Ειδήσεις

Οι θεσμοί ζητούν περισσότερα και μόνιμα μέτρα

Με αμφισβητήσεις για το δημοσιονομικό κενό, το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2% -1,5% του ΑΕΠ, που είναι σίγουρο ότι θα πετύχει για φέτος το υπουργείο Oικονομικών, κύλησε η χθεσινή πολύωρη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με το Brussels Group στο Παρίσι.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ ( ΔΝΤ) επανέφεραν την ελληνική διαπραγματευτική, στην σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, ενημερώνοντας την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ελλάδα «δεν βγαίνουν».

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ Νίκος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχάρακης και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι απαρτίζουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, προσπάθησαν επί εννέα ώρες να πείσουν για το αντίθετο.

Λίγο μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δυο πλευρές αποφάσισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, για να συνεχίσουν σήμερα το πρωί να παρουσιάζουν το πρόγραμμα το οποίο έχουν ετοιμάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ελληνική Κυβέρνηση είναι, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να μην υποχωρήσει σε αριθμούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην λήψη νέων υφεσιακών και άρα οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων. Σε αυτή την βάση, παρουσίασαν μόνιμα και έκτακτα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, προσθέτουν στα δημόσια έσοδα περίπου 7 δις ευρώ και κατά συνέπεια αναιρούν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτίμησαν, ότι οι προβλέψεις της ελληνικής Κυβέρνησης είναι υπερβολικές και ζήτησαν περισσότερα μέτρα με σαφή, θετική δημοσιονομική επίπτωση για το 2015. Ένα από αυτά, είναι η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, για το οποίο το κάθε μέρος της παλιάς «τρόικας» και σημερινής Ομάδας των Βρυξελλών είχαν άλλη άποψη. Το ΔΝΤ μέσω του Ρίσι Γκογιάλ ζήτησε την αύξηση του φόρου, ακόμη και μέσα από την επιβολή ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή για το ΦΠΑ (μια πάγια πρόταση του Ταμείου ) ενώ ο Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε αναπροσαρμογή των συντελεστών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση του βασικού έμμεσου φόρου.

Πολλές ώρες αναλώθηκαν και στην πρόβλεψη της ελληνικής Κυβέρνησης, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% του ΑΕΠ, αντί της επίσημης πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,9%, που προέβλεπε το μνημόνιο. Ούτε και σε αυτό το θέμα, οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς θεωρήθηκαν πειστικές . Ο εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μάθουν ποιοί ακριβώς είναι οι κλάδοι της οικονομίας οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ το 2015.

Συναντήσεις ως την Τετάρτη

Η συνάντηση συνεχίζεται σήμερα το πρωί, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινός τόπος και να υπάρξουν προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεχνικώς άρτιες, σε μια συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group ), η οποία αναμένεται να συγκληθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να κάνει την αποτίμηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Απώτερος στόχος θα είναι, μια επικύρωση της προόδου των διαπραγματεύσεων, από το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι επίσημες επαφές με την Ομάδα των Βρυξελλών στο Παρίσι θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, με στόχο η Ελληνική πρόταση να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κατά την διάρκεια του Eurogroup, που θα συγκληθεί την Παρασκευή 24 του μήνα στην Ρίγα της Λετονίας, με πρώτο θέμα στην ατζέντα του το θέμα της Ελλάδας.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου