Μη ρήξη και συμβιβασμό με κύριο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την παραμονή στο ευρώ ,είναι το αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της εταιρίας Marc
Το 70,7% τάσσεται ενός έντιμου συμβιβασμού σε περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα ,απορρίπτοντας την οριστική ρήξη και ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.
Ακόμη πιο καθαρή είναι η εικόνα στο ερώτημα τι θα απαντούσε σε ένα πιθανό δημοψήφισμα: ποσοστό 62,1% λέει ναι σε παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μνημονιακά μέτρα.
Ρήξη και έξοδο από το ευρώ ζητούν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ , Χρυσής Αυγής και φυσικά του ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό δημοτικότητας ωστόσο η κυβέρνηση του δείχνει να χάνει με ταχύτητα «πολιτικό κεφάλαιο».
Από το 83,1% των πολιτών που στις 13 Φεβρουαρίου την αξιολογούσαν «θετικά και μάλλον θετικά» έπεσε στο 59,8%. Απώλεσε δηλαδή 23,3 μονάδες αποδοχής μέσα σε διάστημα 33 ημέρων.
Ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση δηλώνει το 59,8% και «όχι – μάλλον όχι» το 38,8%
Σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό κινείται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις θετικές και μάλλον θετικές γνώμες στο 73% και τις αρνητικές και μάλλον αρνητικές στο 26,4%
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει πολύ υψηλό ποσοστό δημοτικότητας με 66,2% αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης διατηρεί εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα με το 63,3%
‘Εντιμο συμβιβασμό με μια λύση κοινής αποδοχής θέλει το 70,7% και μόλις το 26,6% δεν αντιτίθεται στη ρήξη έστω κι αν αυτό σημαίνει επιστροφή στην δραχμή.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ( 37,9%) των ΑΝ.ΕΛ (57,1%) της Χρυσής Αυγής ( 36,2%) και του ΚΚΕ (60,3%) τάσσονται υπέρ της ρήξης.
Από την προηγούμενη έρευνα της Marc στις 17 Φεβρουαρίου το ποσοστό που επιθυμεί συμβιβασμό ανέβηκε από το 67,7% στο 70,7%
Παρά το πολεμικό κλίμα και η ατμόσφαιρα σύγκρουσης η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι οι εταίροι δεν θέλουν ρήξη και αποχώρηση της Ελλάδας αλλά επιδιώκουν συμβιβαστική λύση . Το ποσοστό ανέρχεται στο 68,6%
Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ. ΕΛ επιδιώκει τελικά μια συμβιβαστική λύση και όχι αποχώρηση από το ευρώ πιστεύει το 80,3%.
Θα υπάρξει τελικά λύση πιστεύει το 81,4% αντί 12,4% που θεωρεί πως θα καταλήξουμε σε οριστική ρήξη.
Υπέρ πάντων παραμονή στο ευρώ ζητεί το 61,2% όπως προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα « σε περίπτωση δημοψηφίσματος τι θα ψηφίζατε: παραμονή στο ευρώ με μνημονιακά μέτρα ή έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή;». Το 32.5% λέει πως θα ψήφισε έξοδο από το ευρώ.
Επιστροφή στη δραχμή προκρίνουν και πάλι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ( 45,1%) των ΑΝ/ΕΛ ( 54,4%) του ΚΚΕ (67,7%) της Χρυσής Αυγής (58,7%)
Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων θέλουν έξοδο από το ευρώ ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-54 ετών.
Το 94,2% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών ενώ μόλις 4,3% δηλώνει πως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο στο ερώτημα αν είχαμε σήμερα εκλογές το 40,2% δηλώνει πως θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ( 45,4% στις 13 Φεβρουαρίου).
Διαφωνεί με το κλείσιμο των κέντρων Αλλοδαπών το 73%
Επίσης αρνητική είναι η στάση στη χρήση των διαθέσιμων των ταμείων
Υψηλό ποσοστό θέλει διεκδίκηση τώρα των γερμανικών αποζημιώσεων.
thetoc.gr