Συνεντεύξεις

Γ. Κορομηλάς : «Οι εταίροι μας θέλουν να δείξουν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο»

«Με δεδομένη τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, στάση που επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και την αδιάλλακτη στάση των «εταίρων» πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα ακόμα μεγάλο διάστημα με σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα είναι συμφέρουσα αφενός για τη χώρα και αφετέρου για τους δανειστές μας»
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Ερευνών κ. Γιώργος Κορομηλάς και υπογραμμίζει ότι «μια χρεοκοπία θα στοιχίσει πολύ στη χώρα αλλά ακόμα περισσότερο στους δανειστές».
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Ερευνών τονίζει πως η στάση των ευρωπαίων εταίρων έχει συγκεκριμένο στόχο.
«Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη οι «εταίροι ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κυβέρνηση με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα είτε να αποδεχθεί τη συνέχιση μιας μνημονιακής πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πλειοψηφία των πολιτών, είτε να φύγει από την ευρωζώνη», λέει ο κ. Κορομηλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο φορολογικό σύστημα και θα τις αναλύσει σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, ο κ. Κορομηλάς δηλώνει:
«Ο νέος Κ.Φ.Ε. δεν διεκδικεί το βραβείο της τελειότητας, όπως κάθε ένα ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά δεν μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί και ως άχρηστο νομοθέτημα που πρέπει να αντικατασταθεί.Φυσικά έχει και αδυναμίες με βασικότερη αυτήν του τρόπου φορολόγησης των φυσικών προσώπων».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Κορομηλά, αναλυτικά:
• Ποιές είναι οι κύριες αλλαγές που έχουν επέλθει στο φορολογικό σύστημα καθώς ημέρα με την ημέρα γίνονται ανακοινώσεις που μπερδεύουν τους πολίτες;
Οι κύριες αλλαγές έχουν γίνει με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ) ο οποίος ισχύει για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και των επομένων ετών. Μια γεύση όμως είχαν πάρει οι φορολογούμενοι με τον παλιό ΚΦΕ για τα εισοδήματα του 2013, όπου οι φορολογούμενοι φορολογήθηκαν με τον ίδιο άδικο τρόπο που προβλέπει ο νέος. Ο νέος Κ.Φ.Ε. δεν διεκδικεί το βραβείο της τελειότητας, όπως κάθε ένα ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά δεν μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί και ως άχρηστο νομοθέτημα που πρέπει να αντικατασταθεί. Είναι ένας εξαιρετικά απλός νόμος, με αρχή, μέση και τέλος, εύκολα ερμηνευόμενος και εναρμονισμένος αφενός με τις οδηγίες της Ε.Ε. και αφετέρου με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Φυσικά έχει και αδυναμίες με βασικότερη αυτήν του τρόπου φορολόγησης των φυσικών προσώπων, αδυναμία η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άποψη των τεχνικών κλιμακίων της τότε τρόικας, να φορολογείται διαφορετικά το εισόδημα από κάθε πηγή με στόχο την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει ένας τρόπος φορολόγησης που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν τη βασική Συνταγματική επιταγή περί συνεισφοράς στα κοινά με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, ένας τρόπος φορολόγησης που αντί για αύξηση εσόδων κατόρθωσε να γιγαντώσει τα ληξιπρόθεσμα, ένας τρόπος φορολόγησης άδικος και επαχθής ειδικά για όσους συντηρούν οικογένεια.
• «Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το να αναμένει κανείς παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εντός του Απριλίου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν έως τις 24 Απριλίου» δηλώθηκε. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για την οικονομία, τη ρευστότητα και ποιες οι επιπτώσεις στην αγορά;
Οι «εταίροι» μας και ειδικά η Γερμανία προσπαθούν να περάσουν τα μέτρα εκείνα που αυτοί έχουν αποφασίσει για να «στηρίξουν» οικονομικά τη χώρα μας. Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη ότι ο Ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κυβέρνηση με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Οι «εταίροι» μας λοιπόν με την αδιάλλακτη στάση τους θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα είτε να αποδεχθεί τη συνέχιση μιας μνημονιακής πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πλειοψηφία των πολιτών, είτε να φύγει από την ευρωζώνη. Στόχος είναι να δείξουν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο και να δώσουν ένα μήνυμα στους πολίτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έτσι ώστε να μην αναδειχθούν στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις γιατί απλά τις φοβούνται. Περιμένουμε τις εξελίξεις σε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση ελπίζοντας στο καλύτερο για τη χώρα.
• Ποιές θα είναι οι βασικές γραμμές της εισήγησης που θα κάνετε στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το επόμενο Σάββατο, 24 Απριλίου;
Στο σεμινάριο θα γίνει ανάλυση των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές ισχύουν για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014. Παράλληλα θα παρουσιασθούν τα νέα έντυπα φορολογίας εισοδήματος και θα απαντηθούν ερωτήματα των συναδέλφων εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
• Θα βοηθήσει στην αύξηση των κρατικών εσόδων η ρύθμιση των οφειλών σε εκατό δόσεις; Υπάρχουν παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;
Η νέα ρύθμιση είναι σαφώς πιο ευνοϊκή από την προηγούμενη του Ν. 4305/2014. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί τη νέα ρύθμιση κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα δημόσια έσοδα. Η ρύθμιση είναι πολύ καθαρή, δεν έχει παγίδες, γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ, συνεπώς οι πολίτες, σε συνεργασία με τους φοροτεχνικούς τους, μπορούν ταχύτατα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να απαλλαγούν από μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων και φυσικά από διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
• Αισιοδοξείτε πως θα έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς έχουν περάσει δύο μήνες και δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δημιουργούν αισιοδοξία;
Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στη χώρα μας.
• Πιστεύετε πως η χώρα θα συρθεί προς τη χρεοκοπία ή θα υπάρξει υπαναχώρηση και η εφαρμογή σκληρών μέτρων;
Όπως προαναφέρω οι «εταίροι» με την αδιάλλακτη στάση τους θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα είτε να αποδεχθεί τη συνέχιση μιας μνημονιακής πολιτικής είτε να οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση όμως δεν αποδέχεται την υιοθέτηση σκληρών μέτρων γιατί αυτά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και την πλειοψηφία των πολιτών στην εξαθλίωση. Με δεδομένη τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, στάση που επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και την αδιάλλακτη στάση των «εταίρων» πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα ακόμα μεγάλο διάστημα με σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα είναι συμφέρουσα αφενός για τη χώρα και αφετέρου για τους δανειστές μας. Εξάλλου μια χρεοκοπία θα στοιχίσει πολύ στη χώρα αλλά ακόμα περισσότερο στους δανειστές.
• Συνεχώς επανέρχεται το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε νησιά που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση και θεωρούνται κοσμικά. Τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει;
Πολλές φορές έχω πει και έχω γράψει ότι διακαής πόθος των δανειστών, ιδιαίτερα δε του ΔΝΤ, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΦΟΜ που εκπονήθηκε για το θέμα αυτό, το δημοσιονομικό όφελος είναι πολύ μικρό και θα εξανεμισθεί διότι θα αυξηθεί και η παραβατική συμπεριφορά. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να μπει σε καμιά συζήτηση η κυβέρνηση για αυτό το θέμα, ούτε καν για τα λεγόμενα κοσμικά νησιά. Οι μειωμένοι συντελεστές πρέπει να παραμείνουν και θα παραμείνουν.
•  Συμφωνείτε με τη χρήση κάρτας για αγορές άνω των 70 ευρώ στα νησιά ;
Θεωρώ ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιβάλλει τη χρήση πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές σε όλη τη χώρα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δοθούν και κίνητρα στους πολίτες για να τις χρησιμοποιούν (π.χ. μείωση φόρου για δαπάνες που έχουν περάσει μέσω των καρτών κ.λπ.). Αν λοιπόν ένας πολίτης χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του τις κάρτες θα τυγχάνει κάποιας φορολογικής ελάφρυνσης σε αντίθεση με τον πολίτη ο οποίος θα συνεχίζει να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με μετρητά. Έχουν υποβληθεί, από το 2009, σχετικές προτάσεις από το ΙΟΦΟΜ στο Υπουργείο Οικονομικών, προτάσεις τις οποίες μπορούμε να σας τις δώσουμε για δημοσίευση, προτάσεις που αν είχαν εφαρμοσθεί θα είχαν άμεσο αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου