Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συναντήθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας.
Αντικείμενο της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ήταν η αντιμετώπιση δύο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.
Ο λόγος για την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των ελαφιών που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και για την ανεπιτήρητη βόσκηση.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι έχει διαταραχτεί η περιβαλλοντική ισορροπία στη Ρόδο, λόγω των πυρκαγιών, της οικολογικής καταστροφής αλλά και της αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών.
Ζήτησε να επικαιροποιηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τα έργα περίφραξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο.
Έθεσε, επίσης, εκ νέου το ζήτημα δημιουργίας Τοπικού Φορέα Διαχείρισης για το ελάφι της Ρόδου που θα αναλαμβάνει δράσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού και την προστασία των ελαφιών. Για την πρόταση αυτή, υπήρξε δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επανέφερε, επίσης, προτάσεις που είχε καταθέσει και στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, οι οποίες ήταν οι εξής:
– Η επικαιροποίηση των ενίσχυση των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για τα έργα περίφραξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο.
– Η δημιουργία δεξαμενών με νερό και χώρων τροφής, μακριά από αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, με τη χρηματοδότηση και μέριμνα του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
– Η δημιουργία πάρκων ελαφιών περιοχές Άγιος Σουλάς, Θάρρι, Ασκληπιό, Απολακκιά και στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, που θα είναι προστατευμένα και θα εμποδίζουν την κίνηση ελαφιών προς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
– Η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται από τα ελάφια με νέο προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις, σαφή προσδιορισμό των ζημιών από τα ελάφια και κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων σε μονοετείς Καλλιέργειες, πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες και αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.
Αναφερόμενος στην ανεπιτήρητη βόσκηση, ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημιουργίας και βελτίωσης βοσκοτόπων, αλλά και διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε κάθε Περιφέρεια.
Τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανεξέλεγκτη βόσκηση, αφού το υπάρχον αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο στην πράξη.