Ειδήσεις

Πωλούνται πλαστά πτυχία στο Διαδίκτυο

Στο Ιντερνετ εμφανίζεται ως μία εκπαιδευτική αυτοκρατορία με εκατοντάδες πανεπιστήμια, λύκεια και γυμνάσια με κομψά ονόματα και χαμογελαστούς καθηγητές. Οι όμορφα σχεδιασμένες ιστοσελίδες αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσφέρουν διπλώματα για όλους τους επαγγελματικούς τομείς, από τη νοσηλευτική ώς την αρχιτεκτονική. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες υμνούν το εγχείρημα.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Τα άρθρα είναι πληρωμένες καταχωρίσεις και οι χαμογελαστοί καθηγητές είναι ηθοποιοί. Ελάχιστα πράγματα από αυτό το εικονικό εκπαιδευτικό βασίλειο, το οποίο απλώνεται σε 370 ιστοσελίδες, είναι αληθινά, εκτός βέβαια από τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώνει κάθε χρόνο από χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Ιδιοκτήτης αυτής της εικονικής αυτοκρατορίας η εταιρεία Axact, με έδρα το Καράτσι, η οποία διαθέτει 2.000 υπαλλήλους.

Η Axact πράγματι πωλεί κάποιες εφαρμογές αλλά βασική της δραστηριότητα είναι η πώληση πλαστών πανεπιστημιακών διπλωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Στην έδρα της εταιρείας τα τηλέφωνα χτυπούν όλο το 24ωρο και οι υπάλληλοι δεν πουλούν μόνο πλαστά διπλώματα αλλά και δικαίωμα συμμετοχής σε μαθήματα, τα οποία φυσικά δεν υλοποιούνται ποτέ. Μάλιστα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, συχνά οι υπάλληλοι εμφανίζονται ως Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να πείσουν τους πελάτες να αγοράσουν ακριβές πιστοποιήσεις με την -πλαστή- υπογραφή του Τζον Κέρι.

Τα έσοδα ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, τα οποία διοχετεύονται μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών. Αλλωστε, ο ρόλος της Axact ως ιδιοκτήτη αυτής της… εκπαιδευτικής αυτοκρατορίας παραμένει καλά κρυμμένος.

«Οι πελάτες πιστεύουν ότι πρόκειται για πανεπιστήμιο αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική» εξηγεί ο Γιασίρ Τζάμσαϊντ, υπάλληλος της εταιρείας που έφυγε από αυτή τον περασμένο Οκτώβριο. «Ολα γίνονται για τα λεφτά».

Ο ιδρυτής της εταιρείας Σοαΐμπ Αχμέντ Σαΐχ περιγράφει την Axact ως ένα παροχέα υπηρεσιών ιντερνετικής τεχνολογίας που εξυπηρετεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους βιομηχανίες πλαστών ακαδημαϊκων διπλωμάτων ανέκαθεν αποτελούσαν πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των ιντερνετικών διπλωμάτων έχει ήδη γεννήσει ανησυχίες για την πιθανή χρήση τους για την εξαπάτηση των υπηρεσιών μετανάστευσης ενώ κίνδυνοι ελοχεύουν για τη δημόσια ασφάλεια και το νομικό σύστημα. Ενδεικτικά, το 2007 βρετανικό δικαστήριο φυλάκισε τον Τζιν Μόρισον, ο οποίος διέθετε πλαστό δίπλωμα εγκληματολογίας ενός πανεπιστημίου της Αxact.

Βέβαια, λίγα από αυτά είναι γνωστά στο Πακιστάν, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας προσπαθεί να γίνει κυρίαρχος και των ΜΜΕ. Πώς χρηματοδοτείται αυτό το πρόγραμμα παραμένει άγνωστο, ενώ η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει διασυνδέσεις με πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις και οργανωμένο έγκλημα.

Σε μια πρώτη ματιά, τα πανεπιστήμια και τα γυμνάσια της Αxact συνδέονται λόγω επιφανειακών ομοιοτήτων, όπως είναι οι όμορφες ιστοσελίδες, τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας στις ΗΠΑ και ονόματα Μπάρκλεϊ, Κολουμπιάνα και Μάουντ Λίνκολν που θυμίζουν Δύση. Από κάποια άλλα στοιχεία φαίνεται η κοινή ιδιοκτησία. Πολλές ιστοσελίδες έχουν συνδέσμους που καταλήγουν στις ίδιες πλαστές ιστοσελίδες πιστοποίησης, έχουν πανομοιότυπα γραφικά και κάποια κοινά τεχνικά στοιχεία. Η διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης της αυτοκρατορίας της Αxact γίνεται από δύο διακομιστές που ανήκουν σε εταιρείες στη Λεττονία και την Κύπρο. Η καρδιά, όμως, του εγχειρήματος είναι η ομάδα πωλήσεων, νέοι και μορφωμένοι Πακιστανοί που μιλούν άπταιστα αγγλικά και προσφέρουν σε όποιον ενδιαφέρεται τα πάντα: από απολυτήρια σχολείου, έναντι 350 δολαρίων, ώς διδακτορικές διατριβές έναντι 4.000 δολαρίων. Ενδεικτικά, στη Μέση Ανατολή η Axact πώλησε διπλώματα αεροναυπηγικής σε υπαλλήλους αεροπορικής εταιρείας αλλά και διπλώματα ιατρικής σε νοσηλευτές.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου