Tη συνεκμετάλλευση του πλούτου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προτείνει στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Eκφράζοντας όμως τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας, μιλάει για «προβοκατόρικες ενέργειες» και ζητεί την επίλυση των διαφορών δίχως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη συνάντησή του με τον Eλληνα ομόλογό του, ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Eλληνα υπουργό Aμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Hταν αυθόρμητη, ήταν μια ρεαλιστική συνάντηση».
Ο κ. Aκάρ εξέφρασε την άποψη της Τουρκίας πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Στόχος μας είναι να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου οι πλευρές θα επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής. Πόσες φορές έχουμε πει ότι θέλουμε να μοιραζόμαστε δίκαια τον πλούτο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Περιμένουμε ανταπόδοση», δήλωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε και πάλι την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων.
Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση και ισχυρίστηκε πως «συνεχίζουν τις προβοκατόρικες και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική, αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες επ’ αυτών. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Συνθήκη των Παρισίων», είπε. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «σεβντά» με τους εξοπλισμούς και επιδιώκει κάποιες συμμαχίες υποστηρίζοντας πως «αυτές είναι μάταιες προσπάθειες».
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την προσπάθεια της Ελλάδας να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας – ΝΑΤΟ, Τουρκίας – Ε.Ε., ισχυριζόμενος ότι «δεν πρέπει να μεροληπτούν. Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη της Ε.Ε. είναι προκατειλημμένα, μονομερή και τυφλά φιλελληνικά, ειδικά σε ελληνοτουρκικά θέματα».
Για προσφυγικό
Στο ζήτημα του προσφυγικού, τέλος, ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για «συμπεριφορές που πραγματικά δεν αρμόζουν, που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε αυτή την εποχή και είναι απαράδεκτες από την άποψη του διεθνούς δικαίου, τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή kathimerini.gr