Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα ξενοδοχεία της χώρας, καθώς αποκαλύπτεται ότι άγνωστος αριθμός, πιθανώς εκατοντάδες, από αυτά δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν το μέτρο. Ο λόγος; Ο κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητάς (ΚΑΔ) τους δεν περιλαμβάνεται στους υποχρεωτικούς για την υπαγωγή στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Συγκεκριμένα, πολλά ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μονάδων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχουν ως κύριο, ΚΑΔ που αφορά «Υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, που δεν προορίζονται για κατοικία», και δευτερεύοντες ΚΑΔ που αφορούν σε υπηρεσίες ξενοδοχείου. Αυτού του είδους κύριοι ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στους κλάδους που υποχρεούνται να εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2025. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις εξαιρούνται από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όταν ο κύριος ΚΑΔ τους στο TAXIS δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο μέτρο, ακόμα και αν υπάρχουν υποκαταστήματα με ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά ξενοδοχεία, που λειτουργούν υπό τους ΚΑΔ Υπηρεσιών εκμίσθωσης ή εκμετάλλευσης, δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, παρά το γεγονός ότι παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα ισονομίας και διαφάνειας στον κλάδο του τουρισμού, καθώς δημιουργεί επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων: αυτές που υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το νέο μέτρο και αυτές που εξαιρούνται λόγω του κύριου ΚΑΔ τους.
Ανάστατοι οι ξενοδόχοι
Ήδη πολλοί ξενοδόχοι που υπάγονται στο μέτρο, ανακαλύπτουν ότι το γειτονικό ανταγωνιστικό τους ξενοδοχείο έχει εξαιρεθεί από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και αναρωτιούνται τι συμβαίνει και με ποιο κριτήριο έγινε αυτός ο διαχωρισμός. Η αδυναμία προσδιορισμού του ακριβούς αριθμού των ξενοδοχείων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία στον κλάδο.
Ξενοδόχος που μίλησε στο TORNOS NEWS και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει το πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς του τουρισμού θα υπάγονται σε ενιαίο καθεστώς, προκειμένου να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές και να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά εργασίας.
Τι λένε οι λογιστές
Λογιστές με μεγάλη ξενοδοχειακή πελατεία, με τους οποίους επικοινώνησε το TORNOS NEWS, επισημαίνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αθέμιτο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ορισμένοι πελάτες τους υπάγονται στο μέτρο, ενώ άλλοι όχι, γεγονός που θεωρούν άδικο. Προτείνουν, μάλιστα, ότι το μέτρο θα πρέπει να είναι καθολικό και να περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες που, όπως αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3, ασκούν υπηρεσίες φιλοξενίας.
Τι λένε οι Φορείς
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής σε δήλωση του στο TORNOS NEWS τονίζει:
“Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχειρείται βεβιασμένα. Η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή αφενός δεν μπορεί να γίνει με ένα παρωχημένο και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις πλέγμα νόμων που εκκινεί από το 1970 και αφετέρου θα πρέπει να υλοποιείται με τρόπο σταδιακό, ώστε να δίδεται ο απαραίτητος χρόνος οι σχετικές αλλαγές να αφομοιώνονται από τα εμπλεκόμενα μέρη.”
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σε δήλωση του στο TORNOS NEWS, υπογραμμίζει:
«Το ΞΕΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του στο Υπουργείο Εργασίας ως προς την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας. Αρμόδιοι για τα εργασιακά θέματα των ξενοδόχων είναι η Ομοσπονδία και ο Κοινωνικός Εταίρος».
Πηγή: tornosnews.gr