Ρεπορτάζ

Η Νότια Ρόδος αντιμετωπίζει από τώρα πρόβλημα υδροδότησης! Κατέρρευσε χθες το σύστημα

Προβλήματα στην υδροδότηση με το… καλημέρα της τουριστικής περιόδου εμφανίστηκαν ήδη στη νότια Ρόδο, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στη ΔΕΥΑΡ.
Πιο δύσκολο απ΄ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι το εγχείρημα για την διασφάλιση ομαλής υδροδότησης σε μια από πιο τουριστικές περιοχές του νησιού, από το Κιοτάρι μέχρι τη Λαχανιά, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας εξαιτίας και της υφαλμύρωσης
Μετά από παρεμβάσεις μιας ολόκληρης εβδομάδας στις δεξαμενές των περιοχών Κιοτάρι, Λαχανιάς, Γενναδίου, χθες το πρωί έγινε απόπειρα υδροδότησης και μέσα σε λίγα λεπτά το σύστημα κατέρρευσε και άδειασαν όλες οι δεξαμενές, τινάζοντας στον αέρα τις όποιες προσπάθειες αλλά και τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΡ για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο!
Όπως αποδείχθηκε το σύστημα δεν αντέχει, όχι μόνο λόγω παλαιότητας αλλά και λόγω αστοχιών στην κατασκευή των δικτύων και πλέον η ΔΕΥΑΡ καλείται να λύσει ακόμα μια σπαζοκεφαλιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που ναρκοθετεί τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.
Όπως εξήγησε στη «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» της προσπάθειας, η ΔΕΥΑΡ αναζητά άλλες λύσεις για να υδροδοτήσει την περιοχή, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση παλαιών «αμαρτιών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Τα πράγματα δεν πήγαν όπως σχεδιάζαμε στην νότια Ρόδο εξαιτίας και… παλαιών αμαρτιών. Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν παροχές δύο ιντσών σε πολλές παραθεριστικές κατοικίες, που αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες νερού που διοχετεύουμε στην περιοχή, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υποδομές αυτές. Μετά την κατάρρευση του συστήματος, ζήτησα να γίνουν εργασίες μετατροπής στις δεξαμενές των συγκεκριμένων περιοχών και την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) θα γίνει μία ακόμα απόπειρα υδροδότησης, για να δούμε αν και πόσο θα αντέξει. Πλέον, μετά από αυτή την εξέλιξη, πρώτος στόχος μας είναι όλες οι παροχές άνω της μίας ίντσας σε οικίες, να αντικατασταθούν με μίας ίντσας ή ακόμα και μικρότερες. Δεν είναι δυνατόν οι παραθεριστικές κατοικίες να έχουν τόσο μεγάλες παροχές και να καταναλώνουν τόσο μεγάλη ποσότητα νερού, για να ποτίσουν τα γκαζόν τους και να γεμίζουν τις πισίνες τους, δεν το σηκώνει το σύστημα».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Αγαπητός Πάλλας, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 50 τέτοιες παροχές σε παραλιακές παραθεριστικές κατοικίες από το Γεννάδι έως και τη Λαχανιά και όπως εκτιμά, όποια προσπάθεια υδροδότησης κι αν επιχειρηθεί θα καταρρέει την ίδια στιγμή αφού δεν είναι δυνατόν οι μικρές ποσότητες ποιοτικού νερού που μπορούν να διατεθούν, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Για το λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΡ με δικά της έξοδα, θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση αντικατάστασης των παροχών αυτών, ώστε να ενισχύσει το δίκτυο και να διαφυλάξει τον τουρισμό της περιοχής.
«Από την πλευρά μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δώσουμε στην περιοχή ποιοτικό νερό αλλά δυστυχώς βρήκαμε μπροστά μας αστοχίες του παρελθόντος και παλαιές υποδομές, κάτι για το οποίο όλοι μας έχουμε ευθύνη. Πλέον αλλάζουμε τον σχεδιασμό μας, σήμερα θα κάνουμε ακόμα μια νέα απόπειρα υδροδοδότησης με ποιοτικό νερό στην περιοχή αλλά δυστυχώς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το νερό δεν επαρκεί. Ηδη το Κιοτάρι, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι η νέα προσπάθεια θα αποδώσει. Επιπλέον, περιμένουμε τον εργολάβο για να ξεκινήσει τις εργασίες ανόρυξης νέων γεωτρήσεων, κι αν βρούμε νερό, τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί πιο εύκολα. Χρειαζόμαστε επιπλέον 50 με 60 κυβικά μέτρα την ώρα για να καλύψουμε στο έπακρο τις ανάγκες της περιοχής», εξηγεί ο κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος δεν είναι αισιόδοξος για την απόπειρα του εγχειρήματος, μετά την χθεσινή εξέλιξη.
Το καλοκαίρι πάντως αναμένεται και φέτος, ούτως ή άλλως, να είναι δύσκολο ως προς την επάρκεια του νερού και για να καταφέρουν να αντέξουν οι υποδομές της ΔΕΥΑΡ, η λελογισμένη χρήση του νερού είναι αδιαπραγμάτευτη, κυρίως από τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και κυρίως να μην χρησιμοποιείται το νερό ύδρευσης για άρδευση, φαινόμενο το οποίο είναι σύνηθες.
Οπως όλα δείχνουν το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί και φέτος, εξαιτίας των περιορισμένων βροχοπτώσεων.
Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει», ήδη από τον χειμώνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου