Εντατικούς ελέγχους σε ολόκληρη την τουριστική αγορά της Ρόδου ξεκίνησαν ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των επιχειρήσεων. Χθες μάλιστα, κατά την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Olympia, οι ελεγκτές του κλιμακίου διενεργούσαν ελέγχους στα καταστήματα. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν κόβονται αποδείξεις στους πελάτες.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών. Δεν έγινε γνωστό εάν εντοπίστηκαν παραβάτες. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και οι εστιάτορες αναφέρουν ωστόσο ότι «είναι παρακινδυνευμένο και τελικά δεν αξίζει τον κόπο η φοροδιαφυγή, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά υψηλά». Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα σε επιχείρηση γρήγορου φαγητού στην παλιά πόλη επεβλήθη πρόστιμο 3000 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε ότι σε ένα τραπέζι δεν είχε δοθεί απόδειξη για μία πίτα με σουβλάκι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιτηδευματίες που δουλεύουν με τουρίστες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Όπως οι ίδιοι περιγράφουν «το να παραμείνει η επιχείρηση κλειστή δεν είναι σωστό, όμως από την άλλη με τους ελέγχους από το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα εστιατόρια των οποίων η λειτουργία απαιτεί την παρουσία σημαντικού αριθμού προσωπικού. Το προσωπικό πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένο και με πέντε καράβια που θα προσεγγίσουν το Μάρτιο τη Ρόδο και 15 καράβια τον Απρίλιο, δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τους εστιάτορες. Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για την τουριστική περίοδο, θα είναι πιο κερδοφόρο να κρατήσουμε τα εστιατόρια κλειστά, παρά να λειτουργήσουμε 15 ημέρες με υψηλά έξοδα και αμφίβολα έσοδα».
Οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το ΙΚΑ έχουν αποφασίσει ότι η Ρόδος συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι διαρκείς. Μάλιστα, από την μεθεπόμενη εβδομάδα στο νησί θα βρίσκονται διαρκώς κλιμάκια ελεγκτών με την εντολή να πατάξουν πλήρως τη φοροδιαφυγή. Στο ίδιο πνεύμα θα λειτουργήσουν και οι ελεγκτές του ΙΚΑ, οι οποίοι φέτος δεν θα επιτρέψουν σε επιχειρήσεις την απασχόληση ανασφάλιστου προσωπικού. Από τους ελέγχους, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», δεν θα διαφύγουν ακόμα και τα συγγενικά πρόσωπα (γονείς, παιδιά) των εμπόρων που συνήθως βοηθούν στα καταστήματα για λίγες ώρες την ημέρα. Τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τόσο υψηλά, ώστε να αντιστοιχούν ανά περίπτωση, στην πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ενός υπαλλήλου για ολόκληρη την τουριστική σεζόν.
Ελεγχοι, με τη μορφή «εφόδου» θα διενεργηθούν φέτος και σε όλες τις κατοικίες που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να ενοικιάζονται με την εβδομάδα σε τουρίστες. Αυτού του είδους η δραστηριότητα άνθισε τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα όλα τα έσοδα ήταν αδήλωτα. Φέτος, μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές είναι εντεταλμένοι να εντοπίσουν αυτού του είδους την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και να την τιμωρήσουν παραδειγματικά.