Διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. «Ανασφαλείς» νιώθουν οι πολίτες, που κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ενώ θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία στο μέλλον.
Παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει το προβάδισμα της με μεγάλο ποσοστό της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων και συγκεντρώνει 28,5% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο), έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει μισή μονάδα και βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,5% (αμετάβλητο), το ΚΚΕ με 6% (5,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα (αμετάβλητα, στο 1% τον Μάρτιο η Ελληνική Λύση). ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΟΣ συγκεντρώνουν από 1% (αμετάβλητα). Σε σταθερά υψηλά ποσοστά -21,5%- βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. (6,5% αναποφάσιστοι, 5,5% δεν ξέρουν/δεν απαντούν, από 4,5% άκυρο και αποχή).
Τα προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31,5%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9%, η Χρυσή Αυγή με 8%, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2% αντίστοιχα, η Ελληνική Λύση με 1,5%, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΛΑΟΣ με 1%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το άκυρο/λευκό/αποχή με 35%. Από τη ΝΔ προέρχεται το 6% της αδιευκρίνιστης ψήφου, από το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και άλλα κόμματα το 16% (από 4% έκαστο), και από Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη το 6% (3% αντίστοιχα). Τέλος στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχει μετακινηθεί και το 2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Σεπτεμβρίου του 2015.
Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει «περιχαρακώσει» το 82% των ψηφοφόρων του, ενώ μόλις το 12% μετακινείται προς άλλα κόμματα.
Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 47% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 11% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος μετακινείται προς τη ΝΔ, το 6% προς τη Χρυσή Αυγή, το 8% προς το Κίνημα Αλλαγής, το 4% προς το ΚΚΕ και το 20% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Αμετάβλητη είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το τεράστιο προβάδισμα ύψους 32 ποσοστιαίων μονάδων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 55% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 31% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 23% (+1%). «Κανένας από τους δύο», απαντάει το 40% (+1%).
Αντίστοιχα, το 32% των πολιτών πιστεύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να διαχειριστεί την οικονομία και την ανάπτυξη στο μέλλον, το 21% προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 29%, «και οι δύο το ίδιο», απαντά το 6%.
Αισθάνονται «ανασφαλείς»
Στον απόηχο των τελευταίων κρουσμάτων βίαιων ληστειών, σχεδόν επτά στους 10 (το 68%) απαντούν πως αισθάνονται σίγουρα και μάλλον δυσαρεστημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης. Μόλις το 21% απαντά πως αισθάνεται ασφαλείς.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο πως το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δυσαρεστημένο με το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα.
Ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, το 56% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (51% τον Μάρτιο). Από την άλλη, το 32% επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό.
Ακόμη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι το γεγονός ότι 49% των πολιτών συμμερίζεται τα παράπονα για «Αθηνοκεντρικά δομημένο κράτος», την ώρα που το 38% τα απορρίπτει.
Στη Βόρεια Ελλάδα το 69% συμφωνεί με αυτή την άποψη και το 18% διαφωνεί, στην Περιφέρεια Αττικής το 41% συμφωνεί και το 45% διαφωνεί, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 43% συμφωνεί και το 45% διαφωνεί.
Τέλος, το 61% θεωρεί πως τα πράγματα πάνε προς την λάθος κατεύθυνση και 28% προς τη σωστή.