Την τιμητική του είχε και φέτος ο οβελίας στο πασχαλινό τραπέζι των Ροδίων, αφού μπορεί οι καταναλωτές να περιόρισαν την ποικιλία, όμως το κατσίκι και το αρνί δεν έλειψαν.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η κίνηση σε σχέση με πέρυσι ήταν ελαφρώς αυξημένη μόνο όμως για την αγορά του οβελία και τα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού, όπως τα οπωροκηπευτικά και τα ορεκτικά. Οι αγορές για πιο εξεζητημένα τρόφιμα, όπως τα ακριβά τυριά και τα αλλαντικά, που άλλες χρονιές είχαν μεγάλη ζήτηση, φέτος ήταν περιορισμένες.
Γ. Πάππου: Ο οβελίας είχε την τιμητική του αλλά…
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, η κίνηση στην αγορά ήταν η αναμενόμενη δεδομένων των συνθηκών και των συγκυριών με την μεγαλύτερη κίνηση να καταγράφεται στον τομέα των τροφίμων και στις… υποχρεωτικές αγορές των νονών για τα βαφτιστήρια.
«Αυξημένη κίνηση καταγράφηκε στην αγορά του οβελία και στα προϊόντα πρώτης ζήτησης για το πασχαλινό τραπέζι. Στον τομέα των τροφίμων, αν εξαιρέσει κανείς τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα υπόλοιπα συνοδευτικά η μείωση ήταν σημαντική. Ο κόσμος πέρα από το κρέας του, αγόρασε λαχανικά και κάποια dressings ως συνοδευτικά, δεν ξόδεψε όμως χρήματα για πιο εξεζητημένα είδη όπως είναι τα ακριβά τυριά και τα αλλαντικά τα οποία κόπηκαν από το τραπέζι. Δεν περιορίστηκαν οι ποσότητες στα τρόφιμα, περιορίστηκε όμως η ποικιλία. Σε ό,τι αφορά την ένδυση και την υπόδηση καταγράφηκε κίνηση κυρίως από τους νονούς που έκαναν αγορές για τα βαφτιστήρια τους, όχι όμως και για τους ίδιους», δήλωσε στην «δ» ο κ. Γιάννης Πάππου. Όπως είπε, η κίνηση στην αγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη δώρου Πάσχα στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα αποτυπώθηκε στην τοπική οικονομία αυξάνοντας την κίνηση. «Την Μεγάλη Τετάρτη, τελευταία ημέρα για την καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, καταγράφηκε αύξηση στην αγοραστική κίνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, προσθέτοντας ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το πασχαλινό τραπέζι κόστισε, κατά μέσο όρο, έως και 10% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι φέτος το τραπέζι κινήθηκε σε παραδοσιακά πρότυπα», κατέληξε ο κ. Γ. Πάππου.
Ν. Μπόνης: Η αγορά θα συνεχίσει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που παρουσίασε, μιλώντας στην «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Ρόδος εμφάνισε μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης κατά μέσο όρο, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα!
«Η ετήσια μείωση του τζίρου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2017, εκτιμούμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο κυμάνθηκε μεταξύ του 4%-5% σε σχέση με το 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες της πασχαλινής αγοράς είναι περίπου στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Στη Ρόδο, δυστυχώς, υπολογίζουμε ότι για το αντίστοιχο διάστημα η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 8%-10%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο πανελλαδικά, παρότι έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και παρότι συνέπεσαν το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα. Οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμοι, συγκρατημένοι και φοβισμένοι ακόμα και μετά την προσυμφωνία της Μάλτας και δεν προχωρούν σε αγορές», δήλωσε στην «δ» ο κ. Νίκος Μπόνης, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την μείωση στο δικό του κατάστημα, όπου παρά το γεγονός ότι εμπορεύεται παιδικά είδη και θα περίμενε κανείς ότι οι απώλειες θα είναι περιορισμένες, εντούτοις η μείωση σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το 7,5%!
«Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, από την εικόνα που έχουμε, προκύπτει ότι κρέας και λαχανικά οι Ρόδιοι αγόρασαν αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είδη τροφίμων η πτώση ήταν κατακόρυφη κι αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί πάρα πολύ για την τοπική αγορά. Δυστυχώς αν και μέχρι και το 2015 η μείωση στην αγοραστική κίνηση της Ρόδου σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές ήταν περιορισμένη, τα τελευταία δύο χρόνια αυτό έχει αλλάξει κι εμείς εμφανίζουμε μεγαλύτερη πτώση στην κίνηση σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο ό,τι τα οικονομικά αποθέματα του νησιού εξαντλήθηκαν αργότερα σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας: «Όπως φαίνεται η Ρόδος είχε ακόμα “λίπος”, είχε αποθέματα τα οποία εξαντλήθηκαν αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και πλέον αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον Γολγοθά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Μπόνης.