«Διαφορετικά ποτέ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ρίζες και να αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα στον ιστό της χώρας»
Στην Διακοινοβουλευτική Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με θέμα «365 μέρες τουρισμός πολλαπλών προορισμών» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 17/5/16, μίλησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Τουρισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.youtube.com/watch?v=c7DFVO8xH3I&feature=youtu.be
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά από Τουρισμό, γιατί, πριν και πάνω απ’ όλα, γνωρίζουν την φιλοξενία. Χωρίς φιλοξενία, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς αλληλεγγύη, δεν μπορεί να υπάρχει Τουρισμός και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι, συμπλήρωσε. Γι’ αυτό το λόγο ο τομέας του Τουρισμού για τη χώρα μας, υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό μία δυναμική προοπτική ανάπτυξης, αφού αλληλοεπιδρά, τόσο με τον οικονομικό, όσο και με τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.
Άξια αναφοράς είναι τα ποσοτικά στοιχεία γύρω από τον Τουρισμό που παρέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κλάδος του τουρισμού, είπε, συμβάλλει αυστηρά στο 10% του Α.Ε.Π.. Όμως, επηρεάζει, περίπου, το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας μας. Περίπου, το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον Τουρισμό και αυτό «απλώνεται» σε, περίπου, 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.
Ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, το 2015, παρά τις δυσκολίες είχε μια χρονιά ρεκόρ. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 26 εκατ. και αυξήθηκαν κατά 1 δισ. € τα έσοδά από τον κλάδο, φτάνοντας τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ φέτος, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όπως η προσφυγική κρίση που τα νησιά μας την αντιμετώπισαν με αυτοθυσία και ανθρωπιά, περιμένουμε μεγάλη εισροή επισκεπτών στη χώρα μας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε αύξηση.
Ιδιαίτερη μνεία, έκανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, στις πολιτικές του Υπουργείου Τουρισμού για τόνωση της τουριστικής διαδικασίας μιας και όπως σχολίασε, η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου ασκεί μια σχεδιασμένη τουριστική πολιτική, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πλάνο (επέκταση της σεζόν για πρώτη φορά, πτήσεις charter από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, άνοιγμα σε νέες αγορές, ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού).
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε, ακόμη, ότι είναι πολιτική, η απόφαση να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την ενίσχυση του τουρισμού και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε χώρα ποιοτικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, εντάξαμε ήδη, αρκετά έργα και σχέδια ενίσχυσης υπαρχουσών εγχώριων υποδομών στο σχέδιο «Γιούνκερ». Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, καθώς και το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα είναι σύμμαχοι του τουρισμού και εργαλεία αναβάθμισης των εγχώριων υποδομών, που θα αποφέρουν πολλαπλάσιο όφελος, τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλάδων.
Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Τουρισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο η ετήσια αύξηση των αφίξεων και των κερδών. Θεώρησή του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ότι η τουριστική διαδικασία πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα και να εναρμονιστεί με το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της χώρας, διαφορετικά ποτέ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ρίζες και να αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα στον ιστό της. Μια υπερτροφική και ανεξέλεγκτη τουριστική βιομηχανία, τόνισε, δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε μια χώρα που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της, μετά από χρόνια υφεσιακών πολιτικών και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Ενώ πρόσθεσε ότι, η πολιτική μας, για μια μακροπρόθεσμη τουριστική ανταγωνιστικότητα, συνίσταται στη δημιουργία των αναγκαίων εκείνων συνθηκών, σύνδεσης της ετήσιας τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, επενδύοντας, ταυτόχρονα, στη μικρή και μεσαία τουριστική επιχείρηση.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από όλες τις περιοχές της Ευρώπης, να σας χαιρετίσω και να σας καλωσορίσω. Κυρία Πρόεδρε, να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση αυτής της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Τουρισμό και να συγχαρώ φυσικά και τη Βουλή.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως είπε και ο κατελθών συνάδελφος, ότι εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε από Τουρισμό, γιατί, πριν και πάνω απ’ όλα, γνωρίζουμε από φιλοξενία. Η φιλοξενία είναι ελληνική λέξη, η φιλοξενία είναι αυτή που χαρακτήριζε πάντα τους Έλληνες σε όλες τις εποχές.
Γι’ αυτό το λόγο ο τομέας του Τουρισμού για τη χώρα μας είναι ζωτικής σημασίας, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό μία δυναμική προοπτική ανάπτυξης, αφού αλληλεπιδρά, τόσο με τον οικονομικό, όσο και με τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Συμβάλλει αυστηρά στο 10% του Α.Ε.Π.. Όμως, επηρεάζει, περίπου, το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας μας.
Περίπου, το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον Τουρισμό και αυτό «απλώνεται» σε, περίπου, 200 κατηγορίες επαγγελμάτων. Καταλαβαίνετε ότι κάποιος εύκολα θα μπορούσε να πει, ότι ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Μία έκφραση με την οποία δεν συμφωνώ, γιατί ο Τουρισμός έχει ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να δώσουμε και δεν πρέπει να είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν.
Είναι προφανές ότι η περσινή χρονιά παρά τις δυσκολίες, ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 26 εκατ. και αυξήθηκαν κατά 1 δισ. € τα έσοδά μας από τον κλάδο, φτάνοντας τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, και ενώ έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όπως η προσφυγική κρίση που τα νησιά μας την αντιμετώπισαν με αυτοθυσία και ανθρωπιά, περιμένουμε μεγάλη εισροή επισκεπτών στη χώρα μας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε αύξηση.
Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ στη δουλειά που έχει κάνει το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και φορείς του Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση. Μιας και αναφέρθηκα στην προσφυγική κρίση, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτό που είπε ο Ιταλός συνάδελφος, ότι η Ευρώπη οφείλει να τείνει χείρα βοηθείας και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στις χώρες που έχουν αυτό το πρόβλημα και δείχνουν τέτοια αλληλεγγύη και τέτοιο αλτρουισμό, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, δείχνοντας τη πρώτιστη αξία, την φιλοξενία. Χωρίς φιλοξενία, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς αλληλεγγύη, δεν μπορεί να υπάρχει Τουρισμός και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι.
Η αισιοδοξία για τις σημαντικές επιδόσεις και φέτος εδράζεται στη σχεδιασμένη τουριστική πολιτική, που έχει ασκηθεί με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πλάνο. Για πρώτη φορά φέτος, η σεζόν επεκτείνεται και έχουν, ήδη, γίνει συμφωνίες με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία.
Επίσης, δρομολογήθηκαν και πτήσεις charter από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου στα νησιά μας.
Ταυτόχρονα πρέπει ν’ ανοίξουμε τα φτερά μας σε νέες αγορές και αυτό έχει κάνει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου αλλά και η Κυβέρνηση. Ανοίγουμε τα φτερά μας σε αγορές όπως είναι το Ιράν, η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ινδία.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τουριστική στρατηγική είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Είναι δεδομένο ότι το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στον ήλιο και στη θάλασσα, όπως ειπώθηκε και πριν, όμως, δεν είναι αρκετό για να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για τις υπόλοιπες χώρες. Είναι απαίτηση των καιρών, το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν να εξειδικευθεί και να προσανατολιστεί σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αρχαιολογικός πολιτιστικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, που αναφέρθηκε πριν, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ο περιπατητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, η ορειβασία, το rafting αλλά και το yachting, που αναφέρθηκε εκτενώς προηγουμένως.
Η ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας συναινετικών δικτύων επιχειρήσεων που μπορούν να καλύψουν όλη την αλυσίδα σίτισης. Είναι πολιτική η απόφαση να «ρίξουμε» προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε χώρα ποιοτικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, εντάξαμε ήδη, αρκετά έργα και σχέδια ενίσχυσης υπαρχουσών εγχώριων υποδομών στο σχέδιο «Γιούνκερ». Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, καθώς και το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα είναι σύμμαχοι του τουρισμού και εργαλεία αναβάθμισης των εγχώριων υποδομών, που θα αποφέρουν πολλαπλάσιο όφελος, τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλάδων.
Κυρίες και κύριοι, σκοπός μας δεν πρέπει να είναι μόνο η ετήσια αύξηση των αφίξεων και των κερδών. Θεώρησή μας είναι, ότι η τουριστική διαδικασία πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα και να εναρμονιστεί με το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της χώρας, διαφορετικά ποτέ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ρίζες και να αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα στον ιστό της. Μια υπερτροφική και ανεξέλεγκτη τουριστική βιομηχανία δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε μια χώρα που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της, μετά από χρόνια υφεσιακών πολιτικών και αποδόμηση τω εργασιακών σχέσεων.
Η πολιτική μας, για μια μακροπρόθεσμη τουριστική ανταγωνιστικότητα, συνίσταται στη δημιουργία των αναγκαίων εκείνων συνθηκών, σύνδεσης της ετήσιας τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, επενδύοντας, ταυτόχρονα, στη μικρή και μεσαία τουριστική επιχείρηση.
Για ακόμα μια φορά, θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο για τη διοργάνωση και να σας ευχαριστήσω.