Συνεντεύξεις

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Η κυβέρνηση μας έχει εγκλωβίσει σε ένα πλαστό δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, είναι υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει στην «δημοκρατική» για τις πολιτικές εξελίξεις, για την αξιολόγηση, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το μέλλον της Κεντροαριστεράς, εκτιμώντας πως «μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να υπάρχει η Κεντροαριστερά ενωμένη».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, θεωρεί πως το ζητούμενο είναι η ανάγκη ‘εθνικής συνεννόησης’ και όχι συγκυβέρνησης την επομένη των εκλογών, ενώ για το καυτό ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό και απαράδεκτο μέτρο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κωνσταντόπουλε, να ξεκινήσουμε με την αξιολόγηση. Κατά την άποψή σας κινδυνεύει η χώρα με νέα μέτρα;
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σύγχυση ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης για να δικαιολογήσει τη δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία, στην πραγματικότητα, γίνεται χωρίς ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες μιλάνε για νέα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ. Θεωρώ ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στους δανειστές είναι δεδομένη. Το είδαμε από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πώς περάσανε από τη ρητορική του “θα σκίσουμε τα μνημόνια” στο “μνημόνιο ή Grexit”. Το βέβαιο είναι η καθολική απογοήτευση και ανασφάλεια που εμπεδώνεται μέρα με τη μέρα στην κοινωνία μας. Πρέπει να μας ανησυχεί η συσσώρευση του θυμού και της απογοήτευσης των πολιτών για τη ματαίωση προσδοκιών. Η εκτόνωση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία μας σε δύσκολα μονοπάτια.
• Το σενάριο του Grexit, επανέρχεται. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος;
Η κυβέρνηση μάς έχει εγκλωβίσει σε ένα πλαστό δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναδίπλωση του κ. Τσίπρα ως προς το ζήτημα των μνημονίων με τα συνακόλουθα σκληρά μέτρα. Είναι ένα δίλημμα εκπορευόμενο από τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, η προώθηση των πολιτικών των οποίων την έχουν οδηγήσει στην ύφεση και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτοί οι κύκλοι είναι υπεύθυνοι για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και των εθνολαϊκιστικών κομμάτων που ευαγγελίζονται την ευημερία εκτός της Ένωσης, χωρίς βεβαίως να αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου για τους λαούς της.
• Τι βλέπετε να γίνεται με την Κεντροαριστερά; Θα καταφέρει να εμφανιστεί ως ένας χώρος ενωμένος που να καλύπτει τα κενά που δημιουργήθηκαν;
Τόσο η ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές του 2014, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εθνικές εκλογές του 2015 υπηρέτησαν έναν και μόνο σκοπό, να υπάρξει ένα κοινό πολιτικό πεδίο αναφοράς των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Κεντρικός στόχος είναι να διαμορφωθεί με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών που αναφέρονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς μια ρεαλιστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει από το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά δεν έχει αποφέρει τα μέγιστα. Κάποιες από τις αιτίες είναι η εμμονή ορισμένων στην εσωστρέφεια και η απουσία ορισμένων άλλων από ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να ενώσει τους πολίτες και να υπηρετήσει το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον. Η προσπάθεια, λοιπόν, ανασυγκρότησης του χώρου θα γίνει καρποφόρα αν επικρατήσει η σύνεση και η παραδοχή ότι η χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεγάλη φυγή προς τα μπρος, αν κυριαρχήσει στον τόπο μια υγιής Κεντροαριστερά. Μια Κεντροαριστερά που θα βασίζεται σε όρους αξιακούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και ηθικούς, που θα έχει πρόγραμμα και όραμα. Μια Κεντροαριστερά που θα γεννηθεί από την κοινωνία των πολιτών και θα την εκφράζει, που δεν θα συντεθεί από τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς κεντρικούς ρόλους για να κρατήσουν κομματικές σφραγίδες, να καταλάβουν βουλευτικά έδρανα ή ακόμη και υπουργικούς θώκους. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος και πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό από τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας. Άλλωστε, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να υπάρχει η Κεντροαριστερά ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, δικαιοκρατικά και διεθνοπολιτικά διλήμματα που θα τεθούν. Να μπορεί να κυβερνήσει με σχέδιο και όραμα για τον τόπο.
• Το Πασόκ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην προοπτική διακυβέρνησης της χώρας ποιον θα επιλέξει; Τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;
Μετά από εννιά χρόνια κρίσης το ζητούμενο από όλους έπρεπε να είναι η εθνική συνεννόηση, μία εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια που θα υπερβαίνει τις κομματικές διαφορές. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Τα δύο πρώτα κόμματα- όποια κι αν είναι αυτά- πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Όσο ο δεύτερος μένει απ’ έξω και πετροβολεί την εθνική προσπάθεια, τόσο θα εγκλωβιζόμαστε στο αδιέξοδο.
• Από την ατέρμονη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, δεν γλίτωσαν τα νησιά. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν κυριολεκτικά ‘λυγίσει’ τους νησιώτες και επιφέρουν πλήγμα στον Τουρισμό. Ποια είναι η γνώμη σας;
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας νομοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως μέτρο συγκράτησης του μόνιμου πληθυσμού τη χειμερινή περίοδο και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τονίσει επανειλημμένως στη Βουλή ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματικό μέτρο. Είναι αδιανόητο με αυτές τις πολιτικές να περιμένει η κυβέρνηση να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Αντί να ενισχύσει με πολιτικές τον τουρισμό και τις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, προτίμησε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ένα απαράδεκτο μέτρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου