Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων μετά τις φημολογίες που αναπτύσσονται ότι είναι πολύ πιθανόν να πρέπει να εμβολιαστούν πριν από την πρόσληψή τους.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για φημολογίες που δεν επιβεβαιώνονται, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι υποστηρίζουν ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και ήδη καταγράφονται στη Ρόδο οι πρώτες αντιδράσεις με πολλούς να ξεκαθαρίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωτικό.
Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι επικοινώνησαν με τη «δημοκρατική», μετά και το χθεσινό ρεπορτάζ του Νεκτάριου Καλογήρου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν επισήμως και άμεσα για τι πραγματικά θα συμβεί, φοβούμενοι ότι θα τους φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για να τους αναγκάσουν να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, ορισμένοι ανέφεραν ότι ήδη κάποιοι εργοδότες τούς ενημέρωσαν ότι για να προσληφθούν θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον covid.
Ωστόσο, υπάρχει και η κατηγορία των εργαζομένων στον τουρισμό που τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών αν αυτό τεθεί ως προϋπόθεση για να ανοίξει ασφαλώς η τουριστική σεζόν και άρα θέσεις εργασίας, καθώς όπως λένε, δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά είτε μια κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο με περιορισμένες θέσεις και ώρες εργασίας ή -ακόμα χειρότερα- μια τουριστική περίοδο σε καθεστώς ανεργίας.
Πάντως, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», δεν είναι όλοι οι 800.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό οπαδοί του εμβολιασμού, ούτε και όλοι είναι απολύτως υγιείς ώστε να εμβολιαστούν χωρίς παρενέργειες.
Όμως όλοι επιζητούν εναγωνίως δουλειά, έσοδα για το σπίτι τους και να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Το ερώτημα «θα προσληφθούν εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί;» τέθηκε από τη «δημοκρατική» προς μια μεγάλη σειρά διευθυντών ξενοδοχείων της Ρόδου, όπως και σε μερικούς από τους ξενοδόχους του νησιού. Όλοι τους τόνισαν ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα ισχύσει».
Μάλιστα, ο διευθυντής ενός από τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδας, μιλώντας στη ‘δ’, έσπευσε να υπενθυμίσει πως «οι αεροπορικές εταιρείες δεν ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους επιβάτες».
Η εργατική νομοθεσία σήμερα παρέχει τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να προσλάβει το 1/3 του προσωπικού αν στα δωμάτιά του έχει πληρότητα 20%, τα 2/3 σε πληρότητα 50% και όλο το προσωπικό σε πληρότητες άνω του 80%.
Άρα, με τη λογική αυτή, οι πρώτοι που θα προσληφθούν θα είναι οι εμβολιασμένοι, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα εργαστούν μόνο στη high season· Ήτοι, δύο μήνες και αν… Ένα βασικό στοιχείο που έχουν επίσης παραβλέψει οι αρμόδιοι του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται στη σχέση μεταξύ ξενοδόχου – εργαζόμενου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων λειτουργεί με προσωπικό που εργάζεται στις μονάδες επί δεκαετίες ολόκληρες. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες με τους εργαζομένους συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και δεν υπάρχει λόγος το οικοδόμημα αυτό να δοκιμαστεί εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας.
https://www.dimokratiki.gr/19-03-2021/mono-oi-emvoliasmenoi-xen-loi-tha-proslifthoyn-sta-xenodocheia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.