Της Νίκης Ζορμπά
Για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ προετοιμάζονται στην Κυβέρνηση, καθώς από όσα διαμειφθούν στην Ουάσινγκτον στο τέλος της εβδομάδας, θα κριθεί εν πολλοίς και το κατά πόσο θα επιτραπεί στον Αλέξη Τσίπρα να εξυφάνει το νέο στρατηγικό του αφήγημα περί “τελευταίων θυσιών” , “οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια” και κυρίως: “Εμείς κουρέψαμε το χρέος που οι σαμαροβενιζέλοι έβρισκαν βιώσιμο”.
Ο δρόμος προς τη συνολική συμφωνία δεν είναι στρωμένος με άνθη κι αυτό οι επιτελείς της Ηρώδου Αττικού, το γνωρίζουν καλά. Ήδη χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δημόσια παρέμβασή της, έστειλε σήμα ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας καθόλου ελπιδοφόρα δεν είναι ( κοινώς, οι στόχοι για 3,5% πλεονάσματα για τουλάχιστον πέντε έτη είναι κατά το IMF ανεδαφικοί) και επανέλαβε ( όπως πολλάκις το τελευταίο διάστημα) πως εάν δεν καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, το Ταμείο δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Βερολίνο και ΔΝΤ θα κληθούν προσεχώς να λύσουν τον γόρδιο δεσμό καθόσον μετά την απαίτηση του πρώτου για συμμετοχή του δεύτερου στο τρίτο μνημόνιο, να τον “κόψουν”, δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική.
Η εξίσωση προς επίλυση ωστόσο τείνει προς σπαζοκεφαλιά, αφού και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, παρά την επιμονή του στη ρυμούλκηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, επιμένει στη σκληρή στάση για το ζήτημα. Μια “ανώδυνη” λύση, στην οποία ποντάρει ασμένως η κυβέρνηση, είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, με πιο εκτεταμένη ίσως “παραμετροποίησή” τους, τα οποία θα επιτρέψουν σε ΔΝΤ να συμμετάσχει, στον Σόιμπλε, να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του ότι δεν γίνεται “σκόντο” στις απαιτήσεις από την Ελλάδα και τον Μάριο Ντράγκι να ανοίξει ( έστω και τον Ιούλιο) τις στρόφιγγες της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.
Μέτρα, πόλωση και …σκάνδαλα
Αυτά όλα προϋποθέτουν να ευωδοθεί το καλό σενάριο του Μαξίμου, κατά το οποίο, οι εξελίξεις θα είναι …γραμμικές: Κοινώς, όλα θα έχουν διευθετηθεί χωρίς χρονοκαθυστερήσεις , το αργότερο στο Eurogroup της 22ης Μαίου.
Και στην περίπτωση τούτη πάντως, οι εφαρμοστικοί που θα καταφθάσουν στο μεσοδιάστημα στη Βουλή με μέτρα που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ( ασχέτως εάν έχουν σιγήσει μετά την κεντρική επιτροπή οι εσωκομματικές σειρήνες), ουδόλως ευχάριστη διαδικασία θα είναι για το κυβερνών κόμμα.
Εξάλλου, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχουν ήδη δώσει δείγματα για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν στο πολιτικό σκηνικό εφεξής. Και το όνομα αυτών: “Σκάνδαλα” ( με την κάννη – κατά προτίμηση- προς το μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
Το χθεσινό “ξήλωμα” της Κατερίνας Παπακώστα από αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, μετά το αίτημά της, να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της Ν.Δ ο Άδωνις Γεωργιάδης, έως ότου ολοκληρώσει η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία τις εργασίες της, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά στο έπακρο από γαλάζια στελέχη.
Άμεσα “σήκωσε” τη σημαία του αγώνα υπέρ Παπακώστα ο Πάυλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, άφησε ( κατά την πάγια τακτική του) υπόννοιες για τα έργα και τις ημέρες του Α. Γεωργιάδη ως προκατόχου του στο Υγείας και διερωτήθηκε: “Για το θέμα της κυρίας Παπακώστα έχω μια ερώτηση προς τον κύριο Μητσοτάκη:
Tο σκέφτηκε καλά που καρατόμησε την Παπακώστα και όχι τον Άδωνη; Μήπως σε λίγες μέρες, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της εξεταστικής το μετανιώσει; Θα είναι αργά όμως… (Εκτός και αν λόγω “Ερρίκος Ντυνάν” και όχι μόνο, είναι αποφασισμένος να πάει μαζί με τον ακροδεξιό Άδωνι μέχρι το τέλος…..).
Όσο εγγύτερα θα πλησιάζουμε στην ψήφιση των μέτρων για τη β αξιολόγηση τόσο αναμένεται ο πολιτικός υδράργυρος να σκαρφαλώνει σε …εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
capital.gr