Κατά 10% περίπου θα είναι μειωμένη η παραγωγή φέτος σε αμνοερίφια ενόψει των εορτών του Πάσχα, στα νησιά της Ρόδου (λόγω των περσινών πυρκαγιών) και της Καρπάθου, ενώ οι τιμές θα είναι ‘τσιμπημένες’.
Αυτό δήλωσε στην ‘δ’ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΝΑι κ. Ηλίας Οικονομίδης εκτιμώντας πως από τα νησιά, θα οδηγηθούν προς τα σφαγεία, αρκετές χιλιάδες ζώα ενώ αναμένεται να προωθηθούν και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου σημειώνεται έλλειψη.
«Η Ρόδος και η Κάρπαθος εμφανίζουν ήδη έλλειψη κατά 10% στην παραγωγή ενώ τα άλλα νησιά, όπως η Χάλκη, η Νίσυρος, η Κάσος και η Αστυπάλαια δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα. Φέτος σε μια πρώτη εκτίμηση, στην Ρόδο αναμένεται να οδηγηθούν στην σφαγή περίπου τα 5000 αμνοερίφια ενώ στην Λέρο, ο αριθμός αγγίζει τα 4000, στην Κω τα 2500, στη Νίσυρο τα 1000, στην Κάλυμνο επίσης περίπου 1000 όπως και στην Αστυπάλαια. Εμείς μαζί με τους συναδέλφους κτηνιάτρους ξεκινάμε από την Παρασκευή (σήμερα) τις επισκέψεις στα νησιά όπου υπάρχουν σφαγεία για να κάνουμε ελέγχους. Τα σφαγεία στην Ρόδο θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ υπολογίζεται πως θα λειτουργήσουν τα σφαγεία και στα άλλα νησιά, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις».
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη.
«Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΚΑΙ Η ‘ΜΑΧΗ’ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Σχολιάζοντας την φετινή παραγωγή και τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, δήλωσε προς την ‘δ’ τα εξής:
«Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Οι παραγωγοί αυξάνουν την τιμή στο κιλό ενώ εμείς που διατηρούμε κρεοπωλεία προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Στην Ρόδο, οι κρεοπώλες αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε –όσο αυτό είναι εφικτό- τις αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαύσουν το πασχαλινό τους τραπέζι. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ανατιμήσεις, δεν σταματούν και η ακρίβεια επηρεάζει τις τιμές στα κρέατα. Εμείς προσπαθούμε να προωθούμε τα ντόπια προϊόντα, τα κρέατα που προέρχονται από το νομό Δωδεκανήσου. Τα ελληνικά προϊόντα (εγχώρια) είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας. Σχετικά με τα εισαγόμενα ή κατεψυγμένα, θα πρέπει να αναφέρουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες με την ημερομηνία και τον τόπο σφαγής, κ.λπ.».
Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, καταγράφεται έλλειψη στο ζωϊκό κεφάλαιο ενώ, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στο ντόπιο και ελληνικό κρέας:
«Υπολογίζουμε ότι οι τιμές θα κυμανθούν αυτό το Πάσχα, από 13 έως 14 ευρώ το κιλό στο κρεοπωλείο ενώ δεν αποκλείεται, σε ορισμένα κρεοπωλεία να είναι και πιο αυξημένο (μιλάμε πάντα για το ολόκληρο αρνί). Σχετικά με τα εισαγόμενα ή τα αρνιά στα σούπερ μάρκετ, ίσως να είναι ακόμη πιο ανεβασμένες οι τιμές» -όπως τόνισε.
Να σημειωθεί τέλος, πως και φέτος θα διατεθούν στην αγορά της Ρόδου και πολλά πουλερικά από την ντόπια παραγωγή ενώ μέχρι στιγμής, σημειώνεται επάρκεια προϊόντων.