• Με αυξημένες πληρότητες Πάτμος, Σύμη, Αστυπάλαια • Στο Καστελλόριζο για τριήμερο αγκυροβολημένο πλοίο της Blue Star και φέτος
Με αυξημένες πληρότητες τα νησιά, λόγω του Πάσχα, έχουν την τιμητική τους, έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο και να γιορτάσουν την Ανάσταση και το Πάσχα! Με ξεχωριστά ήθη κι έθιμα σε κάθε τόπο που αναβιώνουν στο πέρασμα του χρόνου, από γενιά σε γενιά. Σύμμαχος για τους ταξιδιώτες ο καλός καιρός, ενώ συγχρόνως «μυρίζει» ευωδιές της άνοιξης, αλλά και των πατροπαράδοτων εδεσμάτων-γλυκισμάτων σε κάθε γειτονιά!
Η Πάτμος
Σε κλίμα βαθιά θρησκευτικό, η Πάτμος συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Πάσχα, αφού ξεχωρίζει για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μπλέκει αρμονικά με την παράδοση, με αύρα θρησκευτικής κατάνυξης. «Η Πάτμος είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς για το Πάσχα, καθώς συνδυάζει την κατάνυξη με τη μοναδική ατμόσφαιρα του νησιού της Αποκάλυψης. Οι κρατήσεις φέτος είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, με έντονο ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επισκέπτες. Το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ του Αιγαίου είναι μία μοναδική εμπειρία, γεμάτη κατάνυξη και πνευματικότητα», όπως επισήμανε ο δήμαρχος Νικήτας Τσαμπαλάκης. Την Κυριακή το απόγευμα, στη Δεύτερη Ανάσταση στη μονή, διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.
Η Σύμη
Ρεκόρ επισκεψιμότητας εκτιμά για την φετινή πασχαλινή περίοδο στο νησί, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος τονίζει στη «δ» ότι πέρυσι επέλεξαν το νησί για τις διακοπές του Πάσχα περίπου 3.500 επισκέπτες, ενώ φέτος ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, με βάση όλες τις ενδείξεις. Μάλιστα οι αφίξεις ξεκίνησαν σταδιακά από την περασμένη Παρασκευή, αφού μόνο σε μία ημέρα βγήκαν από το πλοίο της γραμμής 120 αυτοκίνητα.
Ο κ. Παπακαλοδούκας ανέφερε ότι και φέτος την Κυριακή του Πάσχα, θα στηθεί από το πρωί ένα μεγάλο γλέντι στον Γιαλό για να διασκεδάσει ο κόσμος και να απολαύσει δωρεάν φαγητό, κρασί και χορό. Μάλιστα συνολικά θα στηθούν 23 σούβλες, ενώ από το απόγευμα το γλέντι θα στηθεί με χορούς σε δεύτερο σημείο, όπου θα γίνει και το κάψιμο του Ιούδα και θα γίνει ρίψη πυροτεχνημάτων.
Το Μεγάλο Σάββατο, με το Χριστός Ανέστη, ο ουρανός της Σύμης αναμένεται να φωταγωγηθεί από τα πυροτεχνήματα που θα πέσουν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ενώ και τη Μεγάλη Παρασκευή σε κλίμα κατάνυξης θα γίνει η περιφορά των Επιταφίων.
Ο δήμαρχος Σύμης πρόσθεσε ότι το νησί φημίζεται και για τα ξεχωριστά εδέσματά του, με την τιμητική τους να έχουν αυτές τις ημέρες οι παραδοσιακές συμιακές τυρόπιτες και τα μοναδικά κουλούρια.
Η Κάλυμνος
«Το Πάσχα στην Κάλυμνο έχει πάντα ένα ιδιαίτερο χρώμα», τονίζει ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα νησί όπου παραμένουν ζωντανές τόσο οι θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις όσο και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, που έχει κυρίαρχο ρόλο και θέση στην καθημερινότητα του Καλύμνιου.
Η Κάλυμνος άλλωστε φημίζεται για το «εκρηκτικό»-μοναδικό της Πάσχα.
Η Αστυπάλαια
Το Πάσχα στην Αστυπάλαια αποτελεί μία ιερή και τελείως διαφορετική γιορτή τόσο για τους ανθρώπους που κατοικούν στο νησί, όσο και για τους ανθρώπους που θέλουν να την επισκεφτούν. Ένας μοναδικός πασχαλινός προορισμός. Τι περιμένει κανείς να απολαύσει στο νησί το Πάσχα; Ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας μιλώντας στη «δ» επισήμανε ότι έγινε καταρχάς ο καθαρισμός και τα ασπρίσματα στους εξωτερικούς χώρους, τους δρόμους και τις αυλές, ενώ στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πορταΐτισσας, που επαναλειτουργεί μετά την αποκατάσταση των ζημιών, θα εορτασθεί φέτος το Πάσχα. «Η Πορταΐτισσα, το κεντρικό κομμάτι της εκκλησίας, πλην του προναού είναι σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση, έχουνε γίνει τα βαψίματα, έχουν καθαρίσει τα τέμπλα, έχει γίνει συντήρηση στις εικόνες γιατί είχαμε τις ζημιές από τη φωτιά πριν από ενάμιση χρόνο και θα κάνουμε Πάσχα. Η Αστυπάλαια θα υποδεχθεί τους επισκέπτες της με τον καλύτερο τρόπο και την περίοδο αυτή του Πάσχα, αλλά και την καλοκαιρινή», όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι δεν είναι απλά θέμα της φιλοξενίας των κατοίκων στο νησί, είναι θέμα της αδελφοποίησης που γίνεται ανάμεσα στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού. «Ενα από εκείνα τα πολύ σημαντικά στοιχεία που έχουμε σαν Αστυπάλαια και σαν κάτοικοι του νησιού, είναι ότι μαζί με τους επισκέπτες που έρχονται εδώ γινόμαστε μία παρέα, μία συντροφιά και για αυτόν ακριβώς και τον λόγο μαζί και με εκείνους τους ανθρώπους που έρχονται στους δικούς μας πατριώτες αλλά και όσους έχουν σπίτια που έχουν αγοράσει σπίτια είτε από το εξωτερικό, είτε από την Αθήνα, από όλη την Ελλάδα έχουν αγοράσει σπίτια στην Αστυπάλαια, κάνουμε Πάσχα εδώ όλοι μαζί», όπως είπε.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι ξεχωριστή στην “πεταλούδα” του Αιγαίου. Μετά την πρωινή λειτουργία, κάτω από το επιβλητικό κάστρο καίγεται ο Ιούδας. Το πανηγύρι που ακολουθεί, σε νησιώτικους ρυθμούς, με ήχους βιολιού και λαούτου, είναι ό,τι μπορεί να αναζητά ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης.
Η Νίσυρος
Ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται στο νησί για το Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η Νίσυρος θα υποδεχθεί και αυτή, αλλά και την επόμενη (Λαμπρή) εβδομάδα πολύ κόσμο. “Ασβεστώνουμε όλους τους οικισμούς για να υποδεχθούμε τον κόσμο για το Πάσχα, είμαστε σε μία κατάσταση προετοιμασίας και για το καλοκαίρι. Περιμένουμε πολύ κόσμο. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα έχουμε πολλές εκδηλώσεις και μόνο από τη Ρόδο αναμένονται 260 άτομα την Λαμπρή Παρασκευή”, όπως είπε.
Το Καστελλόριζο
Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες όλες τις προηγούμενες ημέρες και από πλευράς Δήμου, στο ακριτικό Καστελλόριζο για το Πάσχα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μεγίστης Νικόλας Ασβέστης. «Και οι κάτοικοι του νησιού βεβαίως κάνουν τις ανάλογες προετοιμασίες για το Πάσχα στα σπίτια τους, στις αυλές, στις επιχειρήσεις, ενώ ξεκίνησε και η σεζόν με τις πρώτες αφίξεις επισκεπτών από τα απέναντι τουρκικά παράλια», όπως είπε ο κ. Ασβέστης. Μάλιστα από τη Μεγάλη Παρασκευή θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου και φέτος πλοίο της γραμμής, της Blue Star Ferries για το Πάσχα, γεμάτο κόσμο, σημείωσε επιπρόσθετα ο δήμαρχος, για τους ταξιδιώτες που θέλουν να περάσουν τις Άγιες ημέρες εκεί, διανυκτερεύοντας στο πλοίο κι έτσι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ένα μαγευτικό ταξίδι θρησκευτικής κατάνυξης και να παρακολουθήσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου. «Η ατμόσφαιρα που περιβάλλει το νησί μας τις Άγιες ημέρες του Πάσχα είναι μοναδική, οδηγώντας μας στην Ανάσταση του Κυρίου», σημείωσε επιπροσθέτως.
Η Κάρπαθος
Στην Κάρπαθο τα πασχαλινά έθιμα ξεχωρίζουν στην Όλυμπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν παραδόσεις πένθους και θρήνου στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και λαμπρού εορτασμού, που κορυφώνεται τη Λαμπρή Τρίτη. Αποχωρίζονται τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν τις αντικαθιστούν με μία «πένθιμη» ενδυμασία. Μετά τον συγκινητικό Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, οι γυναίκες ετοιμάζουν το Μεγάλο Σάββατο το λαμπριάτικο οφτό για την επόμενη μέρα, δηλαδή κατσικάκι ή αρνί με γέμιση, κυρίως από ρύζι. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι γυναίκες πηγαίνουν στους φούρνους, για να φουρνίσουν πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και μπαχαρικά και στη συνέχεια στο νεκροταφείο για να ασπρίσουν και να στολίσουν με λουλούδια τους τάφους. Οι Ολυμπίτες στολίζουν τη Λαμπρή Τρίτη τις εικόνες της εκκλησίας με χρωματιστές μαντίλες και τις κουβαλάνε στα χέρια, οδεύοντας ξανά προς το νεκροταφείο.