«Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».
«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καγκελάριος. «Θα ήταν λάθος μια στρατιωτική επίθεση και δεν θέλουμε να συμβεί. Για αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Αλλά θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των αβάσιμων απαιτήσεων της Ρωσίας και των θεμιτών συμφερόντων ασφάλειας», διευκρίνισε. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν τελικά θα έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσέγγισης της Ουκρανίας πρώτα με την ΕΕ και κατόπιν με το ΝΑΤΟ, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι το γεγονός ότι μια δημοκρατική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ακόμη και οι ΗΠΑ, είναι επί της αρχής ανοιχτές σε διεύρυνση, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο άμεσο μέλλον. «Το θέμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο για ένα ζήτημα που δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα και αυτό το γνωρίζει ο Πούτιν», αλλά θα πρέπει να τονίζεται πάντα στις συνομιλίες μας, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα επιχειρήματα της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προβάλλει την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ως επιχείρημα όταν επικαλείται την «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ. «Του είπα ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία και ότι οι λαοί της περιοχής θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά και ότι θα ήταν γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ζήτημα γενοκτονίας στην περιοχή του Ντονμπάς», τόνισε ο καγκελάριος.
Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο άρθρο 5 – άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα και με το βλέμμα στην κριτική που ασκείται για την άρνηση των Γερμανών να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία, ότι το Βερολίνο ασκεί και «πρακτική αλληλεγγύη», μέσω π.χ. της παρουσίας στρατιωτών της στα κράτη της Βαλτικής ή μέσω της συνεισφοράς στην επιτήρηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποσχέθηκε δε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας επενδύοντας περισσότερο σε εξοπλισμούς.
Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια τάξη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει κανείς να βιαστεί να ξεγράψει την Ευρώπη ως διεθνή παίκτη, κάνοντας λόγο για «ανωτερότητα και την ανθεκτικότητα» της δημοκρατίας στον χρόνο. «Οι χώρες είναι ισχυρότερες όταν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αντί να την καταπατούν», σημείωσε.