Οργανωτικό χάος και διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου στις 12:00, με τη δυνατότητα και τηλεδιάσκεψης.
Την έκτακτη σύγκληση της ΠΓ ζήτησαν νωρίτερα 17 από τα 24 μέλη της με αφορμή το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη για την ταυτότητα, τα πολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και το όνομα και το λογότυπο του κόμματος.
Συγκεκριμένα, το αίτημα υπέγραψαν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, μίλησε σε εκδήλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ηνωμένου Βασιλείου.
ΣΥΡΙΖΑ: 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν άμεση συνεδρίαση για το «ερωτηματολόγιο»
Το χρονικό των αντιδράσεων
Την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος στις 22 Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει το πρωί η βουλευτής και Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, μετά την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος «για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του», όπως η ίδια ανέφερε.
«Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος» σημείωσε.
Ο πολιτικός αιφνιδιασμός Κασσελάκη, όμως, δεν ενόχλησε μόνο την Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα». Ο πρώην υπουργός κάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του τον Στέφανο Κασσελάκη να συγκαλέσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συμπληρώσει το επίμαχο ερωτηματολόγιο και ούτε πρόκειται.
Αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση του Πάνου Ρήγου, μέλους της Π.Γ. που θεωρείται ότι ανήκει στον πυρήνα των υποστηρικτών του νυν προέδρου. Ο κ. Ρήγας, σε ανάρτησή του, τόνισε ότι «η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε». Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος του κόμματος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση και επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα «μακριά από προσωπικές στρατηγικές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Νίκου Παππά στην «Εφ.Συν.». Οπως ανέφερε, «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».
Η «απάντηση» Κασσελάκη
Λίγες ώρες μετά, με ανάρτησή του στο Χ, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι επιμένει στην απόφασή του να κοινοποιήσει ένα ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα iSYRIZA προς τα μέλη του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου. Ανέφερε μάλιστα πως στο κόμμα που οραματίζεται «τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς τήν υπόψη».
«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».
Μάλιστα, έσπευσε να αναφέρει ότι ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Η επιλογή να αναφερθεί στο έτος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στις διαδικασίες της λεγόμενης «διεύρυνσης» του κόμματος μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται επί της ουσίας στο «φιλοτσιπρικό» ακροατήριο, απαντώντας έτσι στην αιχμή της Ολγας Γεροβασίλη περί ενδεχόμενης διάλυσης «του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε στη διακυβέρνηση».
Πιο αιχμηρή ήταν η απάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία επίσης ανήκει στη φρουρά των νεοπροεδρικών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή της στην Αυγή, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους «διαφωνούντες» ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων». Υπερ του ερωτηματολογίου τοποθετήθηκε και η βουλευτής του κόμματος Νίνα Κασιμάτη, η οποία, μάλιστα, έκανε λόγο για ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος.
Αμηχανία και σε άλλες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», πάντως, εκτός των ήδη εκδηλωμένων αντιδράσεων, μούδιασμα και αμηχανία επικρατεί και σε άλλες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο. Η κοινή συνισταμένη της προβληματικής αφορά το γεγονός ότι ενώ το κόμμα οδηγείται σε μη καταστατικό συνέδριο, τα ερωτήματα που τίθενται στο ερωτηματολόγιο είναι βαθύτατα καταστατικά, καθώς αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα, το όνομα και το λογότυπο του κόμματος. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των κειμένων που θα συζητηθούν στο συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξουν παρά το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου.