Τοπικές Ειδήσεις

Τοπικά lockdown, στο τραπέζι της Επιτροπής-Σε «βαθύ κόκκινο» η Κάλυμνος-Ανησυχία για Ρόδο και Κω

Με το βλέμμα στραμμένο στα νησιά, την Ήπειρο και τη Θεσσαλονίκη, συνεδριάζει την Παρασκευή το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς περιφερειακά, τα κρούσματα κοροναϊού έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα στις συγκεκριμένες περιοχές και οι ειδικοί θα κληθούν να συζητήσουν αυστηροποίηση των μέτρων, ενδεχομένως και τοπικά lockdown.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα εκδηλώνεται για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς στον Εύοσμο έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα με την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή επικρατεί έντονα στην Τουρκία και τις γύρω Βαλκανικές χώρες όπου δεν εφαρμόζεται στενή επιτήρηση. Έτσι, το ζητούμενο εδώ, είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα περιορίσουν τη διασπορά της συγκεκριμένης παραλλαγής του ιού.

Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνουν επίσης και τα ζητήματα που αφορούν το καλοκαιρινό άνοιγμα στον Τουρισμό, είτε με την πραγματοποίηση τεστ, είτε με την χρήση κάποιου πιστοποιητικού εμβολιασμού, προκειμένου οι ταξιδιώτες να μπορούν να περνούν τα σύνορά μας. Η συζήτηση θα είναι διερευνητική σε ότι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο, ενόψει σύναψης συμφωνιών που θα διευκολύνουν τον τουρισμό στη χώρα μας το καλοκαίρι, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν καλύτερα σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο χρήσης διπλής μάσκας, αν και παράγοντες της επιτροπής παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλο debate, γιατί δεν πρόκειται για ένα ξεκάθαρα αποτελεσματικό μέτρο. Κι αυτό γιατί η μετάδοση συνήθως γίνεται από συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους με πρόσωπα όχι του απόλυτα στενού περιβάλλοντος του καθενός μας, όπου δεν χρησιμοποιούνται μάσκες, καθόλου. Πάντως η σχετική εισήγηση, αφορά τη χρήση μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης μάσκας από πάνω, σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς ή τα σούπερ – μάρκετ.

Οι περιοχές

Σε «βαθύ κόκκινο» εξαιτίας της πληθώρας κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους, βρίσκονται η Κάλυμνος, η Χαλκιδική, η Αχαΐα και η Θάσος με την Αττική να εμφανίζει μια σταθεροποίηση, όμως αυξημένη δυναμική του ιού καταγράφεται  επίσης στην Άρτα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Ημαθία, το Ηράκλειο, την Κω, τη Μαγνησία, τα νησιά του Αιγαίου, την Πιερία, το Ρέθυμνο τη Ρόδο και τις Σέρρες.

Στο μεταξύ όμως τα μέτρα στην Αττική έχουν αποδώσει καρπούς, εμφανίζοντας μια σταθερότητα που έχει οδηγήσει σε πληρότητα στις ΜΕΘ στη χώρα στο 82-83%.

Οι προβλέψεις

«Καμπανάκι» για μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σημαίνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος παρατηρεί πως σύμφωνα με το μοντέλο της Ομάδας του, από αύριο αναμένεται ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα με τάση διπλασιασμού εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στο 80% (το διπλάσιο από το σημερινό) ως τις 5 Μαρτίου, δηλαδή σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Δεν υπάρχει  λόγος αναμονής», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο in.gr, και τονίζει ότι «μπορούν να ληφθούν μέτρα άμεσα στη Θεσσαλονίκη, πριν ασκηθούν πιέσεις στο σύστημα υγείας, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται από μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων στα 115, να αυξηθούν στα 250 ως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ οι 60 κλίνες ΜΕΘ που σήμερα δίνουν 42% πληρότητα του συστήματος, μπορούν να αυξηθούν στο 80% (στις 112 κλίνες) στις 5 Μαρτίου.

Νέο κύμα τον Απρίλιο

Σε ότι αφορά τη χώρα, οι δείκτες της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δώσουν μια σταθερότητα ή μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων ως τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει μια πτώση ως τις 17-20 Μαρτίου. Στη συνέχεια τα κρούσματα θα ξεκινήσουν ανοδική πορεία ώστε να φτάσουν στα τέλη Απριλίου.

Το 3ο κύμα, λόγω του lockdown της Αττικής μετακινείται πλέον στα τέλη Απριλίου (από τα μέσα Μαρτίου), σε επίπεδα  αυξημένα έναντι της σημερινής κατάστασης, δηλαδή σε μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων της τάξης των 1.400 ευρώ από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα που είναι σήμερα.

Καταλήγοντας ο καθηγητής, σημειώνει ότι  αν αυξάναμε την τηλεργασία στο 75% των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τότε χωρίς ιδιαίτερα μέτρα, θα μπορούσαμε να έχουμε click away και σχολεία ανοικτά, με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν ως τις 2.000 ως τις αρχές Μαΐου, τα οποία θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία ως τα 400 ημερησίως στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: tanea.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου