Συνεντεύξεις

Δ. Γάκης : «Η πτώχευση της χώρας μας θα παρασύρει στον Καιάδα και την Ε.Ε.»

  • «Η κυβέρνηση προχωρά
    με βάση το πρόγραμμά της»

«Αισιοδοξώ ότι οι θεσμικοί παράγοντες στο τέλος της επίπονης αυτής διαδρομής, θα καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία κοινά αποδεκτή και επωφελή. Μια συμφωνία με αναπτυξιακό ορίζοντα και όχι με χαρακτηριστικά «ελεημοσύνης». Δεν αξίζει στη χώρα μας ο ρόλος του επαίτη ,που έπαιξε πολύ πετυχημένα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση εις βάρος του λαού. Η Ελλάδα είναι δεμένη με χειροπέδες με την ΕΕ. Η πτώχευση της χώρας μας θα παρασύρει στον Καιάδα και την ΕΕ. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν».

Την άποψη ότι δεν συμφέρει κανέναν η πτώχευση της Ελλάδας, εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Δωδεκανήσου  του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στα σενάρια περί «καταστροφής» της  Ελλάδας και δηλώνει πως η κυβέρνηση προχωρά με βάση το πρόγραμμά της.
«Η κυβέρνηση προχωρά με άξονα το πρόγραμμά της που εγκρίθηκε από τον λαό και από το Κοινοβούλιο (προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης). Και αυτό τεκμηριώνεται από τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία», τονίζει ο κ. Γάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Γάκης δηλώνει πως  το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
«Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, που γυρίζανε αλλού το κεφάλι και ξοδεύανε τα χρήματα της ΕΕ στην κατασκευή γκέτο τύπου Αμυγδαλέζας, και αλλού… Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα χρειάζεται τη συνεργασία και την αλληλεγγύη   των τοπικών κοινωνιών», δηλώνει ο κ. Γάκης.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Γάκη, αναλυτικά:

Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πως θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη η απαραίτητη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής υποδοχής  μεταναστών; Πόσο απαραίτητη είναι και η ενίσχυση της Frontex για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης;
Το σύγχρονο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο διεθνές ανθρωπιστικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ελληνικό. Η συνολική λύση, λοιπόν, στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Όταν με τόλμη μίλησα για το πρόβλημα κοντέψανε να με λιντσάρουν.  Η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο. Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες που γυρίσανε άλλου το κεφάλι και ξοδεύανε τα χρήματά της ΕΕ στην κατασκευή γκέτο τύπου Αμυγδαλέζας, και αλλού… Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα χρειάζεται τη συνεργασία και την αλληλεγγύη   των τοπικών κοινωνιών. Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με εύκολες και ανέξοδες δηλώσεις, συνεντεύξεις, και συνθήματα. Γνωρίζουμε όλοι καλά πως τα νησιά μας αποτελούν τουριστικό προορισμό. Ας μας πουν όμως όλοι όσοι το επικαλούνται ως επιχείρημα και τάσσονται ενάντια στη δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας, τι προτείνουν τελικά. Στείρα και λαϊκίστικη άρνηση.  Τώρα αναδεικνύεται η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής ως μείζον θέμα. Δεν μπορούμε λοιπόν να εθελοτυφλούμε, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.  Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατρέψουν το πρόβλημα σε εργαλείο ενίσχυσης του κοινωνικού φόβου. Εργαλείο ενίσχυσης του φασισμού και του ρατσισμού.
Για το σημαντικό αυτό ανθρωπιστικό θέμα, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μένουν σε ρητορείες.
Στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα και στους αρμόδιους υπουργούς, με συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου από την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο Αιγαίο.

 Η καινοτομία στην παρέμβασή μας, αφορά στην παροχή συγκεκριμένων κινήτρων στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά μας και θα αναβαθμίζουν το επίπεδο αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες. Πρωτίστως στην Κω, τη Λέρο, τη Σύμη και την Τήλο, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ώστε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την αυξανόμενη ροή μεταναστών.
• Αισιοδοξείτε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές καθώς όλο και παρουσιάζονται νέες απαιτήσεις για επώδυνα μέτρα;
Η Ελλάδα ζητεί ισότιμη μεταχείριση, όχι ειδική μεταχείριση στην Ευρωζώνη, για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης (θυμίζω, ότι από την αρχή της κρίσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26%). Ζητάμε δηλαδή το αυτονόητο, κάτι που η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν τόλμησε να διαπραγματευθεί όσο κυβερνούσε κι αυτό είναι πια ξεκάθαρο σήμερα. Η φάση που βρισκόμαστε απαιτεί λεπτούς χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα διαπραγματεύσεων (στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στο Brussels Group) Αισιοδοξώ ότι οι θεσμικοί παράγοντες στο τέλος της επίπονης αυτής διαδρομής, θα καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία κοινά αποδεκτή και επωφελή. Μία συμφωνία με αναπτυξιακό ορίζοντα και όχι με χαρακτηριστικά «ελεημοσύνης». Δεν αξίζει στη χώρα μας ο ρόλος του επαίτη ,που έπαιξε πολύ πετυχημένα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση εις βάρος του λαού. Η Ελλάδα είναι δεμένη με χειροπέδες με την ΕΕ. Η πτώχευση της χώρας μας θα παρασύρει στον Καιάδα και την ΕΕ. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν.

• Σενάρια θέλουν τον κ. Αβραμόπουλο να στέκεται κοντά στην κυβέρνηση ακόμη και να μετέχει σε αυτή. Πόσο κοντά είναι στην αλήθεια;
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κιτρινισμένες φήμες και αστεία σενάρια. Κάποιοι, ντόπιοι και ξένοι παράγοντες που τα συμφέροντά τους απειλούνται, ονειρεύονται επιστροφή των βολικών τους πολιτικών σχηματισμών στην κυβέρνηση. Η συνεργασία με τον επίτροπο Δημήτριο Αβραμόπουλο είναι πολύ σημαντική, τόσο λόγω του θεσμικού του ρόλου στην ΕΕ, όσο και των αυξημένων αρμοδιοτήτων του, που αφορούν σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής (Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας). Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερης εθνικής σημασίας ο «συντονισμός» κυβέρνησης – επιτρόπου, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ., που θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το θέμα του αναλογικού καταμερισμού των προσφύγων σε όλες της χώρες της ΕΕ. Με αυτό το δεδομένο, ίσως τελικά κάποιοι άλλοι θα πρέπει να απολογηθούν για τη μη αξιοποίηση του θεσμικού ρόλου του κ. Αβραμόπουλου.

• Τι θα πράξετε αν δρομολογηθούν τελικά εξαιρετικά δύσκολα μέτρα για  τους πολίτες από την κυβέρνηση;
Στα ΜΜΕ αναφέρονται συνεχώς παρόμοια σενάρια και υποθέσεις. Στους τρεις μόλις μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα «καταστράφηκε» δεκάδες φορές σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απάντηση όμως σε όλα αυτά δίνεται καθημερινά. Η κυβέρνηση προχωρά με άξονα το πρόγραμμά της που εγκρίθηκε από τον λαό και από το Κοινοβούλιο (προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης). Και αυτό τεκμηριώνεται από τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Σε αντίθεση με αυτό που παροτρύνει η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση να αποδεχθεί για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας. Σ’ αυτούς τους «σωτήρες», λοιπόν, που επιμένουν σε αντιαναπτυξιακές τακτικές, φορολογικές επιβαρύνσεις στους ασθενέστερους, μειώσεις συντάξεων, κατάργηση των επικουρικών, αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων, αυξήσεις στο ΦΠΑ, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαντά ΟΧΙ.  Τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να υπογράψει. Αντίθετα προτείνει και υλοποιεί ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα προσβλέπει στην οικονομική ευημερία, στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρώ ακόμα την πολιτική ηθική, την κοινωνική ευαισθησία και τον αριστερό οραματισμό. Με όλες αυτές τις βασικές αρχές θα καθορίσω τη στάση μου.

• Πώς θα χειριστείτε το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που συνεχώς επαναφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι;
Που φέρεται να θέτουν, θέλετε να πείτε. Δεν ξέρω ποιόν εξυπηρετεί η επικοινωνιακή παραφιλολογία περί ΦΠΑ, που παίζεται στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας από ορισμένους «καλοθελητές» στην περιφέρεια μας. Πάντως όχι τους ίδιους τους νησιώτες και τον τουρισμό στη Δωδεκάνησο. Η οποιαδήποτε συζήτηση για οικονομικά θέματα θα πρέπει να γίνεται στη βάση πραγματικών στοιχείων και τεκμηριωμένης ενημέρωσης από τους αρμόδιους υπουργούς, όχι μέσα από φήμες, δημοσιεύματα και επιλεκτικές δηλώσεις. Πόσω μάλλον σε ένα κορυφαίο ζήτημα οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα.

• Μεγάλο ζήτημα δημιουργήθηκε στην Αθήνα με την κατάληψη στο ΕΚΠΑ. Γιατί αργοπόρησε τόσο η επιβολή της τάξης;
Μια αριστερή κυβέρνηση λειτουργεί πάντα με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται κατευθείαν με μηδενική ανοχή και χρησιμοποίηση βίας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η κατάσταση που δημιουργείται να σταθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες Η ήπια διαχείριση, είναι η πρώτη επιλογή ώστε να εξασφαλιστούν οι αρχές της Δημοκρατίας.
Δεν υποστηρίζουμε την αποτυχημένη στρατηγική της ακραίας καταστολής ούτε και της μηδενικής ανοχής. Είμαστε υπέρ της πολιτικής της ήπιας διαχείρησης των προβλημάτων. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε.
Όμως, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γ. Πανούσης «Η Δημοκρατία δεν κάνει πόλεμο, αλλά δεν εκβιάζεται και δεν υποχωρεί».

• Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία επιτρέπουν τη μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων (τουριστικοί λιμένες), με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, από μη δημόσιους φορείς. Το θέμα αγγίζει και τη Ρόδο που διαθέτει τη μαρίνα Μανδρακίου και την Κω. Ποια είναι τώρα η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα;
Τον τρόπο που θα αξιοποιήσουμε τις υποδομές των νησιών μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, το έχουμε θέσει ως ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές μας προτάσεις και το επαναβεβαιώνω ξεκάθαρα και αποφασιστικά: Όλες οι παρεμβάσεις μας στη Δωδεκάνησο που αφορούν σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, στην αξιοποίηση και την ανάδειξη εγκαταστάσεων και υποδομών, θα πρέπει να διασφαλίζουν το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του κάθε νησιού, με γνώμονα τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη και ποτέ με όρους «ξεπουλήματος». Αυτή είναι η βασική μας αρχή, είτε αφορά στα αεροδρόμια, τις μαρίνες, είτε στους αιγιαλούς και τις παραλίες, είτε στις αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Δωδεκάνησο.

• Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα ώστε όλα τα νησιά να εξυπηρετούνται με καλά πλοία;
Με την ορθολογική αναμόρφωση του δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αξιόπιστα δρομολόγια, προσιτοί ναύλοι, απρόσκοπτη ενδονησιακή επικοινωνία, αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα της ακτοπλοΐας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι λύσεις που θα δρομολογηθούν από την κυβέρνηση. Για το βέλτιστο αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη χάραξη εθνικής ακτοπλοϊκής στρατηγικής μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου