Ειδήσεις

«Υπό αστυνόμευση» θα τεθούν τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο Μαντράκι

Την απόφαση να προσπαθήσουν να «συνετίσουν» τους ιδιοκτήτες έκδοσης εισιτηρίων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μαρίνας Μανδρακίου με τις οδηγίες του Λιμεναρχείου Ρόδου, έλαβε χτες το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Όπως ανέφερε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Χριστοδούλου: «Η κατάσταση με την εύρυθμη λειτουργία στην Μαρίνα Μανδρακίου, μας απασχολεί ιδιαίτερα –κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος της τουριστικής κίνησης. Ειδικά για τα εκδοτήρια εισιτηρίων τα οποία δραστηριοποιούνται κατά μήκος της περιοχής της Μαρίνας, πρέπει να τεθούν κάποιοι φραγμοί, διότι διαπιστώθηκε από τώρα –πριν ξεκινήσει δηλαδή η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου- ότι κάποιοι δεν θέλουν να συνετιστούν και να ακολουθήσουν τους κανόνες που έχουν τεθεί ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά όπως το 2016, διότι και το 2017 είχαν παρουσιαστεί κάποια δυσάρεστα φαινόμενα που κινούνταν εκτός των αποφάσεων του Λιμενικού Ταμείου. Γι αυτό και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι από τώρα για να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της Μαρίνας Μανδρακίου, καθώς είναι ένας χώρος επισκέψιμος και δέχεται πολύ μεγάλο όγκο τουριστών, επιβατών και γενικότερα, κόσμου».
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των εκδοτηρίων, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η απόφαση μιλάει για 30 συνολικά αλλά έχουν τοποθετηθεί κι άλλα, που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση:
«Πέραν του γεγονότος ότι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό που έχει καθορίσει το Λιμενικό Ταμείο με απόφασή του, δεν ακολουθούν και τις σχετικές οδηγίες που έχουμε δώσει για το πώς θα πρέπει να είναι το καθένα: τοποθετούν δηλαδή ομπρέλες, καθίσματα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν και δημιουργούν προβλήματα. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός είναι το Λιμεναρχείο Ρόδου, το οποίο θα κληθεί να εκτελέσει την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου».
Ο κ. Χριστοδούλου, είπε ακόμη ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή του τέλους που θα πληρώνει το κάθε εκδοτήριο (εφάπαξ για την σεζόν κατά την οποία λειτουργεί) και από 300 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, με στόχο, αφενός την αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων και αφετέρου τον καλύτερο έλεγχο των φαινομένων που παρατηρούνται και κινούνται πέρα κι έξω από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
«Η Μαρίνα Μανδρακίου είναι η βιτρίνα της πόλης της Ρόδου. Είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, ο τουρίστας και φυσικά ο δημότης μας. Γι αυτό κι εμείς προσπαθούμε να μην παρουσιάζονται παραβατικές συμπεριφορές και φαινόμενα που κινούνται πέρα κι έξω από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Άλλα έργα
σε προτεραιότητα
«Οι προτεραιότητές μας, αυτό το διάστημα είναι κατ’ αρχήν να προχωρήσει ο ξύλινος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου καθώς οι μελέτες γι αυτό το έργο θα πρέπει να ‘κουμπώσουν’ με τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την δημοτική αρχή. Είναι ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει και τώρα που βρέθηκε η χρηματοδότηση 1,8εκ. ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και ένα ακόμη κονδύλι 780.000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΣΒΑ, θέλουμε να υλοποιηθεί. Ήδη έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ρόδου για το ένα τμήμα ενώ για το υπόλοιπο βρισκόμαστε εν αναμονή της σχετικής έγκρισης και της συνεργασίας με το ΥΠΠΟ (λόγω αρμοδιότητας της αρχαιολογίας).
Επίσης, θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του κρηπιδώματος στον Πανορμίτη της Σύμης που αποτελεί σημαντικό έργο για το νησί, διότι παρουσιάζονται πολλές φθορές και προβλήματα. Μετά από συνεργασία με τον νέο Μητροπολίτη Σύμης θα εξετάσουμε τις επόμενες διαδικασίες.
Από εκεί και πέρα, έχοντας την σχετική έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής, προχωρούμε για την αναβάθμιση της ασφάλειας των τριών λιμένων της Ρόδου (Ακαντιάς, Κολόνας και Τουριστικού). Είναι ένα έργο που και αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 3,6εκ. ευρώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μετά το πράσινο φως της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΝΑΙ θα προχωρήσουμε σε σχετικό διαγωνισμό. Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δαιδαλώδεις αλλά είναι απαραίτητες να γίνουν» όπως τόνισε.
Επιπλέον, όπως είπε, θα προχωρήσουν σύντομα στην συντήρηση της περίφραξης του Λιμένα Ακκαντιάς που θα στοιχίσει σε 48.000 ευρώ. Έχει βγει ανάδοχος και αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η εγκατάσταση του για να ξεκινήσει τις εργασίες.
Ο κ. Χριστοδούλου, πρόσθεσε πως στα επόμενα σχέδια της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, είναι η αναβάθμιση και βελτίωση του λιμένα στην Κάμειρο και του αλιευτικού καταφυγίου στις Φάνες: «Το έργο για το λιμάνι στην Κάμειρο θα έρθει σύντομα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Λιμένων προς έγκριση. Έχει προϋπολογισμό 1,5εκ. ευρώ και εφόσον πάρουμε το πράσινο φως θα προχωρήσουμε στην σύνταξη των οριστικών μελετών, ευελπιστώντας ότι -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και δεδομένα- σε ενάμιση περίπου χρόνο θα είμαστε έτοιμοι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Όσον αφορά το λιμανάκι των Φανών, θα έρθει προς συζήτηση και αυτό στην συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Λιμένων ώστε να πάρει τον δρόμο του για να δοθούν λύσεις και να προχωρήσουν οι εργασίες» όπως ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου