Στην υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχώρησανα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), όπως προανήγγειλε από το βήμα του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΟΞ ο πρόεδρός της, Γιάννης Χατζής, επισημαίνοντας πως «οι απολαβές του κλάδου το 2024 ήταν οι τρίτες καλύτερες μεταξύ όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2026 θα έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 2019. «Έννοιες όπως “υπερτουρισμός” και “γαλέρες” δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, η ισχύς της οποίας ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, προέβλεπε αύξηση 5,5% των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέδειξε επίσης την ανάγκη να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενός μέτρου το οποίο θα ενεργοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης επίσημα την 1η Μαρτίου.
«Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας στο υπουργείο Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις υποστηρίζουν όρους τους οποίους η κάρτα εργασίας δεν μπορεί να υποστηρίξει. Πρέπει να προσαρμοστούμε βίαια σε κάτι που έχει αντικειμενικές δυσκολίες, πρέπει να δοθεί παράταση επειγόντως».
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωσης θα πρέπει να λάβει μια «γενναία απόφαση» σε σχέση με το εργατικό δυναμικό του κλάδου, επισημαίνοντας πως οι λύσεις με τους μετακλητούς δεν ήταν τόσο παραγωγικές όσο περίμενε ο κλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το α’ τρίμηνο του 2024, το 34% των ξενοδόχων δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή του.
Η στήριξη των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ξενοδοχείων, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής Χρηματοδοτικών Προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), είπε πως από την ΕΑΤ έχουν εγκριθεί 140 περίπου δάνεια, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
«Συνολικά, από το 2019 έχουν εγκριθεί περίπου 50.000 δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% έχει κατευθυνθεί σε μικρές επιχειρήσεις», τόνισε.
Στην ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία, όπως είπε, ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέρθηκε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επεσήμανε, δε, πως αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για τη Σαντορίνη, «προφανώς θα ληφθούν».
Πηγή: euro2day.gr