Λύσεις για αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να εξυγιάνει την αγορά. Στόχος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι η είσπραξη συνολικά 2 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο που συντελείται, με το μεγαλύτερο αγκάθι να εντοπίζεται στα καπνικά προϊόντα και όχι στα καύσιμα. Μετά την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το λαθρεμπόριο είχε περιορισθεί σημαντικά σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο η επαναφορά των διαφορετικών συντελεστών άνοιξε νέα παράθυρα. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων -και μάλιστα από το 2012- για σειρά δράσεων που θα οδηγούσαν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί το σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια, ενώ εκκρεμεί η εγκατάσταση του συστήματος πρατηρίων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων. Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχαίρει για τα επιτεύγματά της κατά το προηγούμενο έτος στον τομέα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015 σημειώνεται ότι «επεκτάθηκε η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια όλης της χώρας με το 60% του συνόλου να παρέχει στοιχεία στη ΓΓΠΣ». Σύμφωνα όμως με την αγορά, μόλις το 35% των πρατηρίων στέλνει αδιαλείπτως στο ηλεκτρονικό σύστημα στοιχεία, ενώ οι περισσότεροι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για ένα προβληματικό σύστημα, το οποίο «πότε δουλεύει και πότε όχι».
Η κατάσταση στα καπνικά έχει αρχίσει και απασχολεί πλέον τις φορολογικές αρχές. Από το 2013 ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης είχε εστιάσει στο θέμα, διαπιστώνοντας τις απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο. Αν και επιχείρησε να πείσει την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή της φορολογικής δομής, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε εκτός από την αύξηση των ελέγχων και τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων. Προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στο ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συστήνει επιτροπή που θα ασχολείται με τη στόχευση και εποπτεία των εσόδων σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και παράνομων παιγνίων. Στο σκέλος των καυσίμων το οικονομικό επιτελείο προωθεί μέτρα που προβλέπουν:
α) Την απογραφή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων,
β) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων,
γ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων, δ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών σε παντός είδους πρατήρια καυσίμων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας «είναι έτοιμες οι προτεινόμενες αλλαγές, τροπολογίες, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κ.ά. στο θέμα του λαθρεμπορίου και θα κληθούν τα συναρμόδια υπουργεία να τις ενσωματώσουν στη σχετική νομοθεσία και να τις εφαρμόσουν. Εμείς καθορίζουμε τους στόχους που επιδιώκουμε στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού και εποπτεύουμε τους φορείς που εμπλέκονται στο πρόβλημα, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε αυτούς τους στόχους. Η υλοποίηση όμως των όσων πρέπει να γίνουν ανήκουν στα αρμόδια υπουργεία, στα οποία θα μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στο επίμαχο αυτό θέμα. Η γρήγορη ενσωμάτωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα οδηγήσει και στην ταχύτερη παραγωγή αποτελεσμάτων».
Καθημερινή