Προεκλογικά τα κέντρα κράτησης μεταναστών ήταν «κολαστήρια» υπό κατάργηση, τώρα αναζητούνται νέοι χώροι για την παραμονή τους στην ενδοχώρα. Οι υπάρχοντες χώροι, όπως το κέντρο-πρότυπο της Ξάνθης που παρέχει στους μετανάστες… τάμπλετ και μπιλιάρδο, δεν αξιοποιείται, ίσως επειδή δεν είναι… Ολυμπιακό Ακίνητο, όπως πρότεινε η αρμόδια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το παράδοξο, πως τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης παραμένουν άδεια, καθώς ενώ έχουν χωρητικότητα 5.000 ατόμων φιλοξενούν μόλις 1.300 ανθρώπους, και αναζητούνται νέα «λιγότερο κολαστήρια» αντί να καλυτερεύσουν οι απάνθρωπες συνθήκες σε κάποια από αυτά.
Έξι σημεία
Τα μέχρι πρότινος αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν έξι «καυτά» ζητήματα που δείχνουν με τον πιο ευκρινή τρόπο τις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα του μεταναστευτικού.
Οι εξαγγελίες περί δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας μεταναστών που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Τα κονδύλια της Ευρώπης που έχει λάβει και θα λάβει η Ελλάδα προβλέπουν ρητά δομές κλειστού τύπου, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα αυτά με ιδίους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν ούτε οι υπάρχοντες χώροι συγκέντρωσης να μετατραπούν σε ανοιχτές δομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει από την Ελλάδα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία ανοιχτής δομής στη Μυτιλήνη, χωρίς ποτέ να δοθεί απάντηση στη χώρα μας.
Το κέντρο-πρότυπο της Ξάνθης φιλοξενεί σήμερα περίπου 100 άτομα ενώ η χωρητικότητα του είναι για 500. «Όποιος έχει επισκεφτεί το κέντρο της Ξάνθης θα διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Οι Γιατροί του Κόσμου το έχουν πει δημόσια. Δυστυχώς κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει πάει στη Ξάνθη για να το δει με τα μάτια του. Ενδεικτικό είναι ότι οι μετανάστες κατά την είσοδό τους παίρνουν ένα παζλ, το οποίο όταν το φτιάξουν γίνεται κάδρο που κοσμεί το χώρο. Υπάρχει ακόμα και βιντεολέσχη. Παρόλα αυτά διώχνουν από το κέντρο κόσμο, ενώ μειώθηκε ο αριθμός του προσωπικού κατά το ένα τρίτο», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ανάλογη είναι η εικόνα στο κέντρο στο Παρανέστι Δράμας, όπου κρατούνται σήμερα περίπου 190 μετανάστες σε έναν χώρο με προδιαγραφές για 1.000.
Ξαφνικά το «κολαστήριο» της Αμυγδαλέζας έγινε… ανθρώπινο, καθώς εκεί φιλοξενούνται τα ασυνόδευτα ανήλικα. Περίπου 80 παιδάκια που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από κανέναν φιλοξενούνται σήμερα σε πτέρυγα της. «Η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα κλειστού τύπου χώρο κράτησης», ομολογούν πλέον στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνοντας στροφή 180 μοιρών. «Στην Αμυγδαλέζα ποτέ δεν ήταν κακές οι συνθήκες. Δεν καταλαβαίνω γιατί είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο. Το ίδιο φαγητό δίνουμε και τώρα στους μετανάστες και γενικότερα δεν έχει αλλάξει τίποτα από την περίοδο που γίνονταν οι καταγγελίες. Άρα ή οι καταγγέλλοντες έλεγαν ψέματα ή και τώρα οι συνθήκες είναι άθλιες. Εμείς, πάντως, όπως και ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών κ. Γρηγοράκης, καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των μεταναστών», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Αττικής, Θωμάς Μπόζιαρης.
Ερωτήματα διατυπώνονται για το κατά πόσο η κατάργηση της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Με την επιχείρηση αυτή ελέγχονταν καθημερινά δεκάδες άτομα. Εκτός από τους κακοποιούς ελέγχονταν πολλοί μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Με την κατάργηση της επιχείρησης το κράτος καταγράφει πολύ λιγότερους μετανάστες άρα δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμυγδαλέζα και τα άλλα κέντρα κράτησης γεμίζουν με πολύ αργό ρυθμό», αναφέρει αστυνομική πηγή.
«Δηλώνουν όλοι Σύριοι». Αυτό ισχύει στη διαδικασία καταγραφής των μεταναστών που εισέρχονται κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα από το Αιγαίο, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά. «Έρχονται περίπου 500-600 μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά από τις θαλάσσιες διόδους. Είναι τόσοι πολλοί που δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα και ο χρόνος πραγματικής εξακρίβωσης του τόπου προέλευσής τους. Έτσι, σχεδόν όλοι δηλώνουν Σύροι για να θεωρηθούν πρόσφυγες ως θύματα πολέμου και να μπορούν να ζητήσουν άσυλο», εξηγεί αρμόδια πηγή. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου αναζητούνται χώροι φιλοξενίας. Εκεί ενδεχομένως γίνει στο μέλλον για πρώτη φορά μία ουσιαστική καταγραφή των στοιχείων τους από ειδικούς πραγματογνώμονες. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες προκειμένου να βρεθούν στην Ήπειρο οι κατάλληλοι χώροι. «Αγκάθι» για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελούν οι αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, ακόμα και από τοπικούς άρχοντες που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν επιθυμούν στην περιοχή τους συγκέντρωση μεγάλου όγκου μεταναστών. Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες αναμένεται να παίξει ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ κινδυνεύει ακόμα και η συμμετοχή μας στη συνθήκη του Σένγκεν. Η τελευταία «βόμβα» της υπουργού εκτοξεύτηκε σε συνομιλία που είχε προ ημερών με τον δήμαρχο Αθηνών κ. Γιώργο Καμίνη. Ερωτηθείσα για το που πηγαίνουν οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα απάντησε: «Πηγαίνουν κάπου στην Ευρώπη». Η δήλωση αυτή ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά το λάθος της κυβέρνησης να εξαγγείλει ότι «οι μετανάστες θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα της προτίμησής τους». Και οι δύο διατυπώσεις παραβιάζουν τη συνθήκη του Σένγκεν, καθώς δεν προβλέπεται πουθενά ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα μπορούν να ταξιδέψουν και να εγκατασταθούν όπου θέλουν στην Ευρώπη. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο μπορούν –ως τουρίστες- να επισκέπτονται για λίγους μήνες οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
thetoc.gr