Ειδήσεις

Κουντουρά: Αποτέλεσμα σχεδίου η πρωτόγνωρη ζήτηση για Ελλάδα

Η υπουργός μιλάει στο Euro2day.gr για το θετικό momentum του τουρισμού το 2017. Τις 251 έφθασαν οι αιτήσεις υπαγωγής ξενοδοχειακών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Μεγάλη αύξηση 70% των θεωρήσεων βίζας από Ρωσία στο τετράμηνο. Αιχμές για τα στατιστικά της ΤτΕ.

Για επιβεβαίωση της εθνικής τουριστικής που υλοποιείται από το 2015 κάνει λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά προβλέποντας πρωτόγνωρη αύξηση αφίξεων, διανυκτερεύσεων, πληρότητας στα  καταλύματα και εσόδων το 2017.

Η υπουργός επισημαίνει πως  η αύξηση μεγεθών του ελληνικού τουρισμού για τρίτη συνεχή χρονιά δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας αλλά σχεδιασμού ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν φέτος 150 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις.

Η Ε. Κουντουρά αναφέρεται στις κινήσεις για το άνοιγμα των αγορών της Κίνας, της Ινδίας και του Ειρηνικού και προαναγγέλλει το άνοιγμα νέων γραφείων του ΕΟΤ σε αναδυόμενες αγορές.

Η υπουργός τονίζει την έκρηξη τουριστικών επενδύσεων το 2016 και, μεταφέρει τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και σημειώνει πως έφθασαν τις 251 οι αιτήσεις υπαγωγής ξενοδοχειακών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στέκεται, ταυτόχρονα, στο κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αγοράς κρουαζιέρας, την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, την πορεία αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και τις προτεραιότητες του επόμενου πενταμήνου.

Η υπουργός τοποθετείται, παράλληλα, στο θέμα των σοβαρών αρρυθμιών που έχουν καταγραφεί στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Η υπουργός αφήνει σαφείς αιχμές για την ΤτΕ ΕΛΛ 0,00% κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς, αδικαιολόγητες αποκλίσεις» σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις δαπάνες ανά ταξίδι. Προαναγγέλλει, παράλληλα, τη δημιουργία δορυφόρου λογαριασμού για τον τουρισμό με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Υπουργού Τουρισμού έχει ως εξής:

Κυρία  Υπουργέ, η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και τα στοιχεία κρατήσεων εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικά. Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, μάλιστα, αναμένουν νέο ρεκόρ αφίξεων και ιστορικό ρεκόρ πληρότητας των ξενοδοχείων.  Ποιο είναι το momentum για την Ελλάδα και πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν φέτος τα βασικά μεγέθη του τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις).

To 2017 έχει ξεκινήσει θεαματικά. Σε συνέχεια του ιστορικού ρεκόρ των 28 εκατ. αφίξεων το 2016, οι προκρατήσεις είχαν αύξηση από 15% έως 70% από όλες τις ξένες αγορές και προβλέπεται πρωτόγνωρη άνοδος αφίξεων, διανυκτερεύσεων, πληροτήτων και τουριστικών εσόδων, όπως επιβεβαιώνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου. Μετά από τις συμφωνίες και διαπραγματεύσεις μας, και την προώθηση- προβολή  στο εξωτερικό με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, το 2017 έχουν προγραμματιστεί 150 νέες απευθείας συνδέσεις και 6000 πρόσθετες πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια σε δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς που προωθούμε. Η θερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε σε κάποιες περιοχές από το Μάρτιο, συνεχίστηκε με υψηλές πληρότητες σε επίπεδα άνω του  80% την περίοδο του Πάσχα και  ήδη για τους μήνες υψηλής αιχμής, σε δημοφιλείς προορισμούς έχουν εξασφαλιστεί, βάσει των κρατήσεων, πληρότητες έως 100%.

Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού, για τρίτη, πλέον, χρονιά  με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου, επιβεβαιώνει την επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική  που σχεδιάσαμε το  2015 και υλοποιούμε με ορίζοντα τετραετίας,  με στρατηγικούς άξονες την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων. Εργαζόμαστε με συγκεκριμένο σχέδιο για να προωθήσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο προορισμό  365 ημέρες το χρόνο και με στόχο την επίτευξη υψηλών επιδόσεων  όλα τα  επόμενα χρόνια.

Πέρυσι η κίνηση μετατοπίστηκε στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Φέτος η ροή τουριστών εμφανίζεται ανοδική από την αρχή του έτους. Η Ισπανία εμφανίζεται σχεδόν γεμάτη και η Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτοί είναι οι λόγοι της αύξησης της ζήτησης για τη χώρα μας όπως υποστηρίζουν αρκετοί;

Τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη και στη  γειτονιά μας  δεν ευνοούν τον τουρισμό. Τα πραγματικά οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα και επιτυγχάνονται όταν υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας, και ασφάλειας που επιτρέπουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών. Το 2016, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν πολλούς  διεθνείς ταξιδιώτες να επιλέξουν τελικά  πιο μακρινούς προορισμούς. Σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που υλοποιήθηκε, και όχι συγκυρίας ή τύχης.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις προκλήσεις και τους αστάθμητους παράγοντες και είχαμε άμεσα αποτελέσματα μέσα από επιχειρησιακές πολιτικές και επικοινωνιακές δράσεις που αναλάβαμε. Ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Τάλεμπ Ριφάι επανειλημμένως σε δημόσιες τοποθετήσεις του μίλησε για ένα μικρό θαύμα που πέτυχε η Ελλάδα, ως παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση κρίσεως προορισμού, και απέδωσε τις εξαιρετικές επιδόσεις στην επιτυχημένη τουριστική πολιτική που υλοποιούμε και την ισχυρή πολιτική βούληση. Εργαστήκαμε με σχέδιο διεκδικώντας την ενίσχυση του τουριστικού μας μεριδίου από τις παραδοσιακές και νέες αγορές που ανοίξαμε, και προβάλλαμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο προορισμό που προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια, ένα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προϊόν και υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες όλο το χρόνο.

Τα στοιχεία εισπράξεων της ΤτE δέχθηκαν έντονη κριτική τη χρονιά που έφυγε. Εσείς πήρατε αποστάσεις ενώ ο Γ.Γ του ΠΟΤ εκτίμησε πως ο υπολογισμός δεν γίνεται με τρόπο που να καθιστά τα στοιχεία συγκρίσιμα με των άλλων χωρών. Τι θα κάνετε ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στοιχείων; Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα του δορυφόρου λογαριασμού για τον τουρισμό;

Αποτέλεσαν πάγια πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων οι εξαγγελίες  κατάρτισης των Δορυφόρων Λογαριασμών (εθνικολογιστικό σύστημα) που έχει υιοθετηθεί διεθνώς, και αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των τουριστικών μεγεθών. Αυτές οι εξαγγελίες σε διάστημα δεκαπέντε και πλέον ετών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Ως εκ  τούτου, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα εξαίρεση και δεν διαθέτει  ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων, που να ανταποκρίνεται και να εξασφαλίζει αξιόπιστη σύγκριση με τα  διεθνή ισχύοντα. Το 2016 παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς αδικαιολόγητες αποκλίσεις στα δημοσιοποιημένα στοιχεία βάσει των δειγματοληπτικών ερευνών για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις  και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, που δεν συνάδουν με την αύξηση των  συνολικών αφίξεων και διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα, και διαφοροποιούνται σημαντικά  με τα συνολικά στοιχεία από όλες τις επίσημες πηγές του εξωτερικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού  έχει εντοπίσει σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε καθιερώσει, θα διαθέσει  εμπειρογνώμονες με στόχο την προσαρμογή στα διεθνή δεδομένα.

Με την  ομάδα εργασίας που συστήσαμε στο  Υπουργείο και με την τεχνική βοήθεια (SRSS) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρούμε τη διαδικασία για την κατάρτιση μέσα στο 2017 του  Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και την πιλοτική εφαρμογή του. Με την έναρξή του στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα για τις ανάγκες και τυχόν ελλείψεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τουριστικών μεγεθών.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με κρίσιμες αγορές όπως οι ΗΠΑ (Emirates) και η Ν.Α Ασία (Scoot). Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη νέας απευθείας σύνδεσης. Ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα και την περιοχή του Ειρηνικού προς την Ελλάδα.

Η Κίνα αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει επιδιώξει την  ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με νέες επωφελείς συμφωνίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η προώθηση  μίας σειράς  δυναμικών συνεργασιών, οι οποίες επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, περιλάμβανε την εξαγγελία έναρξης απευθείας πτήσεων με το Πεκίνο από το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε συνέχεια των κυβερνητικών επαφών που έχουν προηγηθεί, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από περισσότερες αεροπορικές εταιρείες για απευθείας συνδέσεις και με άλλες πόλεις της Κίνας. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει επιχειρήσει από το 2015, ως στρατηγική επιλογή το άνοιγμα των τουριστικών αγορών της Κίνας και της Ν. Κορέας και υλοποιεί στοχευμένο πρόγραμμα προώθησης και προβολής μέσω του ΕΟΤ. Ήδη το 2016 αποτυπώθηκε η θετική αυτή δυναμική με αύξηση των αφίξεων και σημαντική ενίσχυση της ζήτησης. Η έναρξη πλέον των απευθείας πτήσεων θα δώσει σημαντική ώθηση στις αφίξεις Κινέζων τουριστών τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση εξάλλου, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η καθιέρωση της απευθείας σύνδεσης Ντουμπάι-Αθήνας-Νέα Υόρκης καθημερινά και όλο το χρόνο, που ως Υπουργείο προτείναμε και διαπραγματευτήκαμε επίμονα τον τελευταίο χρόνο. Σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις έχουμε ήδη προχωρήσει για την καθιέρωση απευθείας πτήσεων με την Ινδία, αλλά και άλλες αγορές της Ασίας.

Η αγορά της Ρωσίας κατέγραψε πέρυσι άνοδο αλλά πολύ μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που εμφανίστηκαν αρχικά πέρυσι στη διαδικασία χορήγησης βίζας, τα οποία στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν. Τι  περιμένετε φέτος από τη συγκεκριμένη αγορά;

Τα αρχικά ζητήματα που προέκυψαν νωρίς το 2016 και οφείλονταν στην ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα του συστήματος βιομετρικών θεωρήσεων, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο μηχανισμός λειτούργησε εξαιρετικά για το σύνολο της χρονιάς και αυτό αποτυπώθηκε στην σημαντική αύξηση από τη Ρωσία εισερχόμενου τουρισμού, που ξεπέρασαν τις  850.000 αφίξεις με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Για το 2017 το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία έχει διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθουμε στην εντυπωσιακή ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά  70% ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι μεγαλύτεροι tour operators της Ρωσίας και τα ελληνικά τουριστικά γραφεία επισήμαναν πρόσφατα την πολύ δυναμική αύξηση με  έως και τριπλάσιο ρυθμό κρατήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πτήσεις από 18 πόλεις της Ρωσίας. Με βάση τα στοιχεία αυτά αναμένουμε νέα διψήφια αύξηση το 2017.

Αυτή τη στιγμή  προχωρούμε στο σχεδιασμό και  κατάρτιση των κοινών δράσεων  για τον εορτασμό του Έτους Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας που ξεκινά το ερχόμενο φθινόπωρο με στόχο την ακόμη πιο δυναμική προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού και το 2018.

Ξενοδοχεία της Πλ. Συντάγματος κάνουν λόγο για σημαντική παρουσία εύπορων πελατών από τις χώρες του Κόλπου. Τι περιμένετε από τη συγκεκριμένη αγορά; Από τις επαφές στην περιοχή προκύπτει και επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό;

Το 2016 αυξήθηκε 10% ο τουρισμός υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και καταγράφηκαν επιμέρους διψήφιες αυξήσεις επισκεπτών από τις νέες αγορές που ανοίξαμε και ειδικά από  τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνουμε τις διμερείς τουριστικές επαφές και σχέσεις μας, καθώς αποτελούν οικονομίες με ισχυρή αγοραστική δύναμη που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ως προορισμό για τουρισμό και για επενδύσεις. Ήδη στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, με πλέον πρόσφατη στην ΑΤΜ στο Ντουμπάι, είχαμε σημαντικές επαφές για την ενίσχυση των τουριστικών πακέτων και τις επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Πέραν όμως της Μέσης Ανατολής στρεφόμαστε και σε άλλες δυναμικές αγορές. Το 2017 αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή να ανοίξουμε την αγορά της Ινδίας, όπου μετά και την δυναμική μας παρουσία στην διεθνή τουριστική έκθεση ΟΤΜ και την εκτεταμένη δημοσιότητα και προβολή που κινητοποιήσαμε για την Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 30% στις εκδόσεις βίζας για ταξίδια στην Ελλάδα το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Συμμετείχαμε επίσης στην WTM της Βραζιλίας, αγορά που επιδιώκουμε να ανοίξουμε  τα επόμενα χρόνια.

Για αρκετούς η κρουαζιέρα αποτελεί  μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ) καθυστέρησε ένα εξάμηνο αλλά, πλέον, λειτουργεί και καταγράφει τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκεκριμένη αγορά;

Μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, παρότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αυτή την βασική έλλειψη ήρθε να καλύψει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που συστήσαμε από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  με τη συμμετοχή 28 τουλάχιστον φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά στην κατεύθυνση χάραξης της συνολικής και ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια. Ήδη μέσω των ειδικών ομάδων εργασίας  ετοιμάζουμε το action plan για την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, τόσο σε θέματα προώθησης και προβολής αλλά και σε επίπεδο δομών και  υποδομών.

Επιδιώκουμε την ενίσχυση της θέσης μας  στον παγκόσμιο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, με έμφαση στο home porting και την αύξηση των προγραμμάτων κρουαζιέρας και των επισκεπτών στους δημοφιλείς και σε νέους ανερχόμενους ελληνικούς προορισμούς που προωθούμε. Επιχειρούμε τη διασύνδεση της κρουαζιέρας με τον πολιτισμό μας, και την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων, και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις υποδομές, με βάση τις διεθνείς τάσεις και ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα, στο γιώτινγκ έχουμε συνεργασία με τις Ενώσεις και τους φορείς της βιομηχανίας, σε ό,τι αφορά σε πρώτη φάση στην προώθηση νέων προορισμών, την αξιοποίηση των υποδομών και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την αξιοποίηση των μαρίνων που η χρήση, διαχείριση και έλεγχος τους βρίσκεται στο Υπουργείο Τουρισμού.

Η Ελλάδα εξασφάλισε στο παρελθόν τεράστια διεθνή προβολή με αφορμή την προβολή ταινιών που γυρίστηκαν, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, στη χώρα μας. Γνωρίζουμε πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για σχετική επένδυση στη Σύρο. Εσείς είχατε πρόσφατα επαφές με κινηματογραφικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ ενώ η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει θεσμικό πλαίσιο για το θέμα. Πότε προβλέπεται η  προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων και τι θα περιλαμβάνουν;

Όπως ακριβώς και με την κρουαζιέρα, έλλειπε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα έβαζε την Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Η χώρα μας  δεν είχε ποτέ το νομοθετικό πλαίσιο για να υποστηρίξει οργανωμένα και να ενθαρρύνει την προσέλκυση διεθνών παραγωγών. Οι όποιες κινήσεις είχαν γίνει ήταν αποσπασματικές και οι διεθνείς εταιρείες, που  αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης αυτού του πλαισίου, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε προορισμούς της Μεσογείου και της Ευρώπης, που είχαν ήδη δημιουργήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα.

Πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα σε επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού. Αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών και τη συστηματική προώθηση και προβολή.  Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό και υπάρχει και η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει οργανωμένα τον τομέα αυτό, που προβάλλει τη χώρα διεθνώς, δημιουργεί θέσεις εργασίας και που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Στο Υπουργείο Τουρισμού, προωθούμε συστηματικά την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για κινηματογραφήσεις, και έχουμε πραγματοποιήσει σειρά διερευνητικών και ενημερωτικών συναντήσεων με φορείς της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας και ενδιαφερόμενους παραγωγούς στην Αμερική και στην Ινδία. Σε συνέχεια των επαφών μας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές για τη δημιουργία σχολής κινηματογράφου και κινηματογραφικών εγκαταστάσεων στη Σύρο, πρόταση  για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη πλέον οι συζητήσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, υποστηρίζουμε μέσω του ΕΟΤ και των Γραφείων Εξωτερικού τη φιλοξενία τηλεοπτικών εκπομπών και κινηματογραφικών παραγωγών σε ελληνικούς προορισμούς, που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις αγορές όπου απευθυνόμαστε.

Έχετε αναφερθεί κατά καιρούς σε ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των επενδύσεων που έχουν υποβληθεί και σε ποια φάση βρίσκονται; Υπάρχουν κάποιες που έχει αρχίσει η υλοποίησή τους ή πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα;

Το 2016 υπήρξε έκρηξη τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ΕΥΠΑΤΕ υποβλήθηκαν 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, μέσα από την  επιτάχυνση των διαδικασιών από την αρμόδια υπηρεσία για τη διευκόλυνση των επενδυτών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους στη συνέχει εξαρτάται από τους ίδιους τους επενδυτές.

Επίσης, στον αναπτυξιακό νόμο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Επίσης σε συνέχεια του προγράμματος του ΕΣΠΑ που προκηρύξαμε ύψους 90 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζουμε μέσα στους επόμενους μήνες την προκήρυξη του προγράμματος για την ίδρυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα, χάρη στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις της τελευταίας διετίας και το σημαντικό έργο προώθησης και προβολής που έχει γίνει σε επίπεδο διεθνών επαφών, έχει  κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ξένοι Όμιλοι με τους οποίους συνομιλούμε, διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες. Μετά από πρόσκλησή μας, κορυφαίος Αμερικανικός όμιλος στους τομείς της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας επισκέφθηκε την Ελλάδα και παρουσίασε την πρότασή του για τουριστική επένδυση μεγάλης κλίμακας στην Αττική, διερευνώντας ταυτόχρονα και άλλες πιθανές τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Το καθεστώς υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρείται από τους ανθρώπους του χώρου βασικός λόγος για τη δυστοκία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό το τέλος διανυκτέρευσης να εφαρμοστεί αρχικά, στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2018 και περιμένουν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο αίτημά τους…

Ο τουρισμός αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Τα συσσωρευμένα οικονομικά βάρη και οι δεσμεύσεις που προήλθαν από τις επαχθείς πολιτικές και τα λάθη του παρελθόντος, επιβάρυναν το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τώρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Ξεκινάει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στόχος είναι να πετύχουμε μέσα από την ανάπτυξη τη σταδιακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών  όλων των κλάδων και φυσικά του τουρισμού. Η τελική απόφαση για την εφαρμογή ή μη του τέλους διανυκτέρευσης,  θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και εφόσον τα δημοσιονομικά μεγέθη το επιτρέψουν.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο οι προτεραιότητες των υπουργών για το επόμενο  πεντάμηνο. Τι θα κάνει το υπουργείο Τουρισμού σε αυτό το διάστημα;

Ολοκληρώνουμε  το έργο της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να έχουμε ένα πλήρες και για πρώτη φορά συνολικό πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για την νομοθεσία που ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις και από το  1914. Πρόθεση μας είναι να την προσαρμόσουμε συνολικά στις σημερινές απαιτήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού μας, μέσα από τον εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στον τουρισμό και την εξάλειψη της πολυνομίας. Σε συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων και του έργου μας  την προηγούμενη διετία για την οριστική επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν όλοι οι επιμέρους κλάδοι του τουρισμού,  θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα καλύπτει όλα τα κενά στο  σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας. Ολοκληρώνουμε και  θέτουμε σε πιλοτική εφαρμογή τους Δορυφόρους Λογαριασμούς για να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία.

Ολοκληρώνουμε τα σχέδια δράσεων για την προώθηση και προβολή των θεματικών μορφών τουρισμού, καταρχάς στο θρησκευτικό-προσκυνηματικό, στον αθλητικό-προπονητικό, στον καταδυτικό, και στον τουρισμό υγείας. Πολύ σημαντικό είναι ότι καθορίζουμε, για πρώτη φορά από το 2006, τις προδιαγραφές λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων του ιαματικού τουρισμού , ώστε να κινητοποιήσουμε την ανάπτυξη τον εκσυγχρονισμό και την αδειοδότηση που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Προτεραιότητα δίνουμε επίσης στον πολιτιστικό, τον συνεδριακό, τον αγροτουρισμό, και την γαστρονομία που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο.

Ολοκληρώνουμε τη στρατηγική προώθησης- προβολής της Ελλάδας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μετά από σειρά συντονιστικών συναντήσεων του Υπουργείου και του ΕΟΤ με όλες τις Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη,  μέσα από τα θεματικά προϊόντα για κάθε προορισμό σε όλη την Ελλάδα.

Ολοκληρώνουμε επίσης τη συνολική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που ήταν εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη. Προβλέπεται η  επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών, με πρώτη τη Σχολή της Αθήνας μέσα στο 2017, η  αναβάθμιση των ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ, και η  ενδυνάμωση του ρόλου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης των 8 Δημοσίων ΙΕΚ Τουρισμού.

Σε ποια φάση βρίσκεται η αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ; Για τον ΕΟΤ ιδιαίτερα εξετάζετε τη λειτουργία νέων γραφείων σε αναδυόμενες αγορές; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ τα οποία προσαρμόζουμε στις υπάρχουσες ανάγκες. Προχωρούμε σε συγκεκριμένες απαραίτητες αλλαγές, ώστε να ανταπεξέλθει ο υπηρεσιακός μηχανισμός με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις και τις σύγχρονες τάσεις στην ελληνική τουριστική αγορά. Ενδυναμώνουμε τις κεντρικές δομές και ενισχύουμε τις περιφερειακές δομές για την  καλύτερη παρουσία και προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Επίσης  έχουμε προβλέψει και τη λειτουργία νέων γραφείων του ΕΟΤ σε σημαντικές νέες αγορές του εξωτερικού.

Το Υπουργείο νομοθετεί, κάνει ελέγχους και το πιο σημαντικό, σχεδιάζει την εθνική στρατηγική πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού. Δημιουργεί εκείνο το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις ώστε ο ιδιωτικός τομέας να προχωρά σε νέες συμφωνίες, να δημιουργεί νέες συνεργασίες, με στόχο   τη διαρκή ανάπτυξη και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας. Την τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε σε ορίζοντα τετραετίας, και έχει ήδη  φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την προβολή και προώθηση της Ελλάδας παγκοσμίως, ο ΕΟΤ είναι αυτός που την υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου