Μήνυμα κατά του εφησυχασμού των πολιτών στέλνουν οι ειδικοί ενόψει και των σημερινών ανακοινώσεων που θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες και κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα.
Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».
«Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, “τελειώσαμε”. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν».
Παράλληλα, «μετέθεσε» το όποιο άνοιγμα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.
«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι τώρα ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».
Για το τότε άνοιγμα δε πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προέβλεψε υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.
«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε.
«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίουκαι 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε.
Συμπλήρωσε δε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Πρόσθεσε πάντως πως «φαίνεται να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες».
«Καθημερινά πάνω από 200 εισαγωγές»
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα.
«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό», είπε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εξάντληση του προσωπικού και τη γραφειοκρατία που υπάρχει σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών καθώς υπάρχει μικρή λίστα αναμονής.
«Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2-3 μήνες υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.
«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση τω ν κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» επισήμανε.
Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι θα βελτιώνεται η κατάσταση με τη βελτίωση του καιρού και τη μείωση των συγχρωτισμών, και με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών, ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ θετική την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς, όπως είπε, περίπου το 30% των εμβολιασμών στηρίζεται σε αυτό το εμβόλιο».
Πηγή: kathimerini.gr