Το ζήτημα των κενών θέσεων, λόγω των ελλείψεων εργαζομένων απασχολεί και φέτος τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.
Παρότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, στον τουρισμό και την εστίαση αφενός εμφανίζεται εντονότερο, αφετέρου λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης οι απαιτήσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μεγάλες. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι πάντως, υπογραμμίζουν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται συχνά να δουλέψουν, όπως πχ. εξαντλητικά ωράρια αλλά και το ζήτημα των αμοιβών που λαμβάνουν.
Ξεκίνημα από νωρίς σε Κρήτη – Ρόδο
Την περίοδο που διανύουμε οι επιχειρήσεις ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε έντονους ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, η οποία φέτος σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Ρόδος ξεκινάει από νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν πολλές επιχειρήσεις και στους δύο κλάδους, λειτούργησαν, χωρίς να έχουν καλύψει κενά σε σημαντικά πόστα.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, το 2023 περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman καθώς και Receptionist, ενώ το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.
60.000 κένες θέσεις μέχρι τη… Χαλκιδική
Για τη φετινή σεζόν, όπως σημείωνε πρόσφατα στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, υπολογίζεται πως κενές θέσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.000, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται. στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, οι κενές θέσεις εργασίας στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, μικρότερων και μεγαλύτερων, είναι ένα γεγονός που παρατηρείται πλέον σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε πρόσφατα στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρος για αλυσίδα του κλάδου που διατηρεί 15-18 καταστήματα, από την οποία λείπουν συνολικά 70-80 εργαζόμενοι. Οι ελλείψεις στον κλάδο της εστίασης αφορούν σε όλες τις ειδικότητες, τόσο σε σερβιτόρους, όσο και σε προσωπικό στην κουζίνα αλλά ακόμη και σε οδηγούς για delivery ή προμήθειες.
«Ξεμένουν» και τα σουβλατζίδικα
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόβλημα με έλλειψη εργαζομένων αντιμετωπίζουν ακόμη και τα σουβλατζίδικα, τα οποία μάλιστα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, συχνά αναγκάζονται να μειώσουν τις βάρδιες ή ακόμη και να κλείσουν μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα.
«Σχεδόν όλα τα σουβλατζίδικα, έχουν αναρτημένη αγγελία για αναζήτηση προσωπικού. Αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία να βρούμε κυρίως τυλιχτές, που γνωρίζουν την ”τέχνη” στο σουβλάκι.
Οι «παλιοί» επαγγελματίες κάποια στιγμή αποχωρούν ενώ οι νεότεροι σε ηλικία, δεν δείχνουν ενδιαφέρον να τη μάθουν» όπως σημείωνε στο CNN Greece, o πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελουσούλης.
Πηγή cnn.gr