Πριν μερικές ημέρες με αφορμή την επώδυνη για την τοπική κοινωνία απώλεια του άξιου τέκνου της Ρόδου, του πασίγνωστου ρηξικέλευθου στυλοβάτη της νεωτερικής γελοιογραφίας Βαγγέλη Παυλίδη, η γνωστή σε όλους μας καλλιτέχνης Ίρις Μαυράκη, θέλοντας προφανώς και δικαίως να τιμήσει τη μνήμη του, απέστειλε στην εφημερίδα «Ροδιακή» επιστολή, στην οποία αναφέρει το ιστορικό της οργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το 2002, 2004 και 2006, εμπνευστής και καθοδηγητής της οποίας υπήρξε πράγματι ο πρόσφατα εκλιπών.
Η διεθνής αυτή έκθεση υπό μορφή biennale συνδιοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και Δημοτική αρχή.
Η συντάκτρια της επιστολής, υπεύθυνη τότε του γραφείου της Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας της Ρόδου, εκφράζει τη δικαιολογημένη λύπη της για το άδοξο τέλος αυτής της μέχρι τότε επιτυχημένης και με άριστες προοπτικές πολιτιστικής εκδήλωσης ενώ παράλληλα αναφέρεται στην απώλεια μέρους των βραβευμένων έργων. Στο σημείο αυτό, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Τρείς περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου (Οκτώβριος του 2011) ως Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, η κα Ιρις Μαυράκη με ενημέρωσε ότι αγνοούνται τα βραβευμένα έργα των τριών εκθέσεων Γελοιογραφίας, τα οποία η ίδια φύλαγε σε ξεχωριστούς φακέλους ανά διετία σε ντουλάπι του τότε γραφείου της Διεθνούς Έκθεσης, που διατηρούσε στον τελευταίο όροφο πάνω από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Εξέφρασε την αγωνία της για την τύχη των έργων και την απογοήτευσή της στη δυνατότητα να εντοπισθούν και να ανακτηθούν.
Μετά από προσωπικές διερευνητικές συζητήσεις και αναζητήσεις, παράλληλα με τη σημαντική βοήθεια της κας. Τζένης Φάκα, τότε Περιφερειακής Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, αρμόδια στον τομέα του Πολιτισμού της Δωδεκανήσου, εντοπίσθηκαν στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου, στο γραφείο του τμήματος Πολιτισμού 22 από τα 36 βραβευμένα έργα.
Μετά από σχετικό αίτημα στον τότε Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη τα έργα αυτά με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής παραλήφθηκαν και εντάχθηκαν στην πλούσια συλλογή της πινακοθήκης μας, αφού προηγουμένως τοποθετήθηκαν σε καλαίσθητες κορνίζες.
Στις 7 Απριλίου του 2012 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, διοργανώσαμε μεγάλη αναδρομική έκθεση με 123 εξαιρετικά έργα του αείμνηστου Βαγγέλη Παυλίδη, από τα πιο αντιπροσωπευτικά της σαραντάχρονης μέχρι τότε καλλιτεχνικής του πορείας.
Η έκθεση η οποία διήρκησε μέχρι τις 27 Μαΐου, προξένησε μεγάλη χαρά και παρέσχε ηθική ικανοποίηση στον αείμνηστο Βαγγέλη, γιατί αισθάνθηκε ότι τον τίμησε και τον καταξίωσε ο τόπος τον οποίο αγάπησε και δεν εγκατέλειψε ποτέ, ακόμη και τα χρόνια της προσωπικής επαγγελματικής του εκτόξευσης στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά έντυπα της χώρας μας.
Η επιτυχία της έκθεσης αυτής υπήρξε τεράστια και την απήλαυσαν χιλιάδες ενήλικες ημεδαποί, μαθητές και αλλοδαποί επισκέπτες. Μάλιστα με την ευκαιρία εκείνη και επιθυμώντας να τιμήσουμε τον εμπνευστή και δημιουργό της Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας της Ρόδου, παράλληλα εξετέθησαν σε δύο αίθουσες και τα 22 βραβευμένα έργα μαζί με τις αφίσες των τότε εκθέσεων γελοιογραφίας.
Έτσι λοιπόν μετά την έγκαιρη ενημέρωση και επιμονή που επέδειξε η Ίρις Μαυράκη, τη διαθεσιμότητα της τότε Περιφερειακής Αρχής, την προσωπική προσπάθεια και το ζωηρό ενδιαφέρον του υποφαινόμενου, διασώθηκαν 22 βραβευμένες γελοιογραφίες καταξιωμένων και παγκοσμίως γνωστών γελοιογράφων, οι οποίες αποτελούν μέρος του καλλιτεχνικού θησαυρού του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Σίγουρα μετά από χρόνια θα θυμίζουν στις επόμενες γενιές πόσο αισιόδοξα ξεκίνησε μια σημαντική πολιτιστική δράση στο τόπο μας που για μία ακόμη φορά άδοξα εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία προώθησης του ονόματος της Ρόδου στο διεθνή πολιτιστικό χώρο.
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας
Πρόεδρος του Μουσείου
Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου. Ρόδου