Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, επιμένει ο Ευ. Τσακαλώτος στους FT. Τον Απρίλιο το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης. Παραδέχεται πως μπορεί θα υπάρξουν όροι στα μέτρα της ελάφρυνσης χρέους, αλλά δεν θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυστηρή παρακολούθηση όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, δήλωσε στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων είναι αβάσιμες καθώς η χώρα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα οικονομικά της.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα κατευνάσει τους φόβους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης.
«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» έξοδο (από το μνημόνιο)», είπε ο κ. Τσακαλώτος στους Financial Times.
Μετά την ανάδυση από την ύφεση πέρυσι, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% φέτος και του χρόνου. Με την αντιπολίτευση να έχει προβάδισμα 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοφιλία του οποίου έχει πληγεί από τα χρόνια λιτότητας, θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν τις εκλογές που αναμένονται του χρόνου.
Ωστόσο, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανησυχούν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται «δίκτυ ασφαλείας», υπό την μορφή προληπτικής γραμμής πίστωσης, προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.
«Χρειάζονται την προληπτική γραμμή πίστωσης για να συνεχίσουν την ανάκαμψη και να έχουν μια αξιοπρεπή ευκαιρία να παραμείνουν στις αγορές», σχολίασε τραπεζίτης από το Λονδίνο. Η Ελλάδα θα χρειάζονταν να υποβάλει αίτημα για μια τέτοια γραμμή, που επίσης θα απαιτούσε επιπλέον επιτήρηση, όμως ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει την ιδέα.
Δηλώνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να ‘χτίσει’ ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» περίπου 18 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες. Αυτό το «μαξιλάρι» θα δημιουργηθεί από τις τελικές δόσεις των δανείων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και από δάνεια από τον ESM και από δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές.
«Δεν μπορείς να έχεις και ένα μαξιλάρι και μια προληπτική γραμμή πίστωσης –πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Παραδέχεται ωστόσο πως θα μπορούσαν να υπάρξουν όροι (conditionality) σε ορισμένα μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης χρέους που η Ελλάδα ελπίζει ότι θα οριστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο σημειώνει πως οι όροι αυτοί δεν θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμά του – το πρώτο για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων- θα προλάβει τις ανησυχίες για το τι θα κάνουν οι Ελληνες όταν φύγουν από τις διασώσεις και αντιμετωπίζουν λιγότερη επιτήρηση. «Προσπαθούμε να είμαστε προδραστικοί», λέει. «Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλάνο, φιλικό στην ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο ως τον Απρίλιο. Θα πάρουμε εμείς την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος».
«Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και πάρουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας τα οποία θα κρατήσουν μακρυά την μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε κρίση για οκτώ χρόνια, τώρα οι άνθρωποι πρέπει να δουν ότι μοιράζονται οι καρποί της ανάκαμψης».
Ο κ. Τσακαλώτος, οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά τον «ανορθόδοξο» Γιάνη Βαρουφάκη, αφότου η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν έξω από το ευρώ το 2015, θα είναι πρώτος υπουργός οικονομικών που θα επιτυχημένα θα επιβλέψει την έξοδο από πρόγραμμα διάσωσης από την αρχή έως το τέλος.
Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, κυρίως εξαιτίας της αντίδρασης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να επιταχύνουν το 2017. Οι Ελληνες αντιμετωπίζουν ένα τελευταίο γύρω μέτρων λιτότητας μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος. Η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους να εφαρμόσει ένα ακόμα γύρο μειώσεων στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου την επόμενη διετία. Όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, μετά το τέλος του προγράμματος, θα παραμείνει υπό τη μετά πρόγραμμα επιτήρηση, συνδεδεμένη με μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Δεν θα επιβληθούν όμως νέοι όροι, λέει ο Τσακαλώτος.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά και είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία να είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι θέλουν η Ελλάδα να γίνει φυσιολογική», λέει.