Εκεί που το εισόδημα αυξάνεται ταχύτερα από τον πληθωρισμό, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν. Έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, η οποία μεταφέρεται και στις διακοπές. Ωστόσο η άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι οι χώρες εξαγωγής. Τα έσοδά τους από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται, γεγονός που συρρικνώνει την οικονομία των κρατών αυτών και μειώνει και τον τουρισμό.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, ήταν ανέκαθεν η κατάσταση της ασφάλειας των δημοφιλών προορισμών. Οι τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν τουριστικούς προορισμούς εδώ και αρκετούς μήνες τώρα. Στην Τυνησία, ο αριθμός των κρατήσεων μειώθηκε ραγδαία, μετά την επίθεση στην πόλη Σουσέ. Επίσης, στο Παρίσι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τον Νοέμβριο, η ζήτηση για ταξίδια προς τη γαλλική πρωτεύουσα, μειώθηκε κατακόρυφα. Πιο πρόσφατα, η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, «ταρακούνησε» και τον τουρκικό τουρισμό. Ωστόσο: «Ότι κι αν συμβεί, οι επιπτώσεις θα είναι πάντα βραχυπρόθεσμες. Βάσει της εμπειρία μας, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών, οι επιπτώσεις τους γενικότερα, δεν έχουν βάθος χρόνου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai.
Οι εμπειρογνώμονες του τουριστικού κλάδου παραμένουν πεπεισμένοι πως: Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και θα χρησιμοποιούν εναλλακτικούς προορισμούς σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί
Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ή περιόρισαν τις πτήσεις τους σε προορισμούς τους. «Είναι ανησυχητικό για εμάς, ότι τα κράτη εκδίδουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, λόγω του τρομοκρατικού κινδύνου», λέει ο κ. Rifai. Με τον τρόπο αυτό, οι αντίστοιχες χώρες γίνονται θύματα για δεύτερη φορά: Πρώτα πλήττονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έπειτα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή απομόνωση. Επιπλέον, η τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανανέωση των συνοριακών ελέγχων και στο κλείσιμο των συνόρων, γεγονός που ούτε και αυτό βοηθάει τον τουρισμό.

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου