Προσδοκίες για κλείσιμο της αξιολόγησης σήμερα, ώστε την Πέμπτη 24 Μαΐου στο Eurogroup να επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement, SLA) μετέδιδαν χθες από το Χίλτον Ελληνες αξιωματούχοι.
Εφόσον οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει στα χέρια της μια λίστα με τα προαπαιτούμενα που εξακολουθούν να εκκρεμούν και τα οποία θα κληθεί να υλοποιήσει ώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Θα είναι ένας νέος αγώνας δρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, εντός του Ιουνίου, για όσα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.
Από τον χθεσινό γύρο διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, στα εργασιακά παρέμεινε ανοιχτό το θέμα της διαιτησίας, όπου συμφωνήθηκε μεν να διατηρηθεί το δικαίωμα για μονομερή προσφυγή, αλλά εκκρεμεί ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων γι’ αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενίσχυση της μεσολάβησης, ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι στη διαιτησία.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, φέρεται να πέτυχε τους στόχους στην πληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν, αν και παρέμεναν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά θέματα στον επανυπολογισμό των συντάξεων (π.χ. στις διεθνείς συντάξεις), για τα οποία οι θεσμοί συμφώνησαν να δοθεί κι άλλος χρόνος.
Συμφωνία υπήρξε και στον μηχανισμό της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς –όπως είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου– έγινε δεκτό ότι αυτή θα ελέγχεται από την «Εργάνη». Στα θέματα της Πρόνοιας, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπηρία που εφαρμόζεται στην Αττική, να επεκταθεί και να αξιολογηθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να νομοθετηθεί στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.
Εκκρεμεί ακόμη ο προσδιορισμός του εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2019. Το πιθανότερο είναι να κινείται στα 8.000-8.500 ευρώ τον χρόνο, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού και με ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ περίπου. Το επίδομα θα ξεκινά από 70-80 ευρώ τον μήνα (αν και δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη). Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αναμένεται να επωφεληθούν 1,2 εκατομμύρια άτομα. Σημειώνεται ότι το επίδομα θα καταβάλλεται για κάλυψη μέρους του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου, και στη δεύτερη περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί και στον νόμο Κατσέλη.
Ο νόμος Κατσέλη
Στις χθεσινές συναντήσεις συζητήθηκαν και τα χρηματοπιστωτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Οι διαφορές των δύο πλευρών αφορούν κυρίως τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εντάσσεται κανείς στον νόμο, αφού ο στόχος είναι να αποκλεισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και η παράταση του νόμου, που ζητούσε η ελληνική πλευρά. Η ισχύς του νόμου λήγει κανονικά στα τέλη του 2018 και η ελληνική πλευρά ζητεί παράτασή του για ένα χρόνο.
Πηγή του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε χθες σχετικώς, ανέφερε ότι «δεν θα κινδυνεύσει το SLA από τον νόμο Κατσέλη».
Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά, παρότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου είχε δηλώσει προχθές πως υπάρχει συμφωνία ότι θα επιτευχθούν υπερπλεονάσματα μόνιμου χαρακτήρα από το 2019 και τα επόμενα έτη.