Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις εστίασης της Ρόδου για την… πρεμιέρα της 25ης Μαΐου, μετά το πράσινο φως που δόθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο από την κυβέρνηση για να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», αφενός δεν θα ανοίξουν όλες και αφετέρου το άνοιγμα της 25ης Μαΐου δεν σημαίνει απαραιτήτως και προσλήψεις προσωπικού.
Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Παλιά Πόλη, δήλωσε στη «δ» πως δεν πρόκειται να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά θα περιμένει πρώτα το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να εκτιμήσει αν τον συμφέρει να ανοίξει και αν ανοίξει, αν θα προχωρήσει σε προσλήψεις ή αν θα δουλέψει την επιχείρηση μόνο με μέλη της οικογένειάς του. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δουλέψουμε εμείς την επιχείρηση, 8 άτομα θα μείνουν χωρίς εργασία. Όμως ακόμα δεν ξέρω αν θα ανοίξουμε το εστιατόριο, όλα εξαρτώνται από την πορεία της σεζόν», δήλωσε στη «δ». Επιπλέον ανέφερε ότι συνάδελφοί του στην Παλιά Πόλη έχουν ήδη αποφασίσει να μην ανοίξουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, διότι δεν διαθέτουν χώρο για να προσαρμόσουν την διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες, οι αποστάσεις είναι κυμαίνονται από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά ανάλογα με τη διάταξη των καθισμάτων, που όμως αυτό δεν ευνοεί τον περιορισμένο χώρο πολλών καταστημάτων εστίασης, ειδικά στην Παλιά Πόλη.
Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο εσωτερικός χώρος εάν υπάρχει πλευρά που ανοίγει προς υπαίθριο ή αίθριο χώρο. Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως θα νομοθετηθεί η δυνατότητα να δοθούν μεγαλύτερος δημόσιος χώρος στις πλατείες και όπου αλλού μπορεί να δοθεί από τους Δήμους, έτσι ώστε να υπάρχει μία επέκταση της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο χώρο, όμως αυτό δεν εξυπηρετεί πολλές επιχειρήσεις εστίασης, όχι μόνο στην Παλιά Πόλη αλλά στη Ρόδο γενικότερα.
Αβεβαιότητα επικρατεί και στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Ιξιά, η Λίνδος, το Φαληράκι και τα Κολύμπια. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, μπαρ και κέντρων διασκέδασης δεν θα ανοίξουν την Δευτέρα, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και για πόσο χρονικό διάστημα. «Εδώ στην Ιξιά, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν οι επιχειρήσεις από την στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο. Περιμένουμε να δούμε ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως ένα από τα ξενοδοχεία της περιοχής, να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο-καραντίνα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Με βάση την σημερινή κατάσταση κι αν τελικά ανοίξουν έστω και κάποια ξενοδοχεία, εκτιμώ ότι θα ανοίξουμε τον Ιούλιο χωρίς όμως να κάνουμε τις προγραμματισμένες προσλήψεις. Προσωπικά θα προσλάβω το ελάχιστο δυνατό προσωπικό που σημαίνει ότι από τα 11 άτομα με τα οποία είχαμε συμφωνήσει, θα προσλάβω μόνο τα 5, αν κι εφόσον ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν στην Ιξιά, μπορούν φιλοξενήσουν ικανό αριθμό επισκεπτών που θα μπορέσουν να στηρίξουν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της περιοχής».
Από την άλλη πλευρά η εντατική προετοιμασία, αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης 12μηνης λειτουργίας στη Ρόδο, που δουλεύουν κυρίως με ντόπιους πελάτες. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ ετοιμάζονται για να υποδεχθούν και πάλι πελάτες μετά από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι με την… μεζούρα ανά χείρας και αναμένοντας διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία για τη χρήση μάσκας και γαντιών, σε ποιες περιπτώσεις και υπο ποιες προϋποθέσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την μεγάλη πρεμιέρα της ερχόμενης Δευτέρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από αυτά που ισχύουν σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι και εκεί ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος θα είναι υποχρεωμένος να ξέρει ανά πάσα στιγμή, πόσα άτομα βρίσκονται στο χώρο, ώστε να μη γίνεται υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού.
Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται αυστηρά έως έξι άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού πάντως, υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Για τις επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο, θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου.
https://www.dimokratiki.gr/19-05-2020/anoigma-katastimaton-estiasis-sti-podo-nai-men-alla-den-tha-anoixoyn-oles-oi-epicheiriseis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.