Για τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι οδοντίατροι στην περιοχή μας για τον κορωνοϊό, μίλησε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Διακογεωργίου.
«Πράγματι από την πρώτη κιόλας ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το δ.σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε μια σειρά μέτρων –στο πλαίσιο όσων έλαβε και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία:
-Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου στηρίζει τα περιοριστικά μέτρα και περιοριρίζει την λειτουργία των οδοντιατρείων όσο χρόνο διαρκούν τα μέτρα που ελήφθησαν
-Συστήνει όπως, όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου με ασφάλεια, έπειτα από το χρονικό διάστημα που όρισε η κυβέρνηση
-Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο, οίδημα ή έκτακτη ανάγκη, οφείλει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του οδοντίατρο τηλεφωνικά (αρχικώς) ώστε να τον συμβουλεύσει και να αξιολογήσει το επείγον της κατάστασης
-Το μήνυμα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου είναι ‘Μένουμε Σπίτι’ προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας, στους συμπολίτες μας και οι οδοντίατροι θα αντιμετωπίζουν μόνον τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά
Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε κι εμείς στην αναχαίτιση της διάδοσης του κορωνοϊού».
ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η 20η ΜΑΡΤΙΟΥ
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).
«Φέτος είχαμε προγραμματίσει ως Οδοντιατρικός Σύλλογος να κάνουμε μια σειρά από δράσεις με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και να διαδώσουμε το μήνυμα για την σημασία για την στοματική υγεία. Είναι σημαντική η πρόληψη και η τήρηση της στοματικής υγιεινής για την υγεία του στόματος και φυσικά, η σημασία των τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο. Την σπουδαιότητα αυτής της καμπάνιας, αναγνώρισε και το υπουργείο Υγείας και έδωσε την αρωγή και στήριξή του, σε όλο αυτό το πρόγραμμα που είχαν αναλάβει, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και οι τοπικοί Οδοντιατρικοί Σύλλογοι. Εμείς σε τοπικό επίπεδο, είχαμε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις όπου θα ελάμβαναν μέρος πολλά σχολεία, όπως: παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής για την στοματική υγεία, δημιουργία αφισών, ένα σχολείο θα παρουσίαζε κουκλοθέατρο για το θέμα ενώ μαζί με συναδέλφους οδοντιάτρους είχαμε αναλάβει υποχρέωση να επισκεφτούμε πολλά σχολεία και να ενημερώσουμε τα παιδιά για την στοματική υγιεινή» είπε ο κ. Διακογεωργίου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές. Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ. Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας.
Σύμφωνα με την FDI:
-Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα νοσήσουν από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών, που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος.
-Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.
60% – 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα.
-Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.
-Ο στοματικός καρκίνος αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και την πιο δαπανηρή στη θεραπεία της.
-Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ.
-Το 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.
-Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.
-Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη. Περίπου 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό – μέσο εισόδημα.
-Στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι 30-40 εκατομμύρια άνθρωποι αποφεύγουν, κάθε χρόνο, την οδοντιατρική θεραπεία εξ αιτίας άγχους και φόβου.
-Αν και στις αναπτυγμένες χώρες, η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη, τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.
-Η χρήση του καπνού, είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους. Αυτές οι μορφές των ασθενειών συνδέονται άμεσα με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τους πρόωρους τοκετούς, τα ελλιποβαρή νεογνά και άλλα ζητήματα υγείας.
-Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.
-Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο, μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων.
-Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ειδικευμένοι οδοντίατροι, σε ολόκληρο τον κόσμο, που, προβαίνοντας σε σύγχρονες οδοντιατρικές θεραπείες, μπορούν να αποκαταστήσουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες και την αισθητική μιας υγιούς οδοντοστοιχίας͘ ωστόσο, ο αριθμός αυτών των οδοντιάτρων δεν είναι ίσα κατανεμημένος, γεγονός που αφήνει πολλές από τις φτωχότερες και ενδεείς περιοχές του κόσμου με λιγότερους από έναν οδοντίατρο ανά 300.000 άτομα.
https://www.dimokratiki.gr/19-03-2020/odigies-odontiatrikoy-syllogoy-gia-ton-koronoio-mera-stomatikis-ygeias-i-simerini/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.