Περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχει στερήσει το Δημόσιο από τους προμηθευτές του, αλλά και όσους περιμένουν χρήματα από αυτό μέσα στους πρώτους 3,5 μήνες του χρόνου. Η πολιτική του «δεν πληρώνω» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν αποφασίσει το ταμειακό έλλειμμα -που ήταν προγραμματισμένο από τον Νοέμβριο να εμφανίσει ο προϋπολογισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο- να το «κλείσουν» με μη εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων, πλην μισθών, συντάξεων, τόκων και βασικών λειτουργικών δαπανών.
Στο πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν στα 12,522 δισεκατομμύρια αντί για το προγραμματισμένο που ήταν 14,038 δις. ευρώ.
Αυτό το «μάζεμα» κατά 1,5 δις. ευρώ συνέβαλε ώστε να κλείσουν τα τρία τέταρτα του ελλείμματος, που ήταν προγραμματισμένο να προκύψει στο τρίμηνο ύψους 2,111 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πλέον, η «τρύπα» στο ισοζύγιο έχει περιοριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να εξαλειφθεί, καθώς και το «πάγωμα» δαπανών συνεχίζεται και αυξημένες πιθανότητες υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα μέσω της ρύθμισης.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν αρχίσει να «φουσκώνουν» και πάλι με μεγάλη ταχύτητα, ενώ είχαν υποχωρήσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του χρόνου. Μέχρι το τέλος Απριλίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 έως 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προς το παρόν, η «στατιστική» του υπουργείου δεν αποτυπώνει την αύξηση, καθώς οι οφειλές ενσωματώνονται, αφού συμπληρωθούν 90 ημέρες από την ημερομηνία αθέτησης της πληρωμής. Έτσι, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης θα αποτυπώσουν το τι πραγματικά συνέβη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους στην αγορά, μετά τον Ιούλιο.
Σχολιάζοντας την πρακτική «δεν πληρώνω» που ακολουθεί το δημόσιο αυτό το διάστημα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστήριζε, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» πληρωμών αλλά για χρονική μετάθεση. Μάλιστα, προσδιόρισε το ποσό που έχει «λείψει» από την αγορά σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Απρίλιο, το ποσό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Οι δαπάνες είναι προϋπολογισμένο για τον Απρίλιο να διαμορφωθούν στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα έσοδα για τον ίδιο μήνα είναι προϋπολογισμένο να περιοριστούν στα 3,516 δις. ευρώ. Αυτό το ταμειακό κενό των περίπου 800 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι θα κλείσει με υπερσυγκράτηση των δαπανών, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί και από την πορεία των εσόδων.
Από ποιους κωδικούς κοιτάζει να «μαζέψει» χρήμα το δημόσιο;
Σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται στην πληρωμή των προμηθευτών, όπως στα νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες και γενικότερα δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Οι επιστροφές φόρου θα δίδονται με το σταγονόμετρο, ενώ και οι καταβολές επιδομάτων (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης όπου οι δικαιούχοι έχουν μείνει απλήρωτοι από τον Ιανουάριο) μετατίθενται για αργότερα.
Κοντά στα 700 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του ΦΠΑ που έχει ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να επιστραφεί, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.
thetoc.gr