Τρεις τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζήτησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, στις επαφές που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε, αλλά και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και εν γένει των θεσμών, παρουσίασε ένα πακέτο παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το κρίσιμο στοιχείο των παρεμβάσεων αυτών είναι ότι αποτελούν τεχνικής φύσεως μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να εισέλθουν σε μία πολιτική συζήτηση στην οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν –όπως για «κούρεμα» χρέους– ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι ελήφθησαν μέτρα για την ανακούφιση από το βάρος του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τρεις προτάσεις είναι:
1. Ανταλλαγή (swap) των υφιστάμενων δανείων που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) με ένα νέο δάνειο, το οποίο όμως θα έχει τα σημερινά αρνητικά επιτόκια και όχι εκείνα που ισχύουν για τα δάνεια του ESM. Υπενθυμίζεται ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με το επιτόκιο που δανείζεται ο ίδιος. Ετσι, εάν προχωρήσει αυτή η λύση, αμέσως θα υπάρξει μία ελάφρυνση για την Ελλάδα, ως προς τις δαπάνες για τόκους που θα πρέπει να καταβάλει.
2. Τα νέα δάνεια που θα διαθέσει ο ESM στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής, θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα.
3. Η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την ανταλλαγή υφιστάμενων επιτοκίων με τα σημερινά χαμηλότερα επιτόκια για άλλα δάνεια, χρησιμοποιώντας την εγγύηση του ESM.
Με βάση την πρόταση του κ. Τσακαλώτου οι παραπάνω λύσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες μαζί και σε βάθος χρόνου. Επί της ουσίας, οι νέες προτάσεις του υπουργού Οικονομικών έρχονται ως απάντηση στην άρνηση των χωρών της Ευρωζώνης στη μετατροπή των σημερινών κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο κ. Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ήταν αρνητικοί στο σχέδιο αυτό, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι επήλθε και κάποιου είδους συμφωνία. Αντιθέτως, τις επιφυλάξεις του διατύπωσε ο ESM, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τις απώλειες από πιθανή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως του πρώτου, καθώς εάν εφαρμοστεί, τότε θα έχει δανειστεί ακριβότερα από ό,τι θα έχει δανείσει τελικά την Ελλάδα.
Πέραν αυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η συζήτηση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η σημερινή περίοδος αποπληρωμής θα πρέπει να επεκταθεί στα 70 έτη, ενώ η Ευρωζώνη δεν συζητεί για επιμήκυνση μεγαλύτερη των 20 ετών. Επίσης, υπό εξέταση είναι και η απόφαση για επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’s). Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο που υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο, δεν προβλεπόταν η διάθεση των εν λόγω κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ευρωζώνη εξετάζουν το ενδεχόμενο η επιστροφή των κερδών αυτών να ενταχθεί σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους της.
Καθημερινή