Το εμβόλιο της Johnson & Johnson βρέθηκε στο επίκεντρο και στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
“Το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή του Johnson & Johnson. Ο λόγος που αναφέρεται και στον FDA και CDC, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων γυναικών 18 έως 65 ετών, σε σύνολο έξι εκατ. δόσεων. Η διακοπή, όπως αναφέρθηκε, έγινε για να ενημερωθούν σωστά και να ετοιμαστούν οι δομές.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και στηρίζεται σε γνωστή τεχνολογία.
Είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μία δόση. Μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο.
“Το εμβόλιο αυτό προέρχεται από έρευνες δεκαετιών κι έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα. Είναι διαφορετικό ως προς το εμβόλιο της Astrazeneca. Έχει πολλά πλεονεκτήματα: Γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι ευκολότερο να μεταφερθούν. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι μονοδοσικό. Η προστασία αρχίζει μετά από 24 μέρες από τον εμβολιασμό, ενώ η αποτελεσματικότητά του ξεκινά μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο”, είπε ακόμα.
“Ας κάνουμε λίγη υπομονή για τις γνωμοδοτήσεις με την ελπίδα ότι θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας”, είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα των εγκύων και αν είναι ασφαλές να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού, συστήνοντας να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμός.
“Η βασική θέση παγκοσμίως για τις εγκύους ήταν απαγορευτική: Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλιο κατά του Covid κατά την κύηση. Σε δεύτερη φάση φτάσαμε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο. Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Αυτό άναψε το πράσινο φως για οδηγία και των βρετανικών Αρχών”, ανέφερε.
Θεμιστοκλέους: Πάνω από 2.530.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου “Ελευθερία”.
Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Επισήμανε πως με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.
Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα