Την αντίδραση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να ζητηθεί η απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Πατούλης υπογράμμισε στον υπουργό ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προωθεί τροπολογίες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση «εν κρυπτώ» και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική διαβούλευση με την ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει την επίμαχη τροπολογία.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Χατζημάρκος, παρουσία του κ. Χατζηδιάκου, είχε επικοινωνία με τον κ. Πατούλη στον οποίον κατέστησε σαφές ότι τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και η ΠΕΔ, χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει την επίμαχη τροπολογία, που συνδράμει την αυτοδιοίκηση, κυρίως στα νησιά, να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και κυρίως των μικρών Κέντρων Υγείας.
Κατέστησε σαφές εξάλλου, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, που αδυνατεί να συνδράμει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, εξαιτίας των αυστηρών διατάξεων του δημοσίου λογιστικού και των απαγορευτικών διατάξεων για προσλήψεις προσωπικού, για να παρέχεται στοιχειώδης περίθαλψη των κατοίκων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι τόνοι του περιφερειάρχη, στην επικοινωνία του με τον κ. Πατούλη ανέβηκαν, καθώς κρίθηκε ότι είναι εξαιτερικά δύσκολο για κάποιον εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης από την ηπειρωτική χώρα, να αντιληφθεί τις αντιξοότητες, για την παροχή αυτονόητων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των νησιών.
Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί εξάλλου, όπως τονίστηκε αρμοδίως, η αδυναμία πρόσληψης και απασχόλησης ιατρού στην Μεγίστη μέχρι και η επάνδρωση με οδηγό ασθενοφόρου στο Γεννάδι.
Θυμίζουμε μάλιστα τον θόρυβο, που προκλήθηκε από το γεγονός, ότι η δημοτική επιχείρηση ΡΟΔΩΝ ΑΕ, επιστρατεύθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η αποπληρωμή των μισθών και η επάνδρωση του νοσοκομείου της Ρόδου με νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας αδυναμίας προσλήψεων αλλά και ο κίνδυνος, που εξακολουθεί να ελλοχεύει για παράγοντες της διοίκησης της εταιρείας για καταλογισμούς.
Οι κ.κ. Χατζημάρκος και Χατζηδιάκος, πρόκειται μάλιστα το προσεχές διάστημα να παρέμβουν στα αρμόδια Υπουργεία και να ζητήσουν την διατήρηση της τροπολογίας, ενώ για να κάμψουν τις αντιδράσεις των υπολοίπων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την υπόλοιπη χώρα θα ζητήσουν να υπάρξει «φωτογραφική» διατύπωση της τροπολογίας, για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Όπως δήλωσε χθες παράγοντας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη «δημοκρατική» είναι αδιάφορο για την πολιτική της ηγεσία αν επιβαρυνθεί με 30.000 ευρώ ετησίως για να καλύψει, επί παραδείγματι, την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Γενναδίου με ασθενοφόρο, αφού αυτό που προέχει είναι η υγεία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι σε εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, καταδίκασε την πρακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και επίσημη ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η επίμαχη τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί.
«Αν ψηφιστεί η τροπολογία το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων, αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας θα είναι εκρηκτικό» ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επισημαίνοντας ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας με κυρίαρχο την έλλειψη κρεβατιών στις εντατικές μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας.
Στο ίδιο πνεύμα και άλλα μέλη των ΔΣ Κ.Ε.Δ.Ε. και Ι.Σ.Α , που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επισήμαναν πως η κυβέρνηση, με την κατάθεση της τροπολογίας, επιχειρεί να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να τις μετακυλήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε για μια ακόμη φορά από τον κ. Ξανθό να απαντήσει, μεταξύ άλλων και στα εξής:
– Ποιοι δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας;
– Με ποιο δικαίωμα η Κυβέρνηση προχωρά σε μια νομοθετική ρύθμιση που αφορά την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε.; Ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν δεσμευτεί ότι για κάθε κυβερνητική απόφαση που μας αφορά, θα προηγείται διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
– Ως Κ.Ε.Δ.Ε. γνωρίζουμε καλά ότι οι Δήμοι που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν ούτε τα έσοδα αλλά ούτε και το προσωπικό ακόμη και για να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες. Τα τελευταία μάλιστα έξι χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει μειωθεί πάνω από 60%. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πως μπορεί να πιστεύει ο υπουργός Υγείας ότι υπάρχει Δήμος που μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας; Ψάχνει δημάρχους «θύματα», για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει;
– Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Ι.Σ.Α. έχουν επισημάνει εδώ και μήνες τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό και ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό στις μονάδες υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων Δήμων. Τα κενά αυτά καλύπτονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από δράσεις αλληλεγγύης της Κ.Ε.Δ.Ε. και των εθελοντών ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι κάτοικοι αυτών των Δήμων, απαιτούν και δικαιούνται ισότιμη μεταχείριση.