Πάνω από 75 ξενοδοχειακά ακίνητα πωλούνται σήμερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο οι συναλλαγές που ολοκληρώνονται είναι αρκετά λιγότερες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, αυτό οφείλεται στις αυξημένες απαιτήσεις των πωλητών που αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Arbitrage Real Estate, πάνω από 50 ξενοδοχειακές μονάδες (εν λειτουργία) πωλούνται σήμερα σε αξίες υψηλότερες από τη μέση αξία ξενοδοχείων ανάλογων προδιαγραφών. Αντίστοιχα, προς πώληση βρίσκονται και πάνω από 25 κενά ξενοδοχειακά ακίνητα που δεν λειτουργούν.
Παράλληλα, πάνω από 140 ξενοδοχεία, αξίας άνω των 282 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που πωλήθηκαν το 2018 σε επενδυτικούς ομίλους, όπως η Apollo Global Management, η PIMCO και η Bain Capital. Σταδιακά και αυτά τα ξενοδοχειακά ακίνητα θα αρχίσουν να διατίθενται προς πώληση στην αγορά, είτε μεμονωμένα είτε ως χαρτοφυλάκια. Με βάση τους αναλυτές, «η ενεργή διαχείριση των παραπάνω ακινήτων από τους ξένους επενδυτές ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την είσοδο νέων ελληνικών και ξένων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στη σταδιακή αναδιαμόρφωση του ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού καθεστώτος στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα».
Πάντως, οι τιμές πώλησης των ξενοδοχείων της Αθήνας καταγράφουν εκρηκτική άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποτελώντας την πλέον περιζήτητη κατηγορία ακινήτων στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών ξενοδοχείων Hotel Valuation Services (HVS), το 2017, οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 11%. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τα ξενοδοχεία της Λισσαβώνας στην Πορτογαλία και της Μαδρίτης στην Ισπανία, όπου οι αξίες αυξήθηκαν κατά 14,7% και 14,1% αντίστοιχα. Σημειωτέον δε ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν ξεπέρασε το 3,9%. Μάλιστα, η τάση αυτή είναι σταθερή καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς το 2015, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα είχαν αυξηθεί κατά 12,6% και το 2016 κατά 10,6%.
Οπως αναφέρει η Arbitrage στην ανάλυσή της, οι επενδυτές του εξωτερικού θεωρούν ότι τα ξενοδοχεία, ειδικά τα πολυτελή και ποιοτικά ξενοδοχεία πόλης (city hotels) της Αθήνας, έχουν καλύτερα βασικά μεγέθη σε σχέση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα γραφεία ή τα εμπορικά κέντρα. Ως εκ τούτου, αναζητούν συνεχώς αγοραστικές ευκαιρίες στη συγκεκριμένη αγορά. Ενδεικτική είναι, για παράδειγμα, η είσοδος της διεθνούς πολυτελούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Grand Hyatt στο νέο πολυτελές ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, που άνοιξε το 2018 στη θέση του πρώην Athens Ledra. Το ακίνητο είχε αποκτήσει το 2017, μέσω πλειστηριασμού, η Hines με τη Henderson Park έναντι ποσού ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το διάστημα από το 2014 μέχρι και το 2018 επενδύθηκαν πάνω από δύο δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, εξαγορά και ανακατασκευή κυρίως μεγάλων ξενοδοχείων πέντε αστέρων στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, δηλαδή τις Κυκλάδες, το Ιόνιο, την Κρήτη, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Παράλληλα, εκτός από τις αγορές και τις ανακαινίσεις ξενοδοχείων, πραγματοποιήθηκαν και μετατροπές επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως κτιρίων γραφείων, σε ξενοδοχεία.