Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο δήμαρχος Σάμου, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος βρέθηκε στη Ρόδο, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη την Επικράτεια εν όψει των Ευρωκλογών της 26ης Μαΐου 2019.
Ο κ. Αγγελόπουλος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ενώ αργότερα είχε συναντήσεις με στελέχη της ΝΟΔΕ και πραγματοποίησε Ομιλία στην Ημερίδα του Δήμου και του Δικτύου “Δάφνη” με θέμα: «Kαινοτόμες τεχνολογίες και πολιτικές για την μετάβαση των ελληνικών νησιών στην καθαρή ενέργεια».
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Συμπαραστάτη του Πολίτη, ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, ο τέως βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο Συμπαραστάτης του Πολίτη κ. Φίλιππος Τριομμάτης.
«Αποτελεί τιμή για εμάς, το γεγονός πως ακόμη ένα αξιόλογο στέλεχος προερχόμενο από τα νησιά μας, περιλαμβάνεται στο Ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Αυτό δείχνει πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στηρίζει τη νησιωτικότητα. Ο κ. Αγγελόπουλος είναι άνθρωπος με βαθιά γνώση των προβλημάτων των νησιών αλλά και των ευρωπαϊκών δεδομένων ενώ έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολλά χρόνια το μεταναστευτικό. Είμαι σίγουρος ότι με το πάθος του, θα μπορέσει να διεκδικήσει πολλά για τα νησιά μας. Εμείς είμαστε δίπλα του και τον στηρίζουμε» είπε ο κ. Μπακίρης.
«Είμαι…. τρεις φορές στο σπίτι μου!» υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος ξεκαθαρίζοντας τους λόγους:
«Κατ’ αρχήν διετέλεσα στο Γραφείο Συμπαραστάτη του Πολίτη γι αυτό κι επιλέξαμε τον χώρο αυτό, για να τονίσουμε την σημασία που δίνουμε στον ρόλο του Πολίτη, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από τον Πολίτη, την μικρή κοινωνία, τον δήμο, την περιφέρεια και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα –όλα απαιτούν συμμετοχή των πολιτών. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, που τα ‘άκρα’ απειλούν να κατακτήσουν ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής» όπως είπε.
Όσον αφορά την Ρόδο, είπε πως έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση από το παρελθόν αφού είχε συνεργαστεί με τοπικά στελέχη για μια σειρά από δράσεις.
«Ως δήμαρχος Σάμου, αισθάνομαι σπίτι μου, γιατί το να είμαι σε έναν δήμο και σε μια περιφέρεια που είναι νησιωτικοί, μου δημιουργεί οικειότητα. Επιπλέον είμαι στη Ν.Δ. καθώς δεν έχω ποτέ λοξοδρομήσει ούτε έχω ποτέ διαφοροποιηθεί από αυτόν τον πολιτικό χώρο. Η δεδηλωμένη πίστη της Ν.Δ. στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, επικρατούσε πάντα στην σκέψη μου. Η απόφαση του Προέδρου μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τιμητική για μένα».
Επικεντρώθηκε πάντως στο προσφυγικό ζήτημα, στη νησιωτικότητα και στα προβλήματα των νησιών που απαιτούν μια άλλη προσέγγιση ενόψει της ευρωκάλπης.
«Τα νησιά δεν έχουν ανάγκη να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Πρέπει να διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα εάν θέλουν να προχωρήσουν. Αυτά τα κείμενα για τη νησιωτικότητα πάνω στα οποία έχω δουλέψει πολύ, αποτελούν το πρόπλασμα διότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν ουσιαστικά βήματα για να φτιάξουμε πολιτικές για τα νησιά. Όπως ανέφερα στις 5 Απριλίου θα δικαστεί στο ΣτΕ η αποσύνδεση του ΦΠΑ από το Προσφυγικό Ζήτημα. Είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να συνδέσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ένα φορολογικό μέτρο προσδοκώντας σε έσοδα. Δηλαδή είπε πως εάν έχετε παραπάνω μετανάστες, θα μπορέσετε να έχετε μειωμένο ΦΠΑ. Εκτιμώ πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καμία έννομη πράξη δεν μπορεί να συνδέει την παραβίαση της αρχής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης με ένα φορολογικό μέτρο. Ο άνθρωπος δεν είναι ‘φορολογητέα’ ύλη. Αποτελεί βασική αξία» όπως είπε.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός πως άλλα νησιά της Ε.Ε. έχουν μηδενικό ΦΠΑ ενώ στην Ελλάδα, έχει ανέβει σε πολύ υψηλά ποσοστά. «Σε αυτή την προσπάθεια, μας στηρίζουν οι ευρωπαίοι διότι κι εκείνοι ανησυχούν για το δικό τους μέλλον» ανέφερε.
Σε ερώτηση ποιο είναι το ‘διακύβευμα’ της ευρωκάλπης, δήλωσε:
«Η μάχη για τις Ευρωεκλογές, πέρα από την μορφή δημοψηφίσματος που θα έχει είναι και μια μάχη για όλους μας. Δεν θα απεμπολήσουμε την Ευρώπη και δεν θα την αφήσουμε να πάει προς τα άκρα. Το διακύβευμα είναι να μπορεί να επαναδημιουργηθεί η Ευρώπη με οργανική και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών που εκφράζονται μέσω των δήμων, των περιφερειών κ.λπ. Όλη η Ευρώπη αναδιατάσσεται. Αυτή την στιγμή δημιουργούνται ‘δίκτυα’ δήμων και περιφερειών με μεγάλο βεληνεκές, εξαιρετικής χρησιμότητας και οικονομικής επάρκειας. Οι πρωτοβουλίες έχουν μεταφερθεί στο τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, να περιοριστούν τα ‘άκρα’ που δημιουργούν πρόβλημα στην συνοχή της Ε.Ε.»
Αναφερόμενος, τέλος στα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσουν τα νησιά, υπογράμμισε: «Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη η οποία καταγράφει τα κεφάλαια που υπάρχουν τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης –πέρα από τα γνωστά προγράμματα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε ‘κατά παραγγελία’ για το νησιωτικό χώρο και να τα επεξεργαστούμε με όλους τους φορείς, από κοινού».