Το ΔΝΤ ποτέ δεν έκανε επιτυχημένες προβλέψεις»
Στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την απεργία της ΠΝΟ
«Θεωρώ ότι η απεργία της ΠΝΟ, δεν έχει λόγο να γίνεται. Και για τρία βασικά αιτήματα- σχέδιο υπουργικής απόφασης για ενδομεταφορές, χρόνος έκδοσης συντάξεων, συνθέσεις πλοίων- το Υπουργείο έχει φανεί εξαιρετικά διαλλακτικό σε όλες τις συναντήσεις, έχει δώσει απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα δέσμευσης, ενώ έχουμε ανοίξει σχετικό διάλογο με τους ακτοπλόους ώστε να βρεθούν λύσεις. Παρόλο, δε, που ενώ καλέσαμε την ΠΝΟ σε τριμερές τραπέζι για συζήτηση, δεν ήρθαν».
Μεταφορικό Ισοδύναμο
«Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου είναι μια βαθιά θεσμική τομή, που απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών. Ήδη ο νόμος πλαίσιο του ΜΙ βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης και σύντομα θα έρθει στη Βουλή. Η εξαγγελία για το μεταφορικό ισοδύναμο, έγινε με χρονοδιάγραμμα. Από την πρώτη στιγμή, οι νησιώτες, είχαν ενημερωθεί ότι πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε κάποια νησιά από 1/7/2018, ενώ η πλήρης εφαρμογή του, για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, θα ξεκινήσει από 1/1/2019».
«Είναι λάθος να συγχέουμε το μεταφορικό ισοδύναμο με τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ. Δεν μπαίνουν στην ίδια συζήτηση. Οι ειδικοί συντελεστές ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που αφορούσε όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις ανάγκες τους. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική που αφορά την εξίσωση του κόστους μεταφοράς ατόμων και επιβατών με αυτό των χερσαίων μεταφορών, και όχι αντίμετρο στην κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αν επανέλθει το μέτρο του ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο θα μείνει γιατί είναι μια πολιτική που κάνει τους νησιώτες να ισότιμους πολίτες, με αυτούς στη χερσαία Ελλάδα».
Αφαλάτωση- Καστελόριζο
«Η επίσκεψή μας στο Καστελόριζο είχε ως σκοπό τα εγκαίνια δυο νέων μονάδων αφαλάτωσης στο νησί. Είναι ένα έργο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο προσφέρει υδατική αυτονομία στο νησί».
ΔΝΤ- πλεονάσματα- Έξοδος από Μνημόνιο
«Για το 2017 πάλι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα ήταν 1,5% περίπου, τελικά καταφέραμε 3,7%. Πέρσι το καλοκαίρι, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018 ήταν 2,2%, ενώ τώρα, προβλέπει ότι το πλεόνασμα για φέτος θα είναι 2,9%. Αυτές οι αναλύσεις αποδεικνύουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει επιτυχία στις προβλέψεις του- κάτι που έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι-, αλλά και μόνο το γεγονός ότι αναθεωρεί τα νούμερά του, σημαίνει ότι ότι αναγνωρίζει πως η οικονομία της χώρας αποδίδει θετικά».
«20 Αυγούστου του 2018 η έξοδος από Μνημόνια θα είναι καθαρή, χωρίς πιστοληπτική γραμμή- έτσι όπως ήθελε δηλαδή η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Στην μεταμνημονιακή εποχή θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ανακουφίσουν τα στρώματα που επηρέασαν τα μνημονιακά μέτρα».
«Ήδη έχουμε βγει τέσσερις φορές στις αγορές, επιτυχημένα, με τα επιτόκια δανεισμού να είναι χαμηλότερα από αυτά του 2006. Παράλληλα, στη νέα εποχή, θα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από την ελάφρυνση του χρέους, από την παράταση των δόσεων και την ωρίμανση του χρέους- η αναπτυξιακή πρόταση της Γαλλίας, το επονομαζόμενο και Γαλλικό Κλειδί-, χώρο που θα μας δώσει περισσότερη ευχέρεια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».
«Πιστεύω ότι όσο αποδεικνύουμε ότι οι μακροοικονομικοί μας δείκτες είναι τέτοιοι που μπορούν να συντηρούν και την ανάπτυξη και το πλεόνασμα, θα μπορούμε να ασκούμε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που μας έχουν επιβληθεί μέσω των αξιολογήσεων».
Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία
«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για την στάση των Τούρκων στο Αιγαίο, ως αντίδραση στα εσωτερικά τους. Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται επιπλέον τουριστική αύξηση τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την γείτονα. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ρισκάρει να διακυβεύσει αυτό το τουριστικό και οικονομικό ρεύμα οπότε θεωρώ ότι όποια προκλητικότητα θα μείνει σε επίπεδο ρητορείας».