Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο “Washington Group” με θέμα την Ελλάδα ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει συζητήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.
Ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα οφείλει πρώτα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να καθορίσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο και παρέπεμψε τις συζητήσεις για το χρέος, μετά το προγραμματισμένο τέλος του μνημονίου, τον προσεχή Αύγουστο.
Η συγκεκριμένη θέση είχε δυσαρεστήσει έντονα την ελληνική πλευρά, που τώρα περιμένει να δει ποια στάση θα κρατήσει ο Όλαφ Σολτς στο Washington Group που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Σε αυτό θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Κ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ.
Οι συγκεκριμένες συνομιλίες γίνονται στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, οι ενώ θεωρείται βέβαιο θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.
Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, ενώ και από την πλευρά της Κομισιόν υπάρχει η διάθεση να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων στην Ελλάδα. Να υπάρξει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και φυσικά αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν και οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, που είχαν σοβαρούς αστερίσκους, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την επίτευξη πλεονασμάτων του 3,5%.
Ασφαλώς το ΔΝΤ υπογραμμίζει και το γεγονός ότι το χρέος θα παρουσιάσει δραματική αύξηση το 2018, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνσή του.
Οι “εμπλεκόμενοι” λοιπόν στην υπόθεση ελληνικό μνημόνιο έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και αρχής γενομένης από την Παρασκευή ξεκινά ένας πολύ κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος