Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι απαιτείται «εθνικό σχέδιο διάσωσης» εξέφρασε από την Ρόδο ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, βουλευτής επικρατείας και συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Φορτσάκης που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρόδο με αφορμή την ημερίδα της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έγινε χτες στο ξενοδοχείο PLAZA, είχε σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς καθώς και με κομματικά στελέχη.
Το πρωί επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ρόδου με τη συνοδεία του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μάνου Κόνσολα, του θεματικού παιδείας της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ κ. Ανδρέα Μαρίνου, του αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, του πολιτευτή κ. Στέφανου Δράκου και του μέλους της τοπικής ΔΗΜΤΟ Ρόδου κ. Κώστα Γλεντή ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τον μητροπολίτη Ρόδου, κ.κ. Κύριλλο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, την επίτιμη πρόξενο Γαλλίας, κα. Αλίκη Μοσχή Gauguet και εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, λέγοντας: «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Διανύουμε μια από τις πιο βαριές περιόδους της ιστορίας μας και βρισκόμαστε ενώπιον της ανάγκης να επιλέξουμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από το αδιέξοδο. Έχω συνηθίσει να έχω πάντα κοντά μου νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν συγχωρούν απαισιοδοξίες. Επιβάλλουν να έχουμε πάντα σχέδιο και όραμα».
Μίλησε ακόμη για την έννοια της αξιοκρατίας, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό: «επειδή κάποιοι θεωρούν πως η ισότητα προβάλλεται από την αξιοκρατία. Όμως η ισότητα πρέπει να υπάρχει στην εκκίνηση ενώ στην άφιξη θα φτάσει ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του».
Σε ερώτηση αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε: «Από τις εκλογές του 2015, η χώρα έχει μπει σε μια πορεία που την οδηγεί όλο και περισσότερο στο τέλμα. Η άσχημη πορεία της οικονομίας ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι φέρουν ευθύνες όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαχρονικά. Δυστυχώς, για πολύ καιρό πρυτάνευε μια αντίληψη λαϊκιστική και ανεύθυνη. Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια ένα μέρος της πολιτικής, προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη -αν και μερικά από τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν σκληρά. Υπήρξε μια πορεία βελτίωσης της κατάστασης έως το τέλος του 2014 η οποία διακόπηκε βίαια. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν υπάρχει κυβερνητική συνοχή που να επιτρέπει την έξοδο από την κρίση. Διότι όχι μόνο δεν λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, είτε από έλλειψη γνώσης είτε από ιδεοληψίες, αλλά επιπλέον δίδεται ένα εσφαλμένο στίγμα ως προς το τι επιθυμεί η κυβέρνηση ενώ συστηματικά αποθαρρύνεται κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη».
Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο τ. πρύτανης είπε: «Η χώρα αφέθηκε κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης της και κατακλύσθηκε από δυστυχείς ανθρώπους που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα και τελικά εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Το να λέμε ότι είμαστε δήθεν ανθρωπιστές επειδή αφήνουμε την χώρα μας ανοιχτή στην διέλευση όποιου θέλει, είναι διπλά εγκληματικό. Αφενός δεν φυλάμε τα σύνορα και αφετέρου, δεν παρέχονται τα προσήκοντα για τους πρόσφυγες. Η χώρα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να προσδιορίσει εξ αρχής πόσους μπορεί να δεχτεί και να τους συνδράμει ανάλογα. Από εκεί και πέρα είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ή σε οικουμενική κυβέρνηση, είπε: «Εκτιμώ ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε εκλογές, ούτε θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κι αυτό γιατί είναι μια κυβέρνηση που δίνει προτεραιότητα στην παραμονή της στην εξουσία. Αυτό είναι το μέλημά της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της παραμονής της στην χώρα. Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται πλέον και έχει αφεθεί η χώρα στην τύχη της από δυνάμεις που δεν είναι ελληνικές, με συνέπεια να βρίσκεται σε οικονομική ‘κατοχή’. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η παρούσα κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να περάσει θέματα όπως το ασφαλιστικό και το ζήτημα των αγροτών πριν από την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να πορευτεί όπως έκανε μέχρι σήμερα –δηλαδή χωρίς σχέδιο. Η Ν.Δ. έχει ζητήσει συναίνεση αλλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο. Εάν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το καλοκαίρι θα βρεθεί η οικονομία σε μια κατάσταση όπου όλα θα έχουν ‘στερέψει’».
Σε ερώτηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φορτσάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δυστυχώς το υπ. Παιδείας έδειξε ότι επιθυμεί να επιφέρει στην Παιδεία βαθιές αλλαγές οι οποίες συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν και στα ‘μαύρα’ χρόνια της Παιδείας. Ό,τι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να βελτιώσουμε στην Παιδεία και κυρίως όποια κομματική απεξάρτηση έως το 2015, όποια πρόοδος είχε σημειωθεί από την εποχή της κ. Γιαννάκου και αργότερα της κ. Διαμαντοπούλου, εγκαταλείπονται. Η εμβληματική απάρνηση της έννοιας της αριστείας, η απαξίωση της αξιολόγησης και η άρνηση οποιασδήποτε αποτίμησης, θα οδηγήσουν την Παιδεία σε μια περίοδο αρνητική και φοβούμαι πως η κυβέρνηση υπό το πρόσχημα του διαλόγου (ο οποίος δεν γίνεται ουσιαστικά), τελικά σκεπάζει πάνω από 60 κυβερνητικές παρεμβάσεις και έχουν αλλοιώσει το τοπίο της Παιδείας. Εύχομαι να αντιληφθούν ότι κατευθύνονται προς το αδιέξοδο…»
Άσκησε μάλιστα κριτική στις επιλογές του κ. Μπαλτά οι οποίες αποδείχθηκαν «αρνητικές».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ
Ειδικά για την Ρόδο, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρόδος αποτελεί για εμάς όλους που ασχολούμαστε με την Παιδεία και τον Πολιτισμό ένα κομβικό σημείο όχι μόνο επειδή διαθέτει τον σημαντικό πλούτο μνημείων, αλλά και επειδή έχει εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Πιστεύω βαθιά πως ο πλούτος της Ρόδου και ο Πολιτισμός δεν έχουν αναδειχθεί στο σημείο που πρέπει» επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή με πανεπιστήμια της Τουρκίας, στο πλαίσιο ανάπτυξης ευγενούς άμιλλας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ιδρυθεί αγγλόφωνο τμήμα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να ενθαρρυνθούν οι σχέσεις με τους φοιτητές που είναι αγγλόφωνοι.
Ο κ. Φορτσάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου ομιλία στα στελέχη της ΝΟΔΕ και στη ΔΑΚΕ Δασκάλων και Καθηγητών στο ξενοδοχείο PLAZA ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Ρόδο, επιστρέφοντας στην Αθήνα.