Μέτρα που θα αποφέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ ορισμένα ήδη έχουν θεσμοθετηθεί, όπως, για παράδειγμα, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η υποβολή «ξεχασμένων» δηλώσεων. Στόχος η είσπραξη εντός του τρέχοντος έτους ποσών που προσεγγίζουν τα 3,5-4 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων είναι και η νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και η περαίωση με ευνοϊκούς όρους 64.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε επιπλέον έσοδα από δράσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη, όπως τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και υποχρεωτική πληρωμή όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο μέσω τραπεζών. Ειδικότερα, έσοδα αναμένονται από:
1. Τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 600 εκατ. το 2015 από την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε βάθος χρόνου προσδοκώνται 9 δισ.
2. Την περαίωση 64.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% έως 50% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα. Αναμένονται έως και 200 εκατ. το 2015.
3. Τα αδήλωτα εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
4. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ με στόχο εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Θα αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων», μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα «φέρει» έως 420 εκατ. φέτος.
5. Την αύξηση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης. Τα εκτιμώμενα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 20 εκατ.
6. Την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων. Στόχος 250-400 εκατ. το 2015.
7. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού, με στόχο την είσπραξη 725 έως 875 εκατ. φέτος.
8. Την υποχρεωτική πληρωμή φόρων, προστίμων και τελών προς ΔΕΚΟ μέσω τραπεζών.
Αμνήστευση κεφαλαίων
Την αμνήστευση των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από τη νομιμοποίησή τους. Ηδη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας έχει υποβάλει το σχέδιο φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος είναι ο υποστηρικτής της ρύθμισης αυτής.
Πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και επί της ουσίας πρόκειται για «μαύρο» χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και εθελοντικά όσοι θέλουν θα μπορούν να δηλώσουν στην εφορία ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί. Θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής, ο οποίος θα ανέρχεται μεταξύ 15 και 20% ενώ ο νόμος θα προβλέπει την άρση των ποινικών διώξεων σε όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα τα κεφάλαια να παραμείνουν στο εξωτερικό αφού καταβληθεί ο φόρος. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο» χρήμα στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα, που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων.
Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο και ποινικές διώξεις.
Υπενθυμίζεται πως η αμνήστευση κεφαλαίων δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα. Το 2004, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έφερε στη Βουλή σχέδιο το οποίο έγινε νόμος του κράτους και προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (ν. 3259/2004). Ο συντελεστής φορολόγησης των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων είχε ορισθεί σε 3% υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν έως τον Φεβρουάριο του 2005. Λόγω του μικρού ενδιαφέροντος η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι 4 Ιουνίου 2005. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψαν συνολικά 625 εκατ. ευρώ.
Καθημερινή