Μετανιωμένος για την πράξη του δηλώνει ο Τζεσούρ Σερτ, πρώην δημοσιογράφος της «Χουριέτ», που μαζί με συνεργάτες του είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ίμια το 1996, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει πια την ενέργειά του «αστεία» και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει ώστε να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των ανεπιθύμητων στη χώρα μας.
Ο δημοσιογράφος μαζί με έναν συνάδελφό του, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1996, και έναν εικονολήπτη αποβιβάζονται στα Ίμια και κατεβάζουν την ελληνική σημαία. Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο Σερτ δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία ανάμνηση» την ενέργειά του. Ο πάλαι ποτέ μάχιμος ρεπόρτερ (έχει εγκαταλείψει πλέον τη δημοσιογραφία) και εθνικός ήρωας στην Τουρκία, αποφεύγει να μιλάει για όσα συνέβησαν τότε, οδηγώντας τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκείνο το πρωινό τον κάλεσε ο διευθυντής της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκόκ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή που θα τον έκανε διάσημο σε όλη την Τουρκία. Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία, επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη στο ελικόπτερο. Ο Σερτ δε πίστευε ότι η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δυο χώρες. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και ο Οζκόκ. Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει», δηλώνει χαρακτηρίζοντας το γεγονός «αστείο».
Τι απέγινε η ελληνική σημαία των Ιμίων
Όπως λέει ο δημοσιογράφος, η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο στον διευθυντή της Χουριέτ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν. «Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της Χουριέτ. Πιστεύω πως ο Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου τη παραδώσει».
Ο Σερτ έχει χαρακτηριστεί από τις ελληνικές αρχές ως «persona non grata», με αποτέλεσμα να μη του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. «Πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Έχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω, είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δε μπορώ», σημειώνει και ταυτόχρονα ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρέμβει. «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει. Μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική».
Μάλιστα ο Σερτ δηλώνει και θαυμαστής του κ. Τσίπρα. Πιστεύει πως θα βρει τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας: «Πιστεύω πως ο κ. Τσίπρας ακολουθεί σωστή πολιτική και είναι καλός σε αυτό που κάνει. Πραγματικά τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον και τον θαυμάζω».
Όπως λέει, έχει φίλους στην Αθήνα και στα νησιά και του αρέσει να ακούει Άννα Βίσση, Χάρις Αλεξίου, Παπαρίζου, Φραγκούλη κ.α.