Αθήνα, 18
Πολλαπλά μέτωπα έχει ανοίξει εσχάτως η Νέα Δημοκρατία με στόχο να δοθεί καίριο πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, να αποδυναμωθούν περαιτέρω οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και να μειωθεί όσο δύναται η δύναμη της Χρυσής Αυγής, τα στελέχη της οποίας κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια είναι «πολιτικοί απόγονοι» των δοσιλόγων και των Ναζί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση από τη μια πλευρά με το ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποκρούσει και τα περί «ακροδεξιάς ρητορικής» και να ενισχύσει τη θέση πως είναι κοινωνικά ευαίσθητη, ενώ χθες η ΟΝΝΕΔ με τον νέο πρόεδρό της Βασίλη Γεωργιάδη προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Ερυθρό Σταυρό στο Κιλκίς.
Από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ώρες, είναι συνειδητή επιλογή της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. που ήδη μετράει και την πρώτη της διαγραφή, αυτή του Φαήλου Κρανιδιώτη, να συγκρουστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και την Χρυσή Αυγή και στο επίκεντρο είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.
Την ίδια στιγμή, στη σκιά της ενδοκυβερνητικής κρίσης λόγω της υπόθεσης του αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η Ν.Δ. προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω και το αρχηγικό κύρος του προέδρου της τόσο εντός όσο και εκτός χώρας και γι’ αυτό και προβλήθηκε ιδιαίτερα από το επικοινωνιακό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η σύγκρουση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που σφραγίστηκαν τα ελληνικά σύνορα και έκλεισε η βαλκανική οδός για τους πρόσφυγες» είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης: «Πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινήθηκε με εθνική στρατηγική σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν και ιδιαίτερα φιλικό για την Ελλάδα, καθώς για μια ακόμα φορά, τη δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα μας επικρίνεται από κεντρικά στελέχη του ΕΛΚ.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού περιέγραψε αρκετά παραστατικά τα όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη την οποία και επισκέφθηκε πρόσφατα, υπεραμύνθηκε της κεντρικής ελληνικής γραμμής, όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, χωρίς όμως να καταπατώνται οι «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, θεωρώντας ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία για να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές.
Ειδικά στο θέμα της επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης που ήταν σε συνεννόηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο έχει άριστη σχέση, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να διατηρηθεί και ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης «ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες».
Στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η Ν.Δ. ετοιμάζεται για τη δύσκολη μάχη της προσεχούς Τρίτης στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη, η αντίδρασή της ήταν έντονη όταν ο υφυπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, ο Τέρενς Κουίκ, την εγκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι απαρνιέται την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «χαρίζοντας» στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία με τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο που θύμισε ότι είναι πάγια εθνική θέση, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, την οποία «υπερψήφισε» και ο Π. Καμμένος ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.
Ταυτόχρονα, στη Βουλή εξελισσόταν μια άλλη σύγκρουση, αυτή του κ. Δένδια με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό που ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του νυν προέδρου της Ν.Δ. «ξεπούλησε» το όνομα της Μακεδονίας και θύμισε τη φράση του «το θέμα αυτό δεν θα το θυμάται κανείς σε δέκα χρόνια».
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταδικάστηκε από τους Γερμανούς σε θάνατο και έζησε εκ τύχης» ήταν η οργισμένη αντίδραση του κ. Δένδια που συνέκρινε τη Χρυσή Αυγή με το στρατηγό Τσολάκογλου και τον καπετάν Πούλιο στη Μακεδονία που «αναχώρησε με τα γερμανικά στρατεύματα κι έκανε ελληνική κυβέρνηση στη Βιέννη».
Την ίδια στιγμή που οι τόνοι ανεβαίνουν από τη Ν.Δ. δεν κινούνται όλοι στην ίδια γραμμή και ενδεικτικά χθες υπήρξε άλλη στάση από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και άλλη από την συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
«Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή θεωρούσε ότι τα Σκόπια πρέπει να λέγονται Μακεδονία» είπε (Real fm) o κ. Γεωργιάδης, ενώ η κυρία Μπακογιάννη αποφεύγοντας να αναφερθεί στα περί παραίτησης του κ. Μουζάλα, περιορίστηκε (News24) να αναφέρει ότι «το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η παντελής ανεπάρκειά της να χειριστεί από τα απλά διαχειριστικά ζητήματα του προσφυγικού έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Αρκετά ήπια στην κριτική της, εν αντιθέσει με πολλούς στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ήταν όμως και η συντονίστρια των τομέων Ανάπτυξης Ολγα Κεφαλογιάννη που αναφέρθηκε (Star) στα πολλά λάθη της κυβέρνησης στο προσφυγικό και υποστήριξε πως δεν θεωρεί πως το μείζον ζητούμενο, εδώ που φθάσαμε, είναι εάν ο κ. Μουζάλας έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις δεδομένες εθνικές γραμμές.
Όπως προκύπτει τις τελευταίες ώρες, και από τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα της κεντροδεξιάς, τα εθνικά θέματα αναμένεται να δοκιμάσουν σύντομα, εάν βέβαια υπάρξουν εξελίξεις, τη συνοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ.
Τρύφωνας Αλεξιάδης:
Τελείωσαν τα άσχημα – Ερχονται τα χειρότερα!
• Δήλωση – «σοκ» του αναπληρωτή υπουργού
Οικονομικών στην Βουλή – «Υψηλοί μισθοί»
τα 1.500 – 2.000 ευρώ
Μια δήλωση – «σοκ» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στην Βουλή προκάλεσε πραγματικό «αλαλούμ». «Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν: τελείωσαν τα άσχημα – έρχονται τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση ερώτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου για τον ΕΝΦΙΑ των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για τους φορολογικούς μηχανισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, δεν δίστασε να κατατάξει επί της ουσίας όσους λαμβάνουν μισθούς 1.500 – 2.000 ευρώ στους πλούσιους!
Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των καναλιών τα οποία κατηγόρησε ότι «τώρα αγωνιούν για τις μειώσεις μισθών 1.500 και 2.000 ευρώ, πλέον όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι μισθοί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Και συμπλήρωσε: «Κάποιοι που έχουν υψηλούς μισθούς πρέπει να πληρώσουν»!
Κατά τα λοιπά σημείωσε ότι «θα υπάρξει επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2016, αλλά ο φόρος θα είναι δίκαιος και αναλογικός».
Οι διευκρινίσεις του
αναπληρωτή υπουργού
Με τη φράση «τέλειωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα» χαρακτήρισα τη μέχρι σήμερα φορολογική ιστορία της χώρας, αυτά που κληρονομήσαμε, διευκρίνισε ο Τρ.Αλεξιάδης μιλώντας στον Real FM, αποδίδοντας τις διαστάσεις που πήρε η δήλωσή του στη Βουλή σε παρερμηνεία.
Σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία και επανέλαβε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι όποιες νέες επιβαρύνσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες και αναλογικές».
«Για τα εισοδήματα του 2016, όπως έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή με το νόμο 4336, πρέπει να έχουμε νέες φορολογικές ρυθμίσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε:
«Βεβαίως και θα υπάρχει για τα εισοδήματα του 2016 επιβάρυνση, αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, αναδρομικά, κανένα νέο μέτρο για τα εισοδήματα του 2015. Επίσης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.