Η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Ιούνιο
Mε την ακρίβεια να καλπάζει, το εισόδημα τα νοικοκυριών να συρρικνώνεται και τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει και να εξασφαλίσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και θα επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Ιούνιο.
«Κρατάμε “καύσιμα” και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατάμε εφόδια για το μέλλον», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση στην κρατική τηλεόραση για το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης μετά το τρίμηνο που καλύπτει το πακέτο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.
Επέκταση κατά ένα εξάμηνο
Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά θα επεκταθεί ένα εξάμηνο ακόμα. Στη συνέχεια, το 2023, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δεδομένων, εκφράζεται κυβερνητική βούληση να μονιμοποιηθεί.
Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και τις ευρύτερες παρενέργειες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Επιπλέον, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.
Ποιοι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν μειωμένοι
Ειδικότερα και μετά τον Ιούνιο θα ισχύει:
1. Μείωση συντελεστή στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.
2. Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
3. Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
4. Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.
Πηγή imerisia.gr