Ασπίδα προστασίας για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για την μη πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η διαγραφή του προστίμου θα αφορά – σύμφωνα με πληροφορίες – όχι μόνο τους φορολογούμενους που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι από την πανδημία αλλά και αυτούς που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν μέσα στο 2020 να πραγματοποιήσουν αρκετές συναλλαγές.
Δηλαδή, η διαγραφή του προστίμου – αντιστοιχεί στο 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών που υπολείπονται του στόχου του 30%-
θα αφορά:
1. Εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020
2. Εργαζόμενους που μετείχαν στο πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” μέσα στο 2020
3. Αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε κλάδους οι οποίοι κρίθηκε ότι πλήττονται βάσει ΚΑΔ
4. Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν κούρεμα ενοικίου με κρατική εντολή επίσης μέσα στο 2020
5. Φορολογούμενους συγκεκριμένης ηλικίας (π.χ από 60 έως 70 ετών) ή και άλλες “ευαίσθητες” κοινωνικές ομάδες (π.χ κατοίκους περιοχών που βρέθηκαν στο “κόκκινο” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, απαλλάσσονται της υποχρέωσης πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Κρατούν μόνο τις χάρτινες αποδείξεις. Ειδικά για φέτος, μελετάται να μην εφαρμοστεί το πρόστιμο και για άτομα μικρότερης ηλικίας (π.χ 60 έως 70 ετών) καθώς κρίνεται ότι αυτές οι ηλικίες που έχουν μικρότερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και δεν είναι κάτοχοι πιστωτικών αντιμετώπισαν ένα πρόσθετο πρόβλημα με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Οι 8 στους 10, έχουν ήδη καλύψει το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές και δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση. Η όλη συζήτηση γίνεται για τους υπόλοιπους 2 στους 10. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν στηριχτεί στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έγιναν μέσα στο 2020.
Η σύγκριση έχει γίνει με τα εισοδήματα του 2019 καθώς οι αποδοχές του 2020 δεν είναι ακόμη γνωστές. Πάντως, τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί συναλλαγές με πλαστικό χρήμα συνολικής αξίας 45 δις. ευρώ μέσα στο 2020 συγκριτικά με τα 40 δις. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019. Η αύξηση αυτή της τάξεως του 12% έγινε σε μια χρονιά μεγάλης ύφεσης (8,2%) και σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων.
Δεδομένου ότι για το 2020, τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70-71 δις. ευρώ, ήδη οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν φτάσει να αντιστοιχούν όχι στο 30% των εισοδημάτων που ζητάει ο φορολογικός νόμος αλλά στο 62-63%. Είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Να σημειωθεί ότι με το που θα τελειώσει η κρίση, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει και το επόμενο σχέδιό του για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Θα “επιβραβεύει” τους καταναλωτές (με δώρα, κληρώσεις ή φορολογικές εκπτώσεις) οι οποίοι θα καταχωρούν τον αριθμό των “χάρτινων” αποδείξεων σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο Taxis.
Πηγή: thetoc.gr